
A scandalizat lumea artei românești, sculptând femei cu o mie de sexe, a imaginat catedrale de slănină și a pictat pe tablă babele Ieudului și fustele lor mov. Apoi, după ce și-a câștigat aprecierea criticii, dar și titlul de demolator de statui, și-a adunat monștrii zâmbitori, chipurile dezinhibate, lemnele cu dinți, cu ochi și cu sfârcuri, și a lăsat România pentru o viață la New York. După 15 ani de experiență americană, artistul vizual Dumitru Gorzo e din nou acasă, dar temporar. „în sfârșit”, expoziția proaspăt vernisată la Bistrița, își așteaptă privitorii până la începutul anului viitor.
„Am ales glamourul New Yorkului, dar am avut parte de singurătatea muntelui”
– Printre români, ai creat aproape o legendă. Exact în clipa în care aveai cea mai mare vizibilitate în România și cel mai mare succes ca artist, ai decis să pleci în Statele Unite. De fapt, cum a început aventura ta peste Ocean?

– În 2006-2007, am avut în România câteva expoziții cu oarecare importanță, printre care și cea de la MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană). Eram primul artist român care expunea acolo, într-un spațiu atât de mare, și asta îmi conferea un statut care îmi convenea de minune. Doar că aveam 32 de ani și nu prea știam ce să fac mai departe. O vreme, m-am gândit să locuiesc la Berlin, dar Berlinul e haotic, semăna prea mult cu mine, nu mi se părea că e ce am nevoie. Și atunci, a apărut posibilitatea colaborării cu Slag Gallery din New York. La vârsta aia, în capul meu încă se băteau tot felul de gânduri romantice. Unul dintre ele era să mă duc pe un munte, în sihăstrie, să mă izolez complet de lumea de-afară. Celălalt era să aleg glamour-ul New Yorkului și să mă arunc într-o cu totul altfel de experiență. Până la urmă, am ales glamour-ul New Yorkului, dar am avut parte de singurătatea muntelui.
– De ce spui asta?
– Pentru că la New York poți avea parte de câtă singurătate vrei, orașul te lasă pur și simplu în pace. Metroul new-yorkez e locul în care nimeni nu se uită la nimeni, în care, dacă faci greșeala să te uiți la un copil cu două secunde în plus, ești pur și simplu admonestat. E o formă de maximă impolitețe, aproape de violență să te uiți prea mult la oameni. Pentru unii, poate fi extrem de alienant. Pentru mine, a fost cât se poate de bine.
– E ceva de lup singuratic în tine?
– Simt că atunci când sunt singur, economisesc niște energie pe care pot să o duc în altă parte, pot să o pun în munca mea. La urma urmei, de pictat se pictează când ești singur. Iar cărțile se citesc cel mai bine tot când ești singur. Firește că e extraordinar, din când în când, să mai întâlnești pe cineva care e la fel de șui ca tine, să schimbi niște idei artistice sau să împărtășești niște obsesii. E ca un pahar de apă, după o zi foarte însetată. Pe de altă parte, eu, unul, nu am absolut nicio problemă dacă stau trei luni de zile singur. Eu nu locuiesc într-un oraș, eu locuiesc în munca și-n atelierul meu. Dacă îmi dai trei bețe, un sac de nisip, niște culori și niște adeziv, am ce să fac zile în șir.
Oala cu cafea
– Trei bețe, un sac de nisip, niște culori și neapărat un borcan de cafea, cum am văzut și aici, la Bistrița. La fel bei și la New York?

– În studioul meu din New York, diminețile seamănă toate între ele și încep mereu cu o cafea lungă. Fiindcă mi-e lene să fac zilnic, fac o oală foarte mare și din oala aia transfer în mai multe borcane, pe care le împrăștii peste tot prin atelier. Pot bea cafea oricând, la orice oră, chiar și rece. Și așa, mai sorbind câte-o gură din cafeaua făcută cu o zi înainte, mai încercând să ajustez ceva, pun mâna pe pensulă ca într-o îndoială și, după o vreme, mă trezesc lucrând din greu. Mă opresc rar. Unul din lucrurile în care am investit în studioul meu de la New York a fost un frigider de dimensiuni americane, pe care îl aprovizionez rar și bine și datorită căruia pot să stau liniștit fără să ies din casă cel puțin două săptămâni. Dar ies, nu mă claustrez niciodată chiar atât de tare. Duminica, ies întotdeauna la Metropolitan Museum of Art sau dau câteva tururi prin magazinele cu materiale de pictură. Iar seara, dacă nu mă văd cu prieteni, cel mai probabil aterizez la Strand, una dintre cele mai frumoase librării de pe planetă, în care sunt în stare să scormonesc după cărți ore întregi.
„De două ori mi s-a întâmplat să-mi fac bagajul și să iau avionul spre București”
– Cum e experiența artistică americană? Te-ai adaptat la lumea lor?

– Chiar la începuturile mele pe pământ american, m-am lovit de curiozitatea unor artiști, care voiau să știe de unde vin și ce se întâmplă cultural în țara mea. Așa că am încercat să-i arăt fiecăruia exemple similare stilistic. Cel mai adesea, găseau experiența consumată, spuneau: „Păi, asta s-a făcut deja la noi prin anii 60”. Apoi am venit în România și prietenii de aici, curioși, mă întrebau același lucru: „Zi-ne și nouă ce se mai face în State!” Chiar acelui pictor pe care îl dădusem de exemplu prietenilor mei americani i-am arătat unul dintre cei mai puternici și bine cotați artiști non-figurativi de acolo. S-a uitat și a spus dezamăgit: „Lucruri din astea am făcut și eu la un moment dat și unele erau chiar mai bune”. Atunci mi-am dat seama că, efectiv, nu se văd unii pe alții. Spațiul și contextul îi împiedicau să se vadă cu adevărat. Or, asta mi-a răspuns și mie unor nedumeriri personale. Multe din lucrările pe care le făceam în America, prietenii de aici nu le gustau deloc. Și, exact la fel, lucrările pe care le făcusem în România îi lăsau perplecși, nelămuriți pe prietenii mei din New York. Am ajuns la concluzia că experiențele se consumă diferit în spații diferite. Locul în care ne găsim, proximitățile, întâlnirile au toate efecte asupra noastră. De aia, nici eu nu sunt mereu același oriunde m-aș duce. La New York, am alte materiale, altă informație, altă lumină. Când revin în țară, plonjez în mult mai multe subiectivități. Pentru că aici sunt acasă.
– De când ai plecat prima oară, ești într-un du-te vino perpetuu, între două continente. Nu te-a ajuns din urmă criza emigrantului?
– Ba, dacă e să fiu sincer, m-a ajuns și m-a ajuns bine. De două ori mi s-a întâmplat să-mi fac bagajul, fără să spun nimănui, și să iau avionul spre București. Prima oară, am strâns tot atelierul și am ajuns pe Otopeni cu două cărucioare supraîncărcate de suluri, saci și valize. Aveam șase bagaje, de câte 25 de kile. Vameșul nu mai văzuse așa ceva în viața lui. Dar după 24 de ore la București, mi-am dat seama ce ridicol sunt și deja îmi căutam bilet de avion să mă întorc înapoi. După încă un an am repetat figura asta. Acum, uitându-mă înapoi, cred că refuzam, fără să-mi dau seama, un loc pe care nu-l cunoșteam și nu-l înțelegeam pe deplin. Începeam să pierd tot mai mult din ceva ce știam, dintr-un spațiu care fusese al meu, în timp ce în celălalt loc, care mă primise, nu reușeam să mă regăsesc pe de-a-ntregul. Era începutul dramei identitare, de care nu am scăpat nici eu. Și de care nu scapi, de fapt, niciodată. Devii doar un altfel de animal, unul mai rezilient, mai suplu, mai adaptabil la tot felul de situații sociale, un animal care trăiește diferit, care s-a obișnuit cu ideea că tot mai rar simte pământ tare sub tălpi.
„Nu mă interesează să fac artă care poate fi înțeleasă între două cafele”
– Ultimii ani au însemnat pentru tine și seria de evenimente itinerante Continuous Studio, care acum, odată cu expoziția deschisă la Bistrița, a ajuns la cea de-a șasea ediție. Ce te-a făcut să-ți pui atelierul pe drumuri?

– Continuous Studio a început, de fapt, la New York, în 2019, și a fost un răspuns la ceva ce începuse să mă preocupe cu vreun deceniu înainte. În 2008, la două săptămâni după ce m-am instalat acolo, a avut loc în cartierul în care mă mutasem un festival al artelor vizuale, Bushwick Open Studios, în care artiștii își deschideau atelierele publicului larg. Bushwick e cel mai fierbinte loc pentru un tânăr artist, un cartier cu foarte multe făbricuțe dezafectate, transformate în ateliere, în care azi locuiesc câteva zeci de mii de artiști. Am pornit deci cu mult entuziasm, însoțit de galerista mea, să vizităm atelierele lor. Dar, după câteva studiouri văzute, eram tot mai nemulțumit. Sigur, era și multă artă îndoită, erau și multe imitații, dar ce mă deranja cel mai tare e că îmi doream să văd niște ateliere de artiști la lucru, iar ce primeam în schimb erau niște galerii curate, în care povestea era deja editată. Eu voiam să văd procesul, să înțeleg cum greșesc și alții și îmi era refuzată chiar experiența după care mersesem. Zece ani mai târziu, când galeria mea a decis să renunțe la spațiul din Bushwick și să se mute în Chelsea, am simțit că am, în sfârșit, ocazia să fac lucrurile altfel, să duc procesul artistic la întâlnire cu ceilalți. Am profitat de ultimele două săptămâni în care spațiul galeriei mai era disponibil și mi-am mutat acolo studioul. L-am deschis în felul ăsta spre public și oricine putea intra să mă vadă lucrând exact așa cum lucrez de obicei. Atunci s-a produs de fapt declicul. Mai târziu, tot interacționând cu tineri artiști din România, care visau să plece din țară și se plângeau că în România nu se poate face nimic, am luat gândul ăsta ca pe o provocare. Cum adică nu se poate face nimic? Ce-ar fi dacă mi-aș muta eu studioul temporar în fiecare oraș din România care mă primește? Am început cu Muzeul Banatului Montan și Magazinul Universal din Reșița, unde am expus direct pe geamuri. Și au urmat altele. După New York, Reșița, București, Râmnicu-Vâlcea și Timișoara, sunt acum la Bistrița, unde expoziția e deschisă până pe 15 ianuarie 2024.
– Am fost prezentă la vernisajul tău de la Bistrița și am remarcat la unii participanți și o oarecare reticență. Cum ar trebui să privim o lucrare azi, când în zona artelor vizuale sunt permise atât de multe experimente?

– Dacă ajungi într-o expoziție și nu ți se „deschide” în fața ochilor, atunci du-te și alege-ți o lucrare! Stai o vreme cu ea! Cu cât îi acorzi mai mult timp, cu cât îi dai mai multă atenție, cu atât îți va vorbi mai mult. Pentru mine, imaginile sunt oameni. Au fiecare ceva de spus. Sunt multe lucrări care se parcurg ca un text, care se cer interiorizate cu o anumită lentoare. Dincolo de asta însă, eu, ca artist, nu sunt aici să fac lucrurile mai ușoare pentru nimeni. Pentru cel care o face, arta e adesea o experiență complicată, de multe ori neplăcută, care pare fără sfârșit.

Ar fi incorect s-o împachetez ca pe-o formă luminoasă și dornică de apropiere. Că nu e! Nu mă interesează să fac artă care poate fi consumată cu ușurință și înțeleasă între două cafele în oraș, ci mai degrabă ca oamenii să plece din expozițiile mele cu niște neliniști, cu niște întrebări. Dacă ceea ce fac eu reușește să-l scoată pe celălalt din zona lui de confort, să-l facă să se regândească pe sine, atunci pariul meu e câștigat.
„Singurul acasă cu adevărat e acasă din Maramureș”
– La New York n-ai mai ajuns de șapte luni. Îți lipsește?

– Când sunt în România, mă gândesc la New York. Când sunt la New York, mă gândesc la România. Dar nu e dor, locurile astea au devenit parte din mine. Sunt la fel de acasă la București, la Bistrița sau la New York. Nu mi se pare că mă mut în altă dimensiune când sunt acolo. Singurul acasă cu adevărat e acasă din Maramureș. E locul cel mai plin de povești. La noi în casă se adunau des bătrânii, dohăneau și vorbeau. Când venea cineva în vizită, întâi era pus la masă și hrănit, iar apoi cel pus la masă „plătea” mereu cu o poveste. Și mai erau și laițele din fața porții noastre, pe care se așezau bătrânii, vara după umbră, iarna după soare, unde dacă stăteai, îți treceau pe la urechi tot felul de istorii. Pe una dintre ele, a unui vecin, mi-o amintesc și-acuma: „În America, în orașul ăla mare, spunea el, există o casă cu 100 de etaje. Și la ultimul etaj stă un om care are 80 de ani. Acolo l-o câcat mă-sa, acolo o crescut, acolo o lucrat. Și niciodată n-o coborât”. „Da’ di ce n-o coborât?”, a întrebat un sătean de pe laiță. „Că nu i-o fo’ hiia!”, a răspuns primul. „Nu i-o fo’ hiia!”. Adică n-a avut de ce. Ce definiție mai bună pentru fericire să dai?
– N-aș fi zis că pictorii se gândesc prea mult la fericire.
– Pe la 18 ani, m-a întrebat tata: „Vrei să fii fericit?”. Și eu am răspuns: „Nu!”. Și el a zis: „Bine!”. Asta a fost tot.
– De ce ai spus nu?
– Vezi tu, la noi, la țară, în Maramureș, nu dublăm niciodată o întrebare. Nici tata n-a făcut-o atunci. E un alt fel de a lucra cu limbajul. Totul e ironic, comunicarea e cumva piezișă, subînțeleasă, cu ricoșeu. E ca și cum, dacă ai spune lucrul mai clar, l-ai sărăci dintr-o dată de sens.
– Femei masculinizate, o Catedrală a Mântuirii Neamului făcută din slănină, un Ștefan cel Mare și Sfânt transformat în „Steve the Great” – multe din expozițiile pe care le-ai pus la cale au avut și o puternică latură de protest. Cum a luat naștere artistul ăsta atât de în afara normelor, mereu pus pe un mic scandal?
– Cred că există o cantitate limitată de „nu”-uri pe care le poți încasa într-o viață. Eu am fost un copil foarte cuminte, dar pe la 14 ani am simțit că gata, am atins limita. Ce a urmat a fost că mi-am luat, pur și simplu, libertatea de a căuta singur răspunsuri pentru mine. Am întâlnit de multe ori oameni a căror viață de zi cu zi era cu totul scoasă din țâțâni, dar în arta lor, în ce lucrau, erau extrem de crispați și constipați. Or, eu am simțit că pot fi exact invers. Că în sculptură și în pictură pot să fac fix ce vreau eu, să nu depind de absolut nimeni. Pentru mine, e spațiul libertății totale. Țin minte că, spre sfârșitul clasei a șasea, am făcut o copie după ciobanii lui Grigorescu, pe care am pus-o pe un perete. Când a venit tata și a văzut-o, a fost foarte impresionat. Era impresionat pe bune. Or, tatăl meu, ca mulți alți părinți de pe vremuri, nu era niciodată mulțumit de noi. Am simțit atunci că, dacă am reușit să-l conving pe cel de neconvins, atunci pot să fac orice, lumea-i a mea!
– Azi, cu ce ochi se uită tatăl tău la „gorzolăniile” tale?

– În 2006, la vernisajul expoziției mele de la MNAC, a venit și tata. Era îmbrăcat de moroșan, cu clop, și servea lumea cu horincă. Și era o doamnă acolo, nu mai știu dacă nu cumva chiar jurnalist, care căuta să-l întărâte. „Domnule Gorzo, îi spune, ce părere aveți de lucrările astea?”. Erau patru femei cu penis, înalte de câte doi metri, cioplite în lemn. Și tata răspunde nedumerit: „În ce sens?”. „Păi, continuă doamna, cum vi se par?”. „Au culori frumoase, sunt bine lucrate în lemn”, spune tata. „Nu, nu, domnule Gorzo, ce credeți despre ele?”. „No, dar nu înțeleg ce întrebați?”, zice tata. La un moment dat, exasperată, femeia izbucnește: „Domnule Gorzo, sunt niște femei cu p…!”. La care tata răspunde foarte serios: „Doamnă dragă, nu se vorbește așa despre artă!”. Pentru mine, a fost un mare schimb de încredere, un „lasă, că știe el foarte bine ce face”. Un sprijin pe care l-am simțit în foarte multe momente, deși știam că trăsnăile mele îi dau multă bătaie de cap. În 2007, chiar după această mare expoziție de la MNAC, s-a întâmplat să primesc o invitație artistică în Germania, la Regensburg. Era exact după aderarea României la UE, când îngrijorarea multor europeni era că o să vină românii peste ei și o să-i cotropească. Am montat atunci o expoziție în aer liber, pe care am numit-o „Invazia”: 50 de țărani maramureșeni în mărime naturală, pe care i-am pictat cât se poate de realist și i-am instalat în parcurile din oraș. Era nu doar răspunsul meu ironic la îngrijorările lor, ci și un omagiu adus Ieudului din care veneam, o declarație de dragoste pentru ai mei și pentru felul lor de a-mi fi tot timpul alături. Toți acești țărani, personaje reale din satul meu, erau oameni fără pașaport, oameni care nu ieșiseră niciodată din țară. I-am scos din Ieud și i-am făcut într-un fel să vadă lumea, așa cum umblau ei, în hainele lor țărănești.