Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Afecțiunile primăverii: Conjunctivita

Foto: Shutterstock – 3

Conjunctivita poate provoca mâncă­rimi, dureri, înțepături și o oarecare jenă. În plus, înroșirea ochilor și prezența puro­iului nu sunt deloc estetice. Aceas­tă inflamație a mucoaselor care mărginesc pleoa­pele este – în general – benignă, dar ea poate avea consecințe asupra vederii sau se poate propaga, dacă este provocată de o bacterie ori de un virus. Este im­portant să consultați un medic care să vă prescrie picături oculare antibiotice, dacă suferiți de o infecție bacteriană. Până a­tunci, puteți lua măsuri pentru calmarea mân­cărimilor și pentru controlul asupra formării crustelor.

Tratați-vă ochii

* Compresele calde sau reci exercită ade­seori o acțiune benefică. Dacă ochii dvs. produc mult puroi, în­muiați o batistă în apă călduță (spre caldă) și utili­zați-o ca o compresă, pentru a împiedica secreția să se usuce pe gene. Utilizați o compresă rece (o batistă în­muiată în apă rece ca gheața) pentru a reduce umflă­tu­rile și atenua mâncă­rimile, mai ales dacă con­jun­c­tivita se datorează unei alergii. Aplicați ori una, ori alta – ori pe amândouă – timp de 5 minute, de 3-4 ori pe săptă­mână. Folosiți de preferință comprese sterile.

* Ștergeți secrețiile și crustele cu un disc de vată îmbibat într-o soluție preparată din: o măsură de șampon pentru bebeluși și zece măsuri de apă călduță (spre caldă). Apa înmoaie crus­tele, în vreme ce șam­po­nul curăță zona de contact dintre pleoapă și gene.

* Curățați-vă ochii cu o soluție oftalmică (de la far­macie) sau cu apă ușor sărată. Puneți pe foc 1/2 l de apă, adăugați o linguriță de sare și lăsați să se în­fierbânte, pe flacără mică, cel puțin 15 minute. După ce s-a răcit, aplicați soluția în ochi cu o pipetă sterilă. După fiecare trata­ment, sterilizați din nou pipeta în apă clocotită.

* Pregătiți-vă ochii pentru noapte. Dacă medicul v-a pre­scris picături oculare, o poma­dă antibiotică sau pe bază de antiinfla­ma­toare steroidie­ne, apli­cați-le în fie­care seară îna­in­te de culcare, pentru a nu vă tre­zi di­mi­neața cu pleoapele um­­­flate. Aveți grijă ca ex­tre­mi­tatea fla­co­­nului sau a tubului să nu atin­gă ochii. Altfel riscați să con­­­ta­minați me­dicamentul și să vă rein­fectați ochii la următoarea utilizare.

Calmați durerile

* Calmați durerile, aplicând pe ochi o compresă cu mușețel. Puneți un plic de mu­șețel într-o ceașcă cu apă călduță (spre caldă), nu clocotită, lăsați-l 2-3 mi­nute, presați-l (stoarceți-l ușor) și țineți-l pe ochi apro­xi­mativ 10 minute. Repetați de 2-3 ori pe zi, schim­bând mereu plicul. Ochii trebuie să fie închiși, pentru ca apa să nu intre direct în contact cu ei.

* Adepții medicinei tradiționale indiene Ayurveda tratează conjunctivita cu miez de frunze crude de co­riandru. Mărunțiți – cu mi­xerul – un pumn de frunze de coriandru îm­pre­ună cu 100 ml de apă, scurgeți și apli­cați apoi „piu­reul” pe pleoapele închise. Lă­sați-l să ac­ționeze câteva minute și înde­părtați-l înainte de a deschide ochii.

* Un alt tratament ayurvedic împotriva con­junc­tivitei este ur­­mă­torul: ma­cerați 15 mi­nu­te o lin­guriță de boa­be de co­ri­andru într-o ceaș­că de apă clo­cotită, strecu­rați lichidul și, după ce s-a răcit, spăla­ți-vă cu el pe ochii închiși. Șter­geți-vă bine îna­inte de a deschide ochii.

Evitați contaminarea

Foto: Shutterstock

* Pentru a evita să vă reinfectați, nu vă ma­chiați înainte ca simptomele să dispară complet. Aruncați fardurile de ochi utilizate cu puțin timp înaintea apariției conjunctivitei.

* Încercați să nu vă atingeți ochii. Dacă se întâmplă, totuși, spălați-vă pe mâini și ștergeți-vă cu un șervet de hârtie.

* Dacă trebuie să vă tamponați ochii, folosiți un șervet de hârtie pentru fiecare ochi. Arun­cați-le și spălați-vă pe mâini. Când plecați de acasă, luați cu dvs. o sticluță cu gel detergent fără apă (de ex. Blepha­gel, de la farmacie) și folosiți-l cât se poate de des.

* Dacă aveți len­tile de contact, nu le puneți câtă vreme suferiți de o conjunctivită de­clarată, iar după aceea, sterilizați-le cu grijă, înainte de a le reutiliza. Spălați-vă pe mâini înainte de a pune sau de a scoate lentilele. Și nu le ștergeți cu salivă!

* Schimbați în fiecare zi prosopul, fața de de pernă, ca să nu rein­fectați același ochi sau să-l contaminați pe celălalt (să nu mai vor­bim de alte persoane care ar putea lua boala de la dvs.).

* Dacă copilul dvs. are conjunctivită și e prea mic pentru a nu se freca la ochi sau pentru a se spăla re­gulat pe mâini, țineți-l acasă. Majo­ritatea grădi­nițelor și creșelor nu acceptă copii care prezintă simptome de conjunctivită.

În caz de conjunctivită alergică…

* Dacă vă mănâncă ochii și dacă produc puroi iri­tant, conjunctivita dvs. ar putea să fie de origine aler­gică. Încercați un antihistaminic oral pentru a cal­ma inflamațiile și mâncărimile (vi-l va prescrie me­dicul dvs.).

* Încercați să identificați alergenii în cauză și – dacă este posibil – contactul cu ei: polen, păr de ani­male, produse cosmetice etc.

* Pentru a combate inflamația provocată de alergie, încercați combinația vitamina C + quer­citină. Luați zilnic 1000 mg de vitamină C și 1500 mg de quer­citină – în mai multe prize. Quer­­citina este o bioflavonoidă (nutriment prezent în anumite fructe și legume) care posedă pro­prietăți antiinflamatoare.

De evitat!

Pentru tratarea con­junc­tivitei, anu­miți fi­to­te­ra­peuți recomandă ins­tilațiile cu pre­parate pe bază de euphre­sia, o plantă utili­zată în mod    tra­dițional de indienii din America pen­tru tratarea pro­blemelor ocu­lare. Stu­dii re­cen­te au arătat că acest preparat ar putea provoca el însuși lă­cri­mări, mân­cărimi și iritații ale ochi­lor.

Știați că?

Lacrimile conțin substanțe antibac­te­riene, ceea ce explică faptul că majoritatea infecții­lor oculare se re­sorb de la sine.

Trei tipuri de conjunctivită

Conjunctivita virală

* Infecția atinge la început un ochi, dar se poate propaga și la ce­lălalt.

* Secrețiile sunt lim­pezi.

* Ochii sunt iritați și roșii.

Conjunctivita bacteriană

* În general, afectează un ochi, dar se poate pro­paga la celălalt.

* Ochii sunt iritați, roșii, cu senzații – uneori – de „glaspapier”.

* Supurația (producerea puroiului) este abundentă.

Conjunctivita alergică

* Afectează în general ambii ochi.

* Mâncărimile și lăcrimatul domină.

* Pleoapele sunt umflate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.