Salvați biserica din Țichindeal!
Bună ziua, doamnă Sânziana Pop,

Mă numesc Bogdan Mihuleț, împuternicit de Protopiatul Agnita și de fostul paroh cu colectarea de bani pentru salvarea Bisericii Cuv. Paraschiva din satul nostru, Țichindeal (comuna Nocrich, jud. Sibiu), monument istoric Clasa A. Din păcate, în acest moment nu avem un preot paroh, motiv pentru care, cu permisiunea părintelul protopop, vă scriu eu, cerându-vă ajutorul în numele întregii comunități locale.
Biserica noastră se află într-un sat izolat, ascuns între dealurile podișului Hârtibaciului, sat care mai are aproximativ 170 de locuitori. Majoritatea lor sunt pensionari cu venituri mici, care abia le ajung pentru asigurarea unui trai decent.
Trebuie să știți că biserica noastră nu este una obișnuită. Ea a fost construită într-o perioadă tulbure a istoriei românilor din Transilvania. Datează din 1792, adică imediat după Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan. Pictura a fost realizată câțiva ani mai târziu și s-a întins pe o perioadă de 13 ani. Nici pictura nu este una obișnuită pentru o biserică de sat, ci este unicat – după știința noastră, cu trimiteri la istoria Transilvaniei. De exemplu, soldații romani care îl păzesc pe Iisus sunt îmbrăcați în uniforme ungurești de husari, coroana de spini ce-i este așezată pe cap Scumpului nostru Mântuitor este una din fier înroșit în foc, la fel ca aceea care i-a fost pusă pe cap lui Gheorghe Doja, care a fost pedepsit pentru că s-a ridicat împotriva aristocrației austro-ungare. O altă scenă interesantă este cea în care Simon din Cirene, îmbrăcat în costum național românesc, cu căciulă de miel pe cap, duce crucea lui Iisus. În Pronaos se află Sfinți Monahi și Monahii, precum și martiri din primele secole creștine. Se remarcă Sfânta Marina care lovește cu ciocanul în cap pe diavolul venit s-o dea pierzării. Nu sunt nici acum multe biserici care să aibă această scenă reprezentată.

Din păcate, această biserică unicat prin frescele ei se află într-o stare critică de degradare. Pereții sunt îmbibați de umezeală, cupolele sunt crăpate, peretele din stânga este deplasat. Întreaga biserică necesită ample lucrări de consolidare și izolare. Frescele, atât de frumoase, sunt foarte afumate și se degradează rapid. Dacă nu se va interveni urgent, picturile și clădirea vor fi iremediabil pierdute. Nu va fi doar o pierdere pentru satul nostru, va fi o pierdere pentru întreg patrimoniul universal. Comunitatea din Țichindeal este modestă și nu își permite amplele lucrări absolut necesare pentru salvarea bisericii. Acesta este motivul pentru care apelăm la sprijinul dvs. După eforturi îndelungate, am reușit să începem demersurile pentru întocmirea documentației necesare restaurării. Costurile estimative întocmirii dosarului sunt de aproximativ 55.000 lei.
Fiind cu toții oameni modești, la început ne-am speriat și ne-am gândit că nu va fi posibil să strângem vreodată această sumă de bani, deși suntem conștienți că doar în acest fel vom putea face ca biserica noastră să fie din nou ceea ce a fost cândva. Și totuși, am văzut că Dumnezeu lucrează. Cu mari eforturi, am reușit până acum să strângem o mică parte din sumă și cu ea a fost realizat RLV-ul, studiul geotehnic și cel topografic. Mai avem însă mult de lucru.
Acum avem mare nevoie de ajutor și punem cu toții rugăciune și răbdare la Domnul Nostru Iisus Hristos, la Preacurata lui Maică și la Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea bisericii noastre – să lucreze în inimile bune ale creștinilor ce vor citi acest apel disperat, dându-le gândul binecuvâtat că, poate, ne vor ajuta în acest demers.
Dacă dorește cineva mai multe detalii despre biserică sau dacă va dori să o viziteze, îi stau cu mare drag la dispoziție și mă poate contacta la tel.: 0747/97.17.44.
Avem conturi deschise la BCR, Sucursala Agnita, titular cont PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ȚICHINDEAL,
RO60RNCB0228094436370002 – EURO și
RO87RNCB0228094436370001 – LEI.
Cu mulțumiri și respect,
BOGDAN MIHULEȚ
Dragi cititori ai revistei,
„Formula AS” a publicat în urmă cu 10 ani două reportaje dedicate bisericii din Țichindeal, unică în lume prin frumusețea și dramatismul ei. Pictura realizată pe lemn înfățișează martiriul românilor ardeleni, în perioada dominației austro-ungare. Am realiza împreună o biruință „istorică”, dacă prin darurile dvs. și ale fundației noastre l-am salva de la moarte, pe cel mai dramatic Hristos pictat vreodată într-o biserică. Doamne ajută!