„Iubesc la nebunie limba română, singura care s-a vorbit vreodată în familia mea”
– De ani buni, ești unul dintre cei mai apreciați tineri solişti de muzică populară din România, nu doar pentru calitatea glasului tău, ci și pentru strădania de a promova folclorul autentic. Te bucuri de succes, dar puțină lume îți știe povestea, care începe în Ucraina, la Cernăuți. Suntem bucuroși să o ascultăm…

– O voi face cu mare drag, deși eu nu prea acord interviuri. Consider că un artist trebuie să păstreze în jurul lui o aură de mister. Dar faptul că sunteți redactor al legendarei reviste Formula AS şi sunteți chiar dvs. din Bucovina, îmi topește inima. Începutul… Ucraina. România istorică aflată la nord de Tisa. Prima dată am cântat la doisprezece ani, la o nuntă. Întâmplarea sună aşa: m-am născut la țară, în satul Păsat, raionul Herța, chiar lângă Cernăuți şi Codrii Cosminului ai lui Ștefan cel Mare, într-o familie frumoasă. Am copilărit fără lipsuri, dar asta pentru că părinții mei au muncit foarte mult, din zori în noapte. Am crescut alături de ei, lucrând pământul, păscând şi mulgând vacile, ajutându-i în gospodărie. În astfel de comunități micuțe, la o nuntă, se adună toată lumea. În seara aceea, tata și mama au dat o fugă până acasă să închidă animalele pentru noapte, iar eu am rămas printre rude şi nuntaşi. Nu mai țin minte cine m-a provocat la cântat, cert este că m-am trezit cu microfonul în mână, pe o scenă improvizată. În câteva minute, devenisem vedeta serii, iar a doua zi, tot satul vuia despre vocea frumoasă a băiatului lui Gherman. N-a trecut mult şi am intrat în orchestra „Valea Prutului”, apoi am devenit elev al Şcolii de Muzică din Cernăuți, unde am studiat acordeonul, patru ani. Am ajuns repede cunoscut şi solicitat. Cântam mult, iar când a venit vremea facultății, aş fi vrut să-mi continuu studiile muzicale, dar la Cernăuți nu există Conservator și, fiindcă iubesc nebuneşte limba şi literatura română (îmi plăcea încă din anii de școală să scriu poezii), am devenit student la Litere – Filologie română şi clasică. Foarte repede am început să scriu la mai multe reviste, interviuri, reportaje literare, reportaje de opinie, recenzii de carte. Mare bucurie, să am interviuri realizate cu marile nume ale folclorului românesc, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin şi alții, încă din primul an de facultate. În fiecare săptămână aveam articole publicate în cel puțin trei publicații locale. Azi, nu-mi mai pare deloc rău că n-am avut șansa să studiez Conservatorul la Cernăuți. Pentru mine, să aprofundez literatura şi limba română, limba pe care o iubesc cel mai mult, și singura care s-a vorbit vreodată în familia mea, a fost o bucurie uriașă. Conservatorul m-a aşteptat mai târziu, la Bucureşti, imediat ce am teminat Literele la Cernăuți. Nu m-am despărțit niciodată de muzică. Pe toată perioada facultății am cântat, eram între cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară, deși ucrainenii făceau legea acolo. Am simțit de multe ori că sunt marginalizat, fiindcă sunt român, primeam prea des locul doi, deşi cred că în multe ocazii, meritam mai mult. Eram adesea dat deoparte, deşi noi, românii, suntem de-ai locului la Cernăuți, noi nu suntem diaspora. Dar asta e o cu totul altă poveste…
Mica Vienă a estului: Cernăuți
– În vremurile de aur, când Bucovina de nord aparținea României, Cernăuțiul era o capitală europeană. Cum arăta în vremea studenției tale?

– „Micul Paris”, „Mica Vienă” a estului, tot felul de astfel de apelative elogioase a primit acest oraş minunat de-a lungul vremii. Era minunat și în timpul în care am trăit în el, ca student: foarte verde, cultural şi viu. Totodată, liniştit, cu oameni calzi, extrem de eleganți şi politicoşi. Acum cincisprezece ani, eram aproape douăzeci de mii de studenți la Cernăuți. Pentru mine a fost şi este, în primul rând, oraşul în care a învățat Eminescu. Acest lucru mi-a fost suficient ca să-l iubesc infinit. Cernăuțiul este aşezat pe coline, se aseamănă mult cu Iaşiul, din acest punct de vedere. Iar deasupra tuturor, deasupra oraşului întreg, tronează clădirea Universității. Cine nu o cunoaşte, să aibă curiozitatea să o caute pe internet, să vadă ce minune de clădire, ce loc frumos o înconjoară. Țin minte ca azi, cum coboram din autobuz, și mergeam apoi zece minute pe jos, printre clădiri clasice, de epocă interbelică, iar în vârf trona Universitatea. Aveam bucurie şi emoție la fiecare drum, în fiece zi mă simțeam privilegiat că sunt parte din acest loc atât de special. Şcoala era, de asemenea, una de excepție, la Filologie română şi clasică, aveam profesori care erau chiar şi membri ai Academiei Române, precum Grigore Bostan. Ce mai, era o onoare să fii student într-un oraş precum Cernăuțiul!
– Războiul dramatic, în care este prinsă astăzi Ucraina, se simte și în Cernăuți?
– Orașul studenției mele e scufundat în tristețe. Clădirile lui frumoase, parcurile, universitatea, toate sunt la locul lor, dar oamenii, oamenii nu mai zâmbesc. Doar se furişează în grabă pe străzi, nu prea mai stau la poveşti, sunt temători. Studenții s-au împuținat, iar cei rămaşi nu mai înveselesc urbea, ca-n trecut. Părinții mei preferă să mă viziteze ei în România, din timp în timp, iar când o fac, nu vorbesc mai deloc despre război. Sunt convins că au această atitudine ca să mă protejeze. Sunt chibzuiți, atenți şi foarte înțelepți. Cernăuțiul e la margine de țară, casa părintească e la margine de oraş, dar Ucraina este în război, aşadar, vrei nu vrei, zâmbetul nu mai are libertatea pe care o avea acum doi ani. E amărât oraşul, sunt înnegurați oamenii, e mare tristețe.
La 23 de ani, cu bursă în România
– De aproape cincisprezece ani, locuiești în Bucureşti. Cum a fost adaptarea la un oraş mare şi destul de agitat, precum capitala României?

– După ce am absolvit Literele, deşi îmi găsisem împlinire în jurnalism, simțeam că parcă am un gol neumplut în suflet: trebuia să duc la capăt studiul muzicii, în primul rând, folclorul. Pe el l-am iubit mereu cel mai mult. Voiam să cânt muzică populară, să slăvesc prin ea România, eram mereu cu sufletul și privirea întoarse spre țară. Mai fusesem la Iaşi, la o tabără de jurnalism, mai fusesem cu spectacole muzicale la Bucureşti, țin minte și azi ce bucurie aveam să aud peste tot cuvinte româneşti. Citeam ca un nebun „şcoală”, „farmacie”, nume de străzi, ba chiar şi „supermarket”, care scris astfel, îmi suna româneşte. Am decis să urmez Conservatorul în România, din drag de țară, dar şi pentru că în Cernăuți nu mai aveam unde să cânt. Epuizasem scenele, de la cele mici, până la Operă şi Filarmonică. Am obținut bursă de studii în România şi, iată-mă în Capitala țării, la douăzeci şi trei de ani! Ce zgomot, ce iureş, ce spaimă, la început. Recunosc: mi-a luat ceva timp să mă adaptez. Oraşul mare şi agitat, golul pe care l-am lăsat în sufletul părinților, sentimentul că sunt singur pe lume, toate acestea m-au tulburat la început. Cernăuțiul e mic, intim, te saluți cu toată lumea. Nici vorbă de aşa ceva în Bucureşti! Da, m-am simțit singur, aruncat în mijlocul Căii Victoriei, căci acolo erau căminele de la Conservator. Opt tineri din afara României am împărțit camera inițial, iar din anul II, patru, eu şi trei albanezi. Eram aşa: Grig, Genti, Gerti şi Georgi. Ha, ha! Camera „G” s-a adaptat iureşului metropolei. Am început să cunosc lume, să fiu apreciat, și asta a contat pentru moralul meu, am simțit că pot face față oraşului şi concurenței culturale. Mare încredere mi-au dat şi profesorii de la Conservator, domnii Andrei Tudor, George Natsis, Dan Buciu, toți mi-au fost dascăli buni, căci am urmat secția de compoziție. Așa se explică faptul că eu îmi compun singur muzica. M-a ajutat şi bursa, mai ales că sunt un încăpățânat, care şi-a jurat să nu ia niciodată bani de la părinți.
Succes cu viteza luminii
– Cât timp a durat până să-ți faci un nume pe scena muzicii populare româneşti?

– Destul de puțin, mă iubeşte Dumnezeu! Tot felul de întâmplări s-au legat. De exemplu, prima a fost că la doar câteva luni de la venirea mea, m-a auzit o fată, susurând în barbă o horă oltenească. S-a întors către mine: „Tu cânți aşa frumos?”. M-am ruşinat, dar întâmplarea a făcut că ea cunoştea nişte oameni, iar cât ai zice peşte eram în orchestra „Zestrea Lăutarilor”. Apoi, în 2012, am luat locul doi la Festivalul de la Mamaia, iar banii câştigați i-am investit în muzică. Am compus două melodii populare, le-am făcut clipuri, le-am lansat şi imediat lumea a început să mă caute. Azi, cântecele acelor timpuri, precum „Grigoraş din Bucovina”, au devenit şlagăre, sunt cântate de copii în concursuri, iar eu sunt foarte mândru de asta. Da, Dumnezeu m-a hărăzit cu voce, pot cânta orice, am duete cu Andra, Horia Brenciu, Oana Sârbu, Monica Anghel şi alții, însă cea mai mare bucurie a mea este să pot cânta neîncetat şi fără excepție muzică populară românească, mai ales din Bucovina. Când am fost invitat la „Te cunosc de undeva”, ca prim cântăreț de muzică populară ce concurase vreodată la emisiune, am ezitat. Mi s-a părut că aş trăda folclorul, că nu se cuvenea să mă aflu în zona asta, de divertisment. Dar artişti mari din jurul meu (mai ales dna Mioara Velicu, în fața căreia mi-am vărsat oful) m-au încurajat să particip şi am înțeles că, dacă eu mă fac mai cunoscut, atunci şi dragostea mea, folclorul bucovinean, va fi popularizată. Am participat la emisiune, chiar am câştigat două ediții, iar la final de sezon, mi-au îngăduit să vin în straie bucovinene şi să cânt un colaj de folclor autentic. Chiar producătorii mi-au spus aşa: „Vrem ca aceasta să fie ultima ta imagine, aşa trebuie să te ştie şi să te recunoască lumea, cântând folclor, gătit de sărbătoare”. Una peste alta, experiența a fost extraordinară. M-am liniştit şi eu, am înțeles că uneori simțim nevoia să facem şi ceva inedit, dar asta nu înseamnă că ne trădăm vocația, mai ales dacă în tot ceea ce facem există bun gust, bun simț şi respect. Publicul va aprecia mereu aceste lucruri, el merită din plin tot ce-i mai valoros, fiindcă fără public, noi, pur şi simplu, nu existăm.
– Iar publicul de folclor este în România cel mai numeros şi mai fidel. Zeci de mii de oameni umplu sălile și arenele de concert. Te întreb şi pe tine, aşa cum am făcut în repetate rânduri cu alți artişti de muzică populară: cum explici succesul incredibil al folcorului românesc?
– Publicul ține muzica populară sus, sus de tot. E foarte vigilent: te slăveşte dacă meriți, te taxează imediat ce calci strâmb. Uitați, am fost la o nuntă la Vicov. Am ieşit în grabă din maşină, căci veneam direct de la alt eveniment. Aveam pe mine cămaşă brodată de Bucovina, dar pantaloni negri. „Doar n-o să cântați îmbrăcat aşa?!”, m-a apostrofat mama soacră, cea care mă invitase. „Vreau costum popular autentic, aşa cum apăreți la televizor!”. Mi-a plăcut la nebunie atenția dumneaei, faptul că fiecare astfel de amănunt e literă de lege pentru iubitorii de folclor. Românul se recunoaște în muzica populară, este o zonă identitară, în care se regăsește împreună cu tot neamul lui. De aceea muzica populară are asemenea succes. Pe lângă asta, mai există un motiv esențial: spre deosebire de alte muzici, cea populară are topită în ea și credința în Dumnezeu. Credința şi temele istorice deosebesc folclorul de tot restul muzicilor. Niciun alt gen nu-l va slăvi atât de mult pe Dumnezeu. La fel, muzica populară e singura care te va învăța despre Ştefan cel Mare, despre Iancu sau alte figuri de marcă ale istoriei.
„Costumul popular m-a făcut să devin semeț”
– Din succesul aparițiilor tale pe scenă fac parte și costumele populare pe care le porți. Sunt extrem de frumoase. Le-ai moștenit?

– Am în colecție multe costume vechi. Dar ce îmbrac pe scenă, cămeşile mele, sunt şi vechi, şi noi în acelaşi timp. Port și cămeşi cusute de curând, dar pe pânză veche, de cel puțin cincizeci de ani. Am constatat că pânza veche altfel stă pe tine, altfel se poartă. E mereu răcoroasă, plăcută, şi-ți vine să stai dârz îmbrăcat cu ea. Uitați, ciudat lucru, când eram micuț, mama mă apostrofa mereu că stau ghebos. Aveam meteahna asta şi nu puteam scăpa de ea. Când am început să port costum popular, încet, încet, postura mea s-a îndreptat. Vă spun sincer, după câțiva ani, m-am surprins în imagini şi înregistrări că spatele meu era drept, mă înălțasem ca bradul. Poate unii vor crede că exagerez, dar eu am trăit asta şi sunt absolut convins că mândria de a purta cămeşile de Bucovina m-a făcut să devin semeț.
Casa păcii
– Bucovina istorică, Bucovina de azi, lovită de război, Bucureşti, paşii tăi le-au traversat şi iubit pe toate. La final, te întreb totuşi, unde este acasă pentru tine, Grigore Gherman?

– La întrebarea unde este „acasă” pentru mine, răspund că acasă este şi în Bucureşti, şi la Cernăuți. De fapt, simt că mi-am făcut la Bucureşti Cernăuțiul meu. Dar tot un fel de acasă este orice loc de pe pământul ăsta care-mi face inima să tresalte. Și am văzut o mulțime. Eu n-am mers pe unde a vrut lumea, ci pe unde am vrut eu, pe cărăruşa mea. Asta mă ajută să mă simt bine cu alegerile mele. Am convingerea că singuri ne construim universul în care trăim, cu fiecare dintre noi în centrul acestei lumi proprii. Nu sunt egoist când spun asta, dimpotrivă, chiar cred că fiecare dintre noi trebuie să se considere centrul universului, fiindcă numai aşa se va strădui să facă în jurul lui o lume mai bună. Iar atunci, planeta întreagă ne va fi casă – una primitoare, caldă, un cămin în care pacea să fie cea dintâi valoare!