* Castravete amar

Momordica charantia (castravetele amar) este utilizat de secole în medicina tradițională chineză și indiană, ca remediu pentru tratarea diabetului. Conține principii active ce au acțiune asemănătoare cu cele ale medicamentelor antidiabetice de sinteză, dar fără reacții secundare. Reduce nivelul de zahăr din sânge. Nu poate fi utilizat în loc de insulină, dar poate ajuta pacienții să-și reducă dozele. Momordica susține și funcția normală a pancreasului și oferă protecție în cazul exceselor alcoolice.
Cum se utilizează
Se consumă semințele și pulpa pasate sau se utilizează și sub formă de infuzie, pulbere, macerat, tinctură, sau capsule cu extract standardizat.
Infuzie
Se pun la fiert, cât dau într-un clocot, 3-4 rondele de castravete amar, crud sau uscat, la 250 ml apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi, în cure de câte două luni.
Pulbere
Se obține prin măcinarea castravetelui amar uscat cu o râșniță. Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, cu puțină apă.
Macerat
Se pun două lingurițe cu pulbere de castravete amar uscat la o cană cu apă. Se lasă timp de 6 ore la macerat, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Afin
Atât fructele lui, mici și dulci, de culoare indigo, cât și frunzele, oferă un ajutor neprețuit în lupta cu glicemia ridicată.
Cum se utilizează
Fructele de afin – se consumă ca atare, proaspete sau uscate, sub formă de pulbere, infuzie, macerat, tinctură, sau capsule cu extract concentrat. Frunzele de afin se utilizeză sub formă de ceai, decoct, macerat, pulbere, tinctură, sau capsule cu extract concentrat.
Infuzie
O lingură de frunze de afin mărunțite se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Pulbere
Se obține prin măcinarea fină a frunzelor de afin uscate. Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, cu puțină apă.
* Afine
Se consumă câte 50 grame afine proaspete sau uscate, de două ori pe zi.
* Scorțișoara
Are efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge, fiind un remediu natural excelent pentru combaterea diabetului și prediabetului.
Cum se utilizează
Scorțișoara se utilizeză sub formă de pulbere, infuzie, decoct, macerat, tinctură, ulei sau capsule cu extract concentrat.
Pulbere
Luați câte un vârf de linguriță de pulbere de scorțișoară, de două ori pe zi, adăugați în ceai de plante neîndulcit. Se recomandă scorțișoara de tip Ceylon din Sri-Lanka, cu conținut de cumarină scăzut.
Infuzie
Peste o lingură pulbere de scorțișoară adăugați o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Beți câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
* Teci de fasole verde
Fibrele vegetale conținute în tecile de fasole împiedică absorbția glucidelor la nivel digestiv, favorizând astfel reducerea valorilor glicemiei.
Cum se utilizează
Tecile de fasole se utilizeză sub formă de pulbere, infuzie, decoct, macerat, tinctură, sau capsule cu extract concentrat.
Decoct
Se pune la foc 1 litru de apă rece, cu 50 grame teci de fasole uscate și mărunțite. Se lasă pe foc mic 10 minute. Se infuzează 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
Pulbere
Se obține prin măcinarea tecilor de fasole uscate cu o râșniță de cafea. Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, cu puțină apă.