Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Români care au reușit – ȚibuLEAC, produse farmaceutice din plante

E o mare bucurie să descoperi, ca jurnalist, români care îndrăznesc să-și transforme pasiunea în afaceri, mizând pe cea mai importantă resursă, care nu poate fi procurată cu bani: dragul de ceea ce fac. Succesul “se ia”, molipsește, e un îndemn și pentru alții să-și încerce puterile, îndrăznind lucruri noi. Așa cum e și cazul farmacistului Gheorghe Țibuleac din Ocna Șugatag, județul Maramureș, care a izbutit să facă o afacere înfloritoare, cu… flori.

De drag, în Maramureș

– De unde ideea acestei afaceri cu plante? Care este povestea ei?

Gheorghe Țibuleac

– Și eu, și soția mea, Cristina, suntem bucovineni din Suceava. Părinții mei au fost cei care m-au inițiat în vastul univers al plantelor medicinale, fiind chiar ei “autorii” unui extract și ai unei creme din plante, care dădeau rezultate bune. În 1998, au cumpărat o căsuță veche, în Ocna Șugatag, unde veneau din când în când. De prima dată când am venit și noi aici, pe soția mea a fermecat-o Maramureșul. Așa am ales să ne stabilim aici, cu dorința de a face produse farmaceutice la un nivel mai înalt decât apucaseră s-o facă părinții noștri. În 2012, când am terminat Facultatea de Farmacie, am și înființat farmacia Salinfitofarm, în Ocna Șugatag. Îmi doream să prepar produse farmaceutice din plante medicinale, astfel încât am întocmit un proiect, pe baza căruia am accesat fonduri europene și am construit o fabrică pe terenul din spatele farmaciei. Investiţia totală a fost de peste 110.000 de euro, iar construcția a fost finalizată în Octombrie 2015. Activitatea este organizată în două fluxuri tehnologice, respectiv extracte din plante și creme-unguente pe bază de plante.

– Ce a fost mai greu, să găsiți oameni sau bani?

– Și oamenii, dar și banii sunt resurse importante, atât pentru debutul, cât și pentru continuitatea unei afaceri de succes. Mâna mea dreaptă, în tot ceea ce fac, este soția mea, Cristina. În Maramureș, este o vorbă înțeleaptă: “Nici fără oameni buni, dar nici fără bani, nu prea ai ce face”. Sincer să vă spun, la momentul potrivit, Dumnezeu mi i-a dat și pe unii, și pe alții. Mai întâi, am avut parte de oameni care m-au încurajat să fac ceea ce fac. Apoi, am investit economiile personale, dar am accesat și fonduri europene. Investim mereu, pentru a nu coborî nici o clipă standardele de calitate ale produselor noastre.

– Cu ce vă lăudați?

– Primul nostru produs a fost o cremă pe bază de gălbenele, care au efect cicatrizant. Am făcut gălbenele cu propolis, gălbenele cu cătină. Cremele cu efect terapeutic pentru afecțiunile reumatismale au apărut și ele în urma numeroaselor cereri. Le-am creat pornind de la plantele medicinale cu efect antiinflamator: untul-pământului, tătăneasă, spânz, arnică, plante cu cel mai mare efect terapeutic în patologia durerii. Pentru afecțiunile dermatologice, avem produse pe bază de tătăneasă, gălbenele și mărul-lupului. De sezon, sunt produsele cosmetice care reduc riscurile expunerii la soare, care conțin    ulei de măsline și extract de gălbenele. Acestea sunt blânde cu pielea și asigură protecție de lungă durată.

– Aveți în producție și cosmetice pe bază de plante?

– La solicitarea doamnelor, am creat și produse cosmetice pe bază de aur coloidal, fulgi de aur ș.a.m.d., marcă pe care am înregistrat-o la OSIM. Folosirea cu regularitate a produselor din această gamă – cremă de zi cu factor de protecție, cremă antirid de noapte și cremă anti-pete – poate duce inclusiv la dispariția ridurilor. Iar pentru hidratarea și menținerea mâinilor catifelate, indiferent de sezon, recomand crema de mâini cu extract de cătină și gălbenele.

“Hai la Țibuleac, să-ți găsească leac”

– Există preparate pe care le recomandați în mod special?

Numai bune pentru plajă

– Avem trei produse care conțin apă minerală salină: Salinfitosept, un spray buco-faringian destinat profilaxiei și tratamentului afecțiunilor respiratorii, care conține doar apă minerală salină și extract din plante medicinale, și două preparate pentru uz extern, sub formă de gel, Salindor și Salindor chili.

Am creat și câteva pre­­parate care conțin sub­stanțe consacrate – diclofenac, fenilbutazonă, cam­for, mentol, anestezină –, pe care le-am combinat cu extracte din plante, cum sunt arnica sau spânzul, și care, împreună, dau rezultate deosebite.

– De unde vă procurați materia primă?

– Materiile prime le alegem în funcție de produsul finit: dacă este vorba de un produs ce conține extracte din plante, colaborăm cu culegători locali din Maramureș și împrejurimi, iar celelalte ingrediente sunt procurate de la laboratoare și distribuitori specializați naționali și internaționali.

– Cu ce anume vin nou produsele dumneavoastră pe piața tratamentelor naturale? De ce le-am alege?

– Regretatul profesor dr. ing. Cicerone Rotaru, mare iubitor de natură, care a trecut pe la noi cu mai mulți ani în urmă, a zis: “Aici trebuie să scrie așa «Hai la Țibuleac, să-ți găsească leac!»”. Dincolo de acest joc de cuvinte, eu sunt farmacist cu studii în regulă, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil. Pot oricând să fiu aproape de oameni, de nevoile lor, de dorințele lor, nu doar recomandându-le un produs sau altul, ci chiar pot concepe produse noi, personalizate, adecvate unei afecțiuni sau alteia. Recunosc și că sunt un om obsedat de calitate, de aceea sunt atent și la materia primă folosită, și la procesul de fabricație, și la cel de ambalare, pentru a oferi pacientului un produs care să îl ajute real și de care să fie mulțumit. Nu suntem doar comercianți de produse farmaceutice, noi chiar le creăm.

– Produsele dumneavoastră au reușit să treacă granița României?

– Cei mai mulți clienți sunt din România, dar avem și câteva conexiuni în exterior. Români care au avut ocazia să ne folosească produsele și au fost mulțumiți de ele, odată plecați prin Europa, le-au promovat. Cu succes, se pare, din moment ce câțiva dintre ei ne sunt deja distribuitori. Preparatele noastre se găsesc nu doar în farmacia proprie, din Ocna Șugatag, ci și în farmacii on-line și magazine naturiste din toată țara.

– De regulă, când aud de farmacii, oamenii se gândesc instantaneu la suferință, la boală. De ce ar trebui să privim mai prietenos farmaciile?

– Farmacia nu ar trebui considerată ultima redută a bolii sau a durerii, ci locul unde poți găsi o soluție problemei tale medicale și poți fi ajutat să anulezi un disconfort.

– Din ceea ce spuneți se desprinde ușor satisfacția lucrului împlinit. Ce vă bucură mai mult în ce faceți?

Ocna Șugatag

– Bucuria, energia, satisfacția mea provin de la oamenii care revin în farmacie, nu doar ca să îmi spună că tratamentul a funcționat, că produsul pe care l-am conceput le-a rezolvat problema, ci să-mi mulțumească pentru că i-am ajutat. Momentul în care văd că sunt de folos și fac bine semenilor mei este, într-adevăr, bucurie. Sigur, există și aspecte mai puțin plăcute ale antreprenoriatului în România, dar sunt sigur că nu doar în cazul meu. Le privesc ca pe niște provocări și învățături din care să iau ce este bun și pe care să le depășesc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.