– Salata verde, cu frunze zimțate, e o bombă de sănătate –
• Rucola este o plantă aromatică, dar și o legumă. În plus, este o plantă medicinală care previne cancerul și bolile de inimă, combate inflamațiile, furnizează vitamine și minerale și stimulează digestia •
Caracteristici

* Frunzele de rucola sunt de un verde intens, alungite și zimțate și se aseamănă la înfățișare cu cele de păpădie.
* Uleiurile volatile le oferă un gust picant, iute, dar frunzele au în același timp și o aromă ce amintește de cea a nucii.
* Frunzele tinere de rucola sunt mai potrivite pentru salate, în vreme ce frunzele și florile mai trecute pot fi folosite drept condiment, deoarece conțin o cantitate mai mare de substanțe cu iz înțepător.
* Rucola este bogată în nitrați, substanțe care sunt transformate în organism în nitrozamine dăunătoare. De aceea e indicat să consumăm rucola doar de 3-4 ori pe săptămână.
Ochi, inimă și oase
Substanțele amare din rucola protejează planta de prădători. În cazul oamenilor, ele combat inflamațiile cauzate de microbii dăunători. Beta-carotenul are un efect antioxidant, protejând împotriva acumulării nocive de radicali liberi în organism. Carotenoizii prezenți în rucola, între care se numără beta-carotenul, luteina și zeaxantina, protejează atât corneea, cât și retina de efectele negative ale razelor UV. Zeaxantina absoarbe, de exemplu, lumina albastră nocivă. Iată, așadar, cum poate rucola să prevină degenerescența maculară, o boală a retinei care se numără printre cele mai frecvente cauze ale orbirii la vârste înaintate.
Substanțele existente în rucola au un puternic efect antioxidant și previn bolile inimii și ale sistemului cardiovascular. Ele întăresc sănătatea vaselor de sânge, combat inflamațiile și ajută la menținerea în limite normale a valorilor colesterolului. Potasiul și magneziul mențin regularitatea frecvenței cardiace și asigură eliminarea colesterolului din organism.
Două căni de rucola conțin peste jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina K. Vitamina K menține sănătatea oaselor și joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui. Un aport adecvat previne producerea fracturilor osoase și apariția osteoporozei.
Piele, metabolism și digestie

În zonele de pe litoralul Mării Mediterane, extractele de rucola sunt folosite în medicina tradițională ca remedii pentru bolile de piele și pentru eliminarea impurităților de la nivelul acesteia. Substanțele antiinflamatoare existente în plantă ajută la combaterea eczemelor, a ulcerelor și a psoriazisului. Datorită antioxidanților din rucola, consumul frunzelor ei protejează pielea de îmbătrânire și de daunele produse de razele UV. Rucola ajută astfel la menținerea elasticității pielii și previne apariția ridurilor.
Rucola conține mai multă vitamina C decât portocalele! Vitamina C protejează celulele și întărește sistemul imunitar. Substanțele amare pe care le conține activează ficatul, bila și pancreasul, care sunt stimulate să producă sucuri digestive și enzime în cantități mai mari. Nutrienții sunt astfel mai ușor absorbiți, valorificați și digerați.
Rucola nu conține decât 24 de calorii la 100 g! Ea este, așadar, ideală pentru scăderea în greutate: ne satură și facilitează digerarea grăsimilor. În plus, substanțele ei amare reduc pofta exagerată de mâncare și apetitul pentru zahăr.
Rucola împotriva cancerului
Uleiurile volatile conținute în rucola distrug legăturile proteice care contribuie la formarea celulelor canceroase. Un studiu indică faptul că erucina conținută în rucola previne apariția cancerului. Consumul de legume crucifere din care face parte și rucola este considerat util în prevenirea cancerului. Glucozinolații din crucifere se amestecă în organism cu enzima digestivă mirozinază, pentru a forma izotiocianaţi care conțin sulf (cum ar fi sulforafanul și erucina) și care inhibă inflamația și contracarează cancerul. Legumele crucifere pot preveni în special carcinoamele de la nivelul tractului gastrointestinal, al colonului, vezicii urinare, sânului, esofagului și prostatei.
Rucola în farfurie
Multe mâncăruri italienești pot fi asezonate cu frunze de rucola. În mod special pizza câștigă în savoare dacă îi adăugăm un pic de rucola. Același lucru este valabil pentru paste și risotto. Rucola poate fi folosită și în salate, în smoothie-uri, presărată în supe. Rucola e foarte bună în combinație cu roșiile și salata verde, cu pastele, cu orezul și cu cartofii. Frunzele se potrivesc cu brânza de vaci, cu iaurtul și brânza de oaie. Dacă adăugați rucola la mâncărurile fierbinți, faceți asta doar cu puțin timp înainte de servire: gătirea îndelungată dăunează aromei, deoarece face să dispară uleiurile esențiale care îi dau gustul.
Salate
O rețetă clasică de salată de rucola are drept ingrediente: rucola, roșii cherry, parmezan ras (sau altă brânză tare) și câteva semințe de pin. Pentru a o prepara, spălați rucola, tăiați-o în bucățele ușor de consumat și spălați și înjumătățiți roșiile. Pregătiți un dressing din ulei de măsline, puțină miere, muștar și oțet balsamic și asezonați-l cu puțină sare de mare și piper proaspăt măcinat. Amestecați rucola și roșiile, turnați dressingul și presărați deasupra câteva semințe de pin și parmezan răzuit.
Pesto

Pentru un pesto de rucola aveți nevoie de: 50 g de rucola, 50 g de cașcaval și 50 g de parmezan (ambele proaspăt rase), 20 g de semințe de pin mărunțite și un cățel de usturoi tocat mărunt. Adăugați 7 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de suc de lămâie, jumătate de ardei iute măcinat și 1/4 linguriță de sare.
Înlăturați mai întâi tulpinile de rucola, spălați frunzele și apoi scuturați-le de apă. Puneți toate ingredientele, cu excepția uleiului, într-un mixer sau un robot de bucătărie ori folosiți un blender manual pentru a face din ele un piure. În timpul procesului, adăugați uleiul de măsline puțin câte puțin, până când amestecul capătă o textură cremoasă. Pesto-ul poate fi întins pe pâine albă sau încălzit ușor, pentru a da savoare preparatelor cu paste.
Rucola congelată
Dacă doriți o salată crocantă, trebuie să puneți rucola proaspătă. Dar dacă intenționați să folosiți rucola în pesto, în smoothie sau într-o supă, ea poate fi congelată. Chiar dacă frunzele se înmoaie un pic când se dezgheață, gustul nu are de suferit, și substanțele active se păstrează. Congelarea este o opțiune bună, mai ales dacă aveți rucola în grădină și recoltați cantități mai mari pe care nu le puteți consuma imediat.