• Nelipsite din bucătăria sezonului estival, e bine să știm că atunci când le punem în farfurie, adăugăm și o porție zdravănă de sănătate •
CEAPA VERDE
Tuse, bronșită, bronșiectazii, astm
Peste două linguri de ceapă verde mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară și se adaugă o linguriță de miere. Se beau 3 căni de infuzie pe zi.
Boli dermatologice, acnee, eczeme, ulcerații, răni, abcese, arsuri, degerături
Timp de 21 de zile, consumați în fiecare zi câte 7 – 8 fire de ceapă verde proaspătă. În acest timp, alimentația trebuie să fie axată majoritar pe legume fierte și fructe, evitându-se carnea, mezelurile, brânzeturile grase, alimentele conservate, zahărul, grăsimile şi sarea în exces și excludeți alcoolul.
Colesterol, glicemie crescută, alergii, spor de imunitate
Consumați în fiecare zi câte 5 -6 fire de ceapă verde proaspătă.
RIDICHEA ROȘIE
Retenție de apă, celulită
Ridichile au proprietăți detoxifiante datorită cantității mari de apă pe care o conțin, și prezenței sulfului, un mineral care elimină toxinele acumulate în organism. Consumul de ridichi purifică mai ales ficatul și rinichii. Ridichile stimulează diureza, ajutând la combaterea retenției de apă și a celulitei.
Detoxifiere
* Consumați zilnic câte o porție de salată de ridichi, de preferat cu o jumătate de oră înaintea mesei de prânz. Adăugați o linguriță semințe de chimen și o lingură semințe crude de floarea soarelui. Se asezonează totul cu suc de lămâie și un strop de ulei de măsline.
Afecțiuni ale sistemului urinar
Se iau câte două linguri de suc proaspăt de ridichi, de 3 ori pe zi. Se poate adăuga suc de morcovi sau mere, pentru a îmbunătăți gustul.
Afecțiuni digestive
* Se iau câte două linguri de suc proaspăt de ridichi, în amestec cu o lingură suc proaspăt de frunze de păpădie, de 3 ori pe zi. Se poate adăuga suc de morcovi sau de mere, pentru a îmbunătăți gustul.
* Consumați câte 2-3 ridichi, înainte de mesele principale.
Obezitate
Se consumă câte o salată compusă din 3-4 ridichi și câteva foi de salată verde, asezonate cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline, de două ori pe zi, înainte de mesele principale, care trebuie să fie reduse la jumătate.
Afecțiuni respiratorii: bronșită și astm
Se iau două linguri de suc proaspăt de ridichi, în amestec cu o jumătate linguriță miere, de 3 ori pe zi.
Paraziți intestinali
Se consumă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte o jumătate pahar suc proaspăt de ridichi.
Mușcături de insecte
Ridichile pot calma inflamația și mâncărimea cauzate de mușcăturile de insecte. Aplicați pe partea afectată suc proaspăt de ridiche sau o felie de ridiche crudă.
LĂPTUCA
(salata verde românească)
Salata verde stimulează funcționarea ficatului, a vezicii biliare și a intestinelor și calmează inflamațiile. Este binefăcătoare în cazul hepatitei cronice și al dischineziei biliare. Salata verde e un leac redutabil și dacă suferiți frecvent de probleme digestive.
Afecțiuni digestive
* Se mănâncă zilnic o porție de salată verde, înainte de una din mesele principale. Se mănâncă asezonată cu suc de lămâie (sau oțet de mere bio) și puțin ulei de măsline.
* Se bea o jumătate de pahar de suc proaspăt de salată pe zi. Gustul poate fi îmbunătățit adăugând suc de țelină sau de morcovi.
Reglarea activității intestinale
* Pentru acțiune ușor laxativă, se beau câte 100 ml suc proaspat de salată verde.
* Se mănâncă o porție de salată verde la masa de seară.
Protecție împotriva cancerului de stomac
Se consumă zilnic o porție de salată verde sau un pahar de suc proaspăt obținut din salată verde.
Arsuri la stomac
* O jumătate de salată verde, împreună cu un pahar de apă (250 ml), se pun 30 de secunde în blender, pentru a obține un piure, care se consumă o dată pe zi, cu o oră înainte de masă.
Osteoporoză
Conținutul ridicat de vitamina K și iod al salatei verzi întărește oasele. La o masă de peste zi să se consume doar salată verde proaspătă sau fiartă sau să se bea 100 ml – 200 ml suc de salată pe zi.
Echimoze, dureri musculare, iritații ale pielii
* Un pumn de frunze de salată verde se fierb câteva minute în puțină apă, amestecată cu ulei de măsline. Se întind apoi pe un tifon și se aplică pe zonele afectate. Se lasă să acționeze 15 minute. În plus, pentru a atenua durerile musculare și nevralgice, se beau 2-3 pahare de suc proaspăt de salată verde pe zi, combinat cu suc de lămâie.
Insomnie, iritabilitate
* Se beau trei căni de ceai de salată pe zi. În cazul insomniei, ceaiul se bea seara, cu două ore înainte de culcare. Se prepară din 3 frunze de salată verde mărunțite peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat, se strecoară, apoi se bea.
* Mâncați câteva frunze de salată verde, cu două ore înainte de culcare.
Tuse, răceală, bronșită
* Se fierb 100 g frunze de salată verde, într-un litru de apă, la foc mic, timp de 5 minute. Se lasă în vas acoperit 10 minute și se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, îndulcite cu o linguriță de miere.
Obezitate
Salata verde are zero calorii la suta de grame. De aceea este considerată o legumă „de linia întâi” în dietele de slăbit.
* Se consumă câte o porție de salată verde, înainte de mesele principale de peste zi.
* Se pun într-un blender o salată verde medie mărunțită, 3 kiwi decojiți și tăiate bucăți și puțină apă. Se consumă în fiecare zi acest preparat, timp de o lună.