Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Săpunul Cheia

ROMÂNI CARE AU REUȘIT

Amintirile sumbre din perioada comunistă au făcut ca, imediat după 1990, mulți români să arunce la gunoi, într-un fel sau altul, multe dintre produsele autohtone, indiferent de calitatea lor reală, preferând să le înlocuiască cu produse de import, după care tânjiseră ani la rând. Istoria, însă, are un mod ciudat de a se întoarce, de a se repeta, astfel încât am ajuns, se pare, să apreciem din nou, încetul cu încetul, multe dintre cele de care ne-am lepădat în urmă cu 34 de ani.

Unul dintre produsele românești reinventate cu succes este și săpunul Cheia. Folosit pentru igiena personală sau pentru spălatul manual al rufelor,    săpunul Cheia ne-a impregnat amintirile cu un miros inconfundabil. Nu unul floral, fructat sau condimentat, ci mirosul simplu și persistent de curat. Mizeria n-o poți acoperi cu parfum.

Așa cum vă spuneam, săpunul Cheia există încă. Este fabricat în Maramureș, la Baia Sprie, de familia Laslo: Călina, proprietara mărcii înregistrate, și părinții ei, Alin și Delia.

Cadou la 14 ani

Înainte de a deține „Cheia” ca marcă înregistrată, soții Laslo făceau produse pentru igienă, printre care și câteva tipuri de săpunuri naturale, ca hobby. Nu le era străin săpunul „Cheia”, dar nici nu se gândiseră că vor putea fi, la un moment dat, proprietari ai mărcii. Când colo, în 2012, printr-o schimbare de inspirație, când Călina, fiica soților Laslo, a împlinit 14 ani, părinții ei au decis să-i ofere drept cadou… Săpunul Cheia, ca marcă înregistrată la OSIM, pe numele său. Trecuse deja un an de când fostul proprietar își pierduse orice drept asupra acestei mărci, în urma falimentării fabricii care producea săpunul.

Astăzi, săpunul Cheia este o afacere de familie. Săpunarul este Alin Laslo, soția sa, Delia, ocupându-se de aprovizionare, plăți, relații instituționale și cu clienții. Călina este PR-ul afacerii și tot ea are în grijă promovarea săpunului pe social media și pe alte canale de comunicare, dar și cea care vine cu idei de noi produse. Familia Laslo are alături o echipă de încă șase persoane, cu care realizează o producție anuală echivalentă celei din 1905, de aproximativ 120 de tone de săpun și alte produse derivate.

„Doamne, frumos ar fi dacă am putea renaște o nouă breaslă a săpunarilor”

– Săpunul Cheia era, odinioară, un ingredient important în igiena românilor. Ce ați păstrat și ce s-a schimbat, de atunci și până acum?

Săpunul Cheia

– Am început prin reinterpretarea pas cu pas a portofoliului de rețete al mărcii ­”Cheia”, pe care le-am rescris cu ingrediente, inovație și tehnologie contemporane. Noi ­rescriem rețete străvechi. Am ales să rămânem tributari unui trecut în care credem și nu urmărim orice trend contemporan, spre a ține pasul cu el. Cred că toți producătorii români, laolaltă, ar putea reprezenta o alternativă ­corectă la producătorii multinaționali. Doamne, frumos ar fi dacă, împreună, am putea re­naște o nouă Breaslă a săpunarilor așa cum există în alte țări! Poate așa am reuși să ridicăm țara asta de pe rușinosul loc din coada Europei, la indicatorul de civilizație „consum de săpun pe cap de ­locuitor”.

– Care sunt ingredientele principale pe care le folosiți? De unde le procurați?

– Folosim ingrediente naturale, pe care omenirea le-a utilizat și certificat din cele mai vechi timpuri. Săpunurile naturale se obțin prin saponificarea unor grăsimi animale sau/și vegetale. Noi utilizăm în procent maximal diverse grăsimi vegetale, dar, pentru păstrarea legăturii cu tradiția, utilizăm, chiar dacă în procente pur simbolice, și untură de animale. Dacă vorbim de uleiuri de palmier, cocos, măsline, migdale, cânepă, jojoba, trandafiri etc. sau de unt de cacao ori de shea, chiar dacă aprovizionarea este mai greoaie, ele se găsesc relativ ușor pe piața națională sau europeană.

„Reciclăm absolut toate resturile”

– Se vorbește mult de refolosirea uleiurilor și a grăsimilor provenite din gospodăriile individuale, o sursă importantă de poluare a apelor și a mediului. Pot fi acestea refolosite în fabricarea săpunurilor, așa cum obișnuiau să facă, odinioară, bunicile noastre, când preparau săpunul de casă?

– Pe vremuri, principalul scop nu era producția de săpun în sine, ci o modalitate de a recicla deșe­urile. În burgurile medievale, ceea ce rămânea nevândut de către Breasla Măcelarilor până în ziua de joi a săptămânii, nu putea fi aruncat, nici în oraș, nici în afara lui, din cauza mirosului pestilențial, dar nu putea fi nici îngropat, fiindcă ar fi contaminat apa. Toate aceste resturi erau transformate în săpun, închizând un cerc de responsabilitate civică, unul dintre scopurile reciclării fiind acela de a igieniza comunitatea. Dar legislația actuală și nivelul de așteptare al consumatorilor nu mai permit învierea întru totul a acelor obiceiuri.

Reciclarea uleiurilor rezultate din bucătării casnice sau ale restaurantelor a fost și pentru noi o mare provocare. După vreo șapte ani de cercetări și testări, am obținut ceea ce am denumit RSOAP, un săpun natural, care actualmente stă la baza tuturor săpunurilor noastre de rufe. Acestea sunt variantele naturale, hipoalergenice sau chiar nonalegenice, la detergenții de rufe chimici, și le avem în patru formate: solid, pastă, praf și lichid. Termenul de RSOAP este propunerea noastră pentru definirea săpunurilor obținute prin reciclare și ne-am bucura să îl vedem fructificat de cât mai    mulți producători. Noi nu avem nici deșeuri de producție, pentru că reciclăm absolut toate resturile, ceea ce reduce semnificativ costurile de transport și ambalare, dar și amprenta de carbon. Ambalăm cât mai minimalist, în hârtie, cel mai ades, ba chiar am renunțat și la ambalarea individuală a produselor, sistem denumit azi „naked”, reducând la zero risipa.

Produse simple, din maximum cinci ingrediente

Familia Laslo

În toate cele peste 300 de produse realizate astăzi sub marca Săpunul Cheia, familia Laslo a investit doar bani personali, reinvestind câștigurile în afacere. Produsele sunt comercializate în mare parte în mediul on-line, pe site-ul propriu, dar și în magazinele cu specific românesc din întreaga Europă.

– Nu e greu să creați produse noi, sub marca unui săpun vechi?

– Am reușit să adaptăm ceea ce se numește în mod generic săpun, la așteptările omului contemporan: săpunuri lichide, geluri de duș sau șampoane naturale, produse pentru curățenia casei. Am obținut variante surprinzătoare, ca săpunul plutitor pentru copii, săpunurile-hârtie pentru școlari sau săpunul praf, ca detergent de rufe. Am căutat permanent să regândim produse pe care lumea modernă le-a uitat: săpunuri pentru pensule, săpunuri fixative pentru sprâncene, antiperspirante pe bază de piatră acră (alaun), sau praf de dinți (ca varianta arhaică, de secol XIX, la pasta de dinți). Produsele noastre sunt extrem de simple. Cu rețete din maximum cinci ingrediente, împletim plăcerea cu eficiența. Un alt atu al produselor noastre este că au un miros natural, care le certifică foarte clar calitatea. Săpunul miroase a săpun.

– Ce vă bucură și ce vă nemulțumește, ca antreprenori în România?

– Fericirea vine din lucruri mici. Încă ne bucurăm de fiecare comandă, ca și cum ar fi prima, și de fiecare recenzie pozitivă, ca o dovadă a lucrului bine făcut. Încă nu ne-am pierdut pasiunea în ceea ce facem și ne bucură că succesul este dependent numai și numai de noi, de familia noastră. Chiar dacă sunt situații în care deciziile altora ne afectează profund, le luăm ca pe un rău necesar, conștienți că nu suntem singurii afectați. Ne bucură că am găsit ceva la care să muncim cu drag, că am găsit o piață dornică de a ne cumpăra produsele, mai ales că ele sunt încărcate de valențe românești tradiționale. Cred că timpurile pe care le trăim sunt cele mai faste din istoria de 138 de ani a săpunului Cheia, deși acum sunt un pic mai „smart”, adaptate nevoilor și exigențelor omului modern. Suntem bucuroși că ne-am găsit menirea și că trăim acum și aici, în România, pentru că România de azi are valența de a oferi oricui o șansă la succes.

– Există cu adevărat o „cheie” a succesului în domeniul dumneavoastră sau, în general, în antreprenoriatul românesc? Dacă da, care credeți că e aceea?

– Dacă găsești o oportunitate bazată pe valori trainice, dacă ai capacitatea de a inova și a te ridica constant la nivelul de așteptare al consumatorului contemporan, dacă ai capacitatea de a munci, de a fi perseverent și a pune pasiune în ceea ce faci, este imposibil ca succesul să nu apară. Aceasta este Cheia reușitei noastre.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.