
Candidozele sau candidomicozele sunt provocate de ciuperci levuriforme, de genul Candida. Sunt întâlnite și la copii, care fac în timpul alăptării, în colțul gurii, muguetul sau perluțe. Și femeile însărcinate, din cauza schimbării pH-ului vaginal, pot dezvolta Candida albicans. Ea mai poate apărea și după administrarea de antibiotice. Stomatita (localizarea bucală) este cea mai frecventă. La început se produce o congestie a mucoasei bucale, care se transformă în pete albicioase, cremoase, ca boabele de griș. Depozitul menționat, mai aderent la început, produce sângerarea acesteia la încercarea de detașare. Afecțiunea cedează repede la tratamentul cu Nistatin sau Stamicin, folosite și pentru copii. În 3-4 zile, problema se rezolvă. Trebuie să vă clătiți gura, după fiecare masă, cu apă călduță în care ați pus 1/2 de linguriță de bicarbonat de sodiu (tot de la farmacie) la 300 ml apă. Evitați produsele lactate de orice fel și ouăle, condimentele, produsele acide, care dau senzație de usturime și dezvoltă flora microbiană. Periuța de dinți trebuie schimbată, ca să nu vă reinfectați cu Candida, și ar trebui ținută în apă cu puțin oțet. Vă doresc sănătate,
PETRONELA – Brașov
„Neidentificată, hepatita A este mortală?” (Răspuns pentru FILOFTEIA – Suceava)
În octombrie-noiembrie 1961, am avut hepatită epidemică. Am stat trei săptămâni la Spitalul Colentina, secția contagioși, și la Spitalul Militar. Acolo am auzit de la bolnavi că cereau să li se aducă de acasă miere și lăptișor de matcă. Aveam 25 de ani. I-am cerut fratelui meu să-mi aducă și mie cele două produse (2 g de lăptișor în 250 g miere). După câteva zile, am început să mă întremez, să ies la soare (era toamnă). M-a văzut medicul și m-a trimis imediat la salon. După trei săptămâni mi s-a făcut externarea. Lăptișorul de matcă făcuse minuni. Se iau circa 10 g pe un suport de lemn, plastic, sticlă – nu metalic. Îl țineam sub limbă, unde sunt 2 glande prin care lăptișorul trece direct în sânge. Bineînțeles că trebuie respectate și regimul alimentar, odihna și ferirea de frig. Dacă acestea nu se respectă riscați recăderea. Pe prospectul respectiv scria să luăm 12 grame de lăptișor de matcă, tratamentul complet. Am mai luat 2 grame, dar mi-a făcut rău, și-am întrerupt tratamentul. Mă simt bine și acum, la vârsta de 71 de ani. Boala a debutat după ingerarea de kaizer (șuncă fiartă), am făcut urticarie și apoi m-am îngălbenit. Urina a devenit roșie și fecalele albicioase. Am încercat după doi ani să mănânc din nou șuncă, 2 bucățele cât bobul de mazăre, și imediat a început urticaria. De atunci, n-am mai mâncat și am evitat carnea de miel și mâncărurile grase. Lăptișorul de matcă trebuie procurat direct de la apicultor, să fie proaspăt. Multă sănătate.
COLETTE – București
„Am fost diagnosticată cu spondilolistezis anterior L5-S1” (Răspuns pentru MANUELA – Câmpulung)
Și mama mea s-a confruntat cu această problemă. Trebuia să se opereze și nu a încântat-o această idee. De aceea, am convins-o să încerce și un tratament naturist, cu care până la urmă a ajuns la rezultate pozitive, scăpând de operație. Tratamentul a fost următorul: pe cale externă – preparați un unguent din fructe de tuia zdrobite – 30 g, 30 g rozmarin, 20 g sunătoare, 10 g mentă. Toate ingredientele se pun într-un borcan peste care se toarnă 100 ml spirt medicinal. Se lasă la macerat 12 ore. După macerare, se fierbe toată cantitatea cu 500 ml ulei de măsline timp de alte 3 ore. Se lasă în repaos 24 de ore, apoi se filtrează. În final, se amestecă cu 75 g ceară de albine, se omogenizează bine, apoi se păstrează în frigider. Se fac masaje seara cu această compoziție.
LOREDANA – București