* De ce ne simțim așa de vlăguiți primăvara?
* De ce nu ne săturăm niciodată de somn?
* De ce ne simțim deprimați?
* Cum putem lupta cu astenia?
– Interviu cu dr. ANA POPIUC, expert în boli cardiovasculare și biologie moleculară –
„Organismul stă încă în ghearele iernii”
– Pentru milioane de oameni, bucuria primăverii e întunecată de o stare de epuizare, de sfârșeală a puterilor, care nu se potrivește cu soarele și lumina anotimpului. Cum se explică această anomalie?

– După lungile luni de iarnă, reci, umede și întunecoase, întreg organismul este apăsat, slăbit de parcă natura l-ar fi trecut la „ardere economică”. Lipsa luminii soarelui – atât de îndelungată – întârzie producerea hormonilor și frânează metabolismul. În plus, lupta de durată, îndârjită, cu virușii, cu bacteriile și alți agenți patogeni, care apar masiv în timpul iernii, a afectat în special sistemul imunitar. Drept urmare, funcțiile vitale ale celulelor se restrâng – aceasta fiind de fapt o măsură de protecție a naturii – substanțele toxice nu se elimină suficient, pentru că, de pildă, limfa curge mai leneș. Organismul stă încă în ghearele iernii.
„E nevoie de zahăr, dar sănătos”
– De ce ne trezim dimineața mai obosiți decât seara?
– Cauza poate fi lipsa glucozei din sânge, deci un nivel prea mic al glicemiei. Glucoza, unitatea cea mai mică a hidraților de carbon, este un combustibil al energiei (de neînlocuit), în special pentru celulele creierului și celulele nervoase. Iarna consumă din rezerva noastră de vitamine B și de microelemente, în lipsa cărora metabolismul hidraților de carbon este mult îngreunat. Urmarea: glicemia scăzută. Femeile sunt afectate mai frecvent decât bărbații, pentru că „rezervoarele de glicogen”, adică rezervele de glucoză din ficat, sânge și mușchi sunt mai mici cu 1/3 la femei decât la bărbați.
– Cum putem combate hipoglicemia, care ne seacă puterile?
– Încetând să mai consumăm hidrați de carbon ușor solubili – produse făinoase, orez glasat, dulciuri – și consumând hidrați de carbon complecși – produse integrale, cereale complete, orez natural.
– Care sunt persoanele cele mai predispuse la astenia de primăvară?
– Toți aceia care nu se hrănesc sănătos și nu fac suficientă mișcare. Iar cei expuși unui stres continuu (presiunea obținerii de performanțe, conflicte, diverse probleme), nu trebuie să se mire dacă adorm din nou imediat după micul dejun. Și în cazul acesta, femeile sunt afectate mai des.
Legume, mișcare și soare
– Care sunt alimentele care stimulează cel mai bine?
– Legumele crude, consumate cu un sos oarecare (gustos) înaintea mesei principale. Unele din ele, de exemplu conopida, varza creață sau varza de Bruxelles, conțin de două ori mai multă vitamină C (energizantă) decât lămâile sau portocalele venite din sud, care, din cauza transportului sau a depozitării îndelungate, își pierd o mare parte din substanțele lor naturale vitale.
– Ce sport ne poate ajuta în cazul asteniei de primăvară?
– Gimnastica, stretching-ul, masajul, poziția cu picioarele ridicate și dușurile alternative (cald-rece) pot impulsiona curgerea limfei. Jogging-ul, mersul pe bicicletă și înotul activează irigația sanguină. Ieșiți, de câte ori se poate, la soare sau la lumina zilei. Pielea absoarbe razele ultraviolete, care pătrund chiar și printr-o îmbrăcăminte ușoară, asigurând astfel cantitatea necesară de vitamină D și – implicit – forța stimulatoare a celulelor.
– Somnul de după-amiază sau culcatul devreme (seara) folosesc la ceva?
– Bineînțeles. Cu condiția ca imediat ce vă treziți să vă activați metabolismul, de pildă, cu un duș rece, cu o plimbare scurtă, dar alertă, în jurul blocului sau în parc, cu respirații în fața ferestrei deschise. Pentru că somnul face să scadă tensiunea arterială, care trebuie să-și ia din nou avânt.
– Vremea influențează în vreun fel astenia de primăvară?
– Vântul sau vremea rea produc reacția așa-numiților „baroreceptori” din pereții vasculari: la presiune scăzută, venele se destind, umplându-se cu mai mult sânge, iar tensiunea scade. Urmarea: o stare de oboseală. Invers, când presiunea atmosferică e mare, receptorii stimulează tensiunea arterială, provocând o senzație de vioiciune și prospețime. O schimbare bruscă a vremii – răcirea aerului – poate avea un efect vitalizant, în timpul unei plimbări, de pildă. La frig, vasele se contractă, așa încât tensiunea crește ușor.
– Hormonii sunt și ei vinovați de starea de oboseală care se instalează primăvara?
– Lipsa hormonilor produși de tiroidă, de exemplu, ne face să ne simțim obosiți, să fim flegmatici.
– Când e cazul să mergem la medic?
– Regula este următoarea: consultați medicul imediat ce simțiți clar că oboseala sau apatia prelungită vă apasă sau chiar vă chinuie.
Program contra oboselii
* Faceți zilnic o activitate fizică: aerobic, jogging, gimnastică, marș, bicicletă etc.
* Plimbați-vă ori alergați prin ploaie până simțiți că transpirați.
* Cel mai bun mijloc de înviorare: stați în ploaia de primăvară, cu capul descoperit. După trei minute faceți un duș fierbinte, apoi rece.
* O tabletă de magneziu dizolvată în apă este un remediu excelent pentru apatie.
* Mâncați „tone” de pătrunjel. Amestecat cu usturoi, untdelemn și câteva picături de lămâie.
1. Nu pot să mă trezesc dimineața
Simptome

Trezire grea, cu o senzație de epuizare și lipsă de motivație. Coborâtul din pat este o grea încercare și, imediat ce ne-am ridicat în picioare, simțim nevoia să ne întindem din nou. Abia așteptăm să vină seara, să ne culcăm. E timpul să luăm măsuri!
DIAGNOSTIC
Este vorba despre o lipsă de dopamină. Ea se datorează unei insuficiențe de tirozină, ce poate fi provocată de culcatul la ore târzii sau de o alimentație dezechilibrată: prea puține proteine (care furnizează aminoacizii esențiali) sau un exces de zahăr, care scade nivelul de tirozină.
SOLUȚII
Când coborâm din pat, trebuie să adoptăm noi reflexe, pentru a ne pune pe picioare: masaje stimulante sau băuturi care să ne dea energie.
Sfaturile medicilor
Automasajul care trezește
Pentru o trezire mai ușoară și tonică, înainte de duș puteți face un automasaj al feței: cu mișcări circulare apăsate, executate cu vârful degetelor pe toată suprafața feței, inclusiv pe gât și pe pielea capului, pornind din partea de sus a craniului și până la ceafă.
Masajul celular al doctorului Zavergiu
Medic român, glorios în anii ‘80-‘90, și-a dobândit celebritatea printr-o metodă de stimulare energetică, realizată prin masaj. Înainte de a coborî din pat, se freacă toate părțile corpului – cap, brațe, torace, picioare, abdomen – cu palmele, în sus și în jos, de minimum 20 de ori. Dinamizează circulația sângelui și înviorează organismul. E foarte eficientă, dar cere timp.
Băutură tonică
Timp de trei săptămâni, beți dimineața un pahar de apă cu lămâie (pentru a detoxifia ficatul) în care puneți 1 cm de ghimbir ras, pentru a stimula glandele suprarenale, după cum preconizează medicina tradițională chineză.
Energizant natural cu Ginkgo Biloba
Stimulează circulația cerebrală.
Un mic dejun cu multe proteine
Pentru a face plinul de energie la începutul zilei, ar trebui eliminate zaharurile (inclusiv sucurile de fructe), pentru că acțiunea lor este de scurtă durată. Mai bine ne facem un mic dejun cu proteine stimulante. Putem introduce în meniu: pâine neagră cu șuncă slabă, unul sau două ouă, brânză, cașcaval. Însoțiți micul dejun de-un ceai verde. Stimulează mai lent, dar mai durabil decât cafeaua.
2. Mă lasă puterile după-amiaza
Simptome

Dimineața ne descurcam cât de cât, dar după prânz ne prăbușim: pleoapele sunt grele, ochii ni se închid și nu visăm decât să dormim. La serviciu, ne scufundăm printre dosare, cu senzația că nu suntem în stare de nimic.
DIAGNOSTIC
Această oboseală de la jumătatea zilei este asociată cu o scădere a secreției de noradrenalină. În mod normal, acest neurotransmițător este activ între orele 11 și 15. Pentru a-l produce, organismul are nevoie de vitamine din grupa B, aminoacizi și coenzima Q10. Pe de altă parte, o anumită lentoare digestivă, consumatoare de energie, poate crește oboseala, explicând această nevoie de a ne întinde după ce am mâncat.
SOLUȚII
Creșterea aportului de vitamine și coenzima Q10, necesare producției de energie.
Sfaturile medicilor
Alimente dinamizante
Prima măsură este suprimarea zaharurilor de la sfârșitul micului dejun, care produc somnolență. Fără prăjituri, fără zahăr în cafea, chiar fără fructe. Ele trebuie înlocuite cu un platou cu proteine vegetale, acestea fiind mai ușor de digerat, dar și mai dinamizante: nuci, alune, migdale. Cât mai puțină carne, cât mai multe legume bogate în vitamine și coenzima Q10.
O mică ședință de acupresură
În medicina tradițională chineză, se stimulează punctul vezicii biliare (VB20) pentru a relansa sistemul digestiv și energia.
Exerciții: Ținând coatele pe masă, apăsăm cu vârful degetelor punctul situat la baza occiputului, în adâncitura cefei. Apăsăm foarte tare, făcând mici mișcări circulare: 10 într-un sens și 10 în celălalt.
În plus: Dacă am mâncat prea repede sau prea mult și masa se simte greu în stomac, vom masa un punct de pe meridianul acestuia. Pentru aceasta, punem palma mâinii stângi pe genunchiul drept, ținând degetul mare la jumătatea piciorului, chiar deasupra tibiei. Acest punct se va afla chiar la extremitatea indexului: masăm punctul timp de 5 minute, apăsând cu putere pentru a ajuta la digestie. Vom face la fel și cu celălalt picior.
Supliment de vitamine B
Grupul de vitamine B favorizează atât echilibrul sistemului nervos și digestiv, cât și secreția de noradrenalină. Ele pot fi luate sub formă de supliment, câte un comprimat dimineața și seara, timp de o lună. Drojdia de bere și germenii de grâu conțin, la rândul lor, vitaminele B. Puteți să le puneți în toate felurile de mâncare.
Un ulei esențial ultra-stimulant
Se inhalează în profunzime și încet ulei esențial de mentă. S-a dovedit că îmbunătățeste performanțele fizice, dar și intelectuale, dinamizându-ne rapid. E bine să ținem în permanență un flacon la noi.
Un truc pentru a digera mai bine
În caz de digestie dificilă, vom adăuga puțin tarhon în oțet (toate bunele gospodine îl au pe raftul cămării pe ultimele bucăți din farfurie). Facilitează munca intestinelor și previne balonarea.
O pauză mică
E indicat să ne permitem o siestă rapidă, cât de des cu putință, pentru că este recuperatoare și benefică. Închidem ochii și ne lăsăm gândurile libere, dar nu prea mult, doar câteva minute. Dacă ațipim, și mai bine. Un mic truc: țineți cheile de la casă în mână, dacă adormiți, vor cădea pe jos și vă vor trezi.
Respirația salvatoare
Douăzeci de respirații totale, antrenând obligatoriu și abdomenul, precum și întreaga capacitate a plămânilor, alimentează creierul cu oxigen și spală oboseala pe loc. Obligatoriu: urmărirea, cu mintea, a intrării și ieșirii fluxului de aer din plămâni.
3. Sunt atât de obosit, încât mă prăbușesc la ora 20
Simptome

Imediat ce am terminat cina, adormim pe canapea. De aceea, serile noastre sunt cam scurte. Peste o oră ne trezim și ne târâm până în dormitor.
DIAGNOSTIC
În această situație, lipsa de dopamină și de noradrenalină este flagrantă. Ea este întotdeauna legată de epuizarea glandelor suprarenale, ceea ce duce la scăderea nivelului de vitamine B (mai ales B12), magneziu, fier, seleniu și acizi grași Omega-3, provocând o slăbire a funcțiilor esențiale ale organismului. Grăsimile sunt prost consumate, fierul nu este transformat, iar ficatul este plin de toxine.
SOLUȚII
Faceți plinul de vitamine și minerale, care vă vor ajuta să rezistați mai bine pe durata zilei, relansând funcțiile vitale. Inclusiv seara, pentru a nu mai adormi la ora 20.
Sfaturile medicilor
Mineralul indispensabil
Organismul trebuie reîncărcat cu magneziu. Se iau 2 comprimate de 200 mg, dimineața și seara, însoțite de taurină, ce permite o mai bună asimilare. Cura va dura două luni.
„Lovitura de bici”
În medicina tradițională chinezească se stimulează un punct al splinei, aflat pe interiorul piciorului, la patru degete deasupra gleznei. Se efectuează mișcări circulare apăsate, câte două minute de fiecare parte. Pentru a beneficia de un adevărat regal de energie, cineva ne va bate pe spate, chiar între omoplați, cu pumnii, timp de câteva minute.
Masajul tonic
Redă energia pentru 3 ore. Se pleacă de la rinichi, tapotând pielea ușor cu pumnii, apoi se coboară pe partea exterioară a picioarelor, se urcă pe stomac și pe piept. Se trece pe interiorul unui braț, până la palmă, apoi se urcă pe exterior, până la umăr, cap și față. Se va repeta de 4 ori.
Prânzul ideal
* Un bol de crudități, de exemplu un morcov, o jumătate de sfeclă roșie, o bucată de ridiche neagră, rase și consumate imediat, sunt pline de vitamine și de minerale.
* Proteine vegetale (mazăre uscată, fasole boabe, linte) gătite sau doar fierte.
Suplimentele esențiale
* Spirulina este o mică algă albastră bogată în oligo-elemente (70%) și aminoacizi (30%). Se găsește sub formă de comprimate. Se iau 5 pastile, dimineața și seara, într-o cură intensivă de două luni.
* Acizii grași Omega 3, 6 și 9 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Se administrează conform prospectului, timp de 4-6 luni pe an, mai ales iarna.
Energizare cu produsele stupului
Polenul

Cel mai cunoscut produs al stupului, polenul recoltat de albine din flori, este un adevărat panaceu, utilizarea lui internă în curele de vitaminizare acoperind perfect carenţele de vitamine şi minerale apărute în timpul iernii. Foarte bogat în proteine, aminoacizi şi factori stimulatori de creştere, enzime, hormoni, dar mai ales în vitamine (A, C, D, E, PP şi cele din grupul B) şi minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu), polenul este un aliment complet, foarte important pentru sănătatea noastră. O cură cu polen apicol poate dura între 10 şi 21 de zile, timp în care consumăm câte o linguriţă de polen de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
Mierea de albine
Mierea este un produs natural pur şi un excelent aliment energizant. Canti tăţile crescute de vitamina C, dar şi provitamina A, precum şi vitaminele B9, B12, D şi E pe care le conţine, fac ca mierea să fie un aliment de elecţie, contribuind la vitaminizarea întregului organism. Administrarea zilnică a numai 50 grame de miere de albine proaspătă asigură nece sarul de vitamine al unui adult sănătos. Pe lângă calităţile sale nutritive, mierea are şi calităţi terapeutice uimitoare, care pot fi utilizate cu succes în cazul afecţiunilor ce pot apărea primăvara.
* Mierea de salcâm este calmantă, fiind indicată în afec ţiunile gastrice care se pot agrava primăvara, dar şi în calmarea tusei şi nevrozelor.
* Mierea de levănţică este sedativă şi are proprietăţi antiinfecţioase.
* Mierea de castan este folosită ca adjuvant în toate afecţiunile circulatorii.
* Mierea de eucalipt este foarte indicată în sinuzite, bronşite, tuse, dureri de gât.
* Mierea de brad şi cimbrişor este antiseptică, indicată în angină, viroze respiratorii, bronşite.
* Mierea de tei are acţiune liniştitoare, fiind folosită în tulburările de somn, dar şi în bronşite.
* Mierea de păpădie este depurativă şi uşor laxativă, decongestionează bila şi ficatul.
Folosită ca atare sau mixată cu diverse pulberi din plante medicinale tonice şi regenerante sau cu polen apicol, mierea se dovedeşte a fi un ajutor de nădejde atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, bătrâni sau convalescenţi.
Lăptişorul de matcă
Acest produs al stupului este, de departe, unul dintre cei mai buni prieteni ai sănătăţii. Are un conţinut foarte bogat de aminoacizi (conţine toţi cei 20 de amino acizi esenţiali), acizi graşi esenţiali, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc) şi vitamine (A, C, D, E – din abundenţă, precum şi vitaminele B1, B2, B5, B6, B12, PP), fiind un tonic excelent, recomandat în caz de devitalizare, oboseală fizică şi nervoasă, care pot apărea primăvara. Se foloseşte sub formă de drajeuri sau liofilizat (în fiole), ori omogenizat cu miere de albine.
Păstura
Produs natural derivat din polenul recoltat de albine, păstura este rezul tatul proceselor fermentative care se produc în fagurii stupului, în urma cărora aceasta devine mult mai uşor de digerat de organism. Bogată în proteine, aminoacizi esenţiali, zaharuri, acizi graşi, enzime, dar mai ales vitamine (A, D, K, E) şi minerale, păstura este un excelent antianemic ce poate fi folosit în curele de vitaminizare de primăvară, alături de celelalte produse apicole.
Propolisul
Cunoscut drept cel mai puternic antibiotic natural, biostimulator şi bioreglator, cu efecte terapeutice excelente în caz de infecţii bacteriene şi virale, dă rezultate foarte bune în creşterea imunităţii şi a rezistenţei organismului, primăvara fiind un anotimp potrivit pentru a-l include în cadrul curelor de detoxifiere şi de vitami ni zare. Poate fi folosit proas păt, nepre lucrat (în batoane de mestecat), sub formă de granule, pulbere (capsule, com primate), sub formă de extract apos sau alcoolic (fiole, picături), ori în sirop sau drajeuri, cu rezultate excelente pentru sănătate.