Viitorul sună bine!
• Tineri de toată isprava la învățătură, în inovație și sport, investiții serioase în tehnologie, gândite tocmai pentru noua generație, plus obișnuitele de-acum premii pe care produsele „made in Romania” le câștigă la marile competiții internaționale. Viitorul sună bine! •
Medalii peste medalii, la Olimpiada Internațională de Matematică

România a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz, la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2024, desfășurată în perioada 11-22 Iulie 2024, la Bath, în Marea Britanie. Echipa a plasat România pe locul 12 în competiția la care au participat loturi din 108 state. Delegația României a fost coordonată de conferențiarul universitar dr. Cătălin-Liviu Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București. Concursul a constat în examene matematice lungi, fiecare conținând trei probleme, în două zile consecutive (cu o durată de aproximativ 4-5 ore). Lucrările de examen au fost apoi notate pentru fiecare soluție. OIM este cea mai mare și cea mai prestigioasă dintre toate olimpiadele internaționale.
David Popovici, repetiție perfectă pentru Olimpiadă

Înotătorul român David Popovici, una dintre marile noastre speranțe la Jocurile Olimpice care încep zilele acestea la Paris, și-a făcut „încălzirea” pentru cursele grele din Franța, câștigând aurul la Europenele de la Belgrad, în probele de 100 și 200 de metri. Pe lângă medaliile în sine, încurajatori sunt timpii scoși de David: în proba sa favorită, cea de 200 de metri, el a reușit al cincilea timp din istorie și cel mai bun timp al sezonului. Pe lângă înot, România mizează pe medalii olimpice tot în probe de apă, la canotaj și kaiac canoe.
Rachetă supersonică, construită de studenții români

Echipa 2Space, formată din 30 de studenți ai Universității Politehnice din București, a reprezentat țara noastră la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Spaceport America, din SUA. Echipa României este prima formație de studenți din Europa de Sud-Est care a proiectat, construit și lansat o rachetă la aproape 9.000 de metri altitudine. Ea depășește 3 metri în lungime și are capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică. În America, echipa românească a concurat alături de alte 126 de echipe din 24 de țări, punând România pe harta globală a inovației în domeniul aerospațial.
Vinul de Turda, revelația anului

Issa Chardonnay Barrique a fost numit, luna trecută, International White Wine Revelation – „Vinul Alb Revelație” – la Concursul Mondial de vinuri de la Bruxelles. Pe lângă acest premiu excepțional, Crama La Salina din Turda a câștigat o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră și una de argint, pentru Issa Chardonnay. Ediția din acest an a Concours Mondial de Bruxelles a fost găzduită de Guanajuato (Mexic), unde au fost testate în jur de 7.500 de vinuri albe și roșii din 42 de țări. Toate vinurile au fost testate „în orb” de un grup de experți din industria vinului (distribuitori, vânzători de vinuri, oenologi, jurnaliști). Cu 30 de ani de experiență, Concours Mondial de Bruxelles e un etalon printre concursurile internaționale de vinuri.
„Hub IT” deschis la Cluj de Grupul BMW

Constructorul german BMW a finalizat luna trecută prima sa investiție directă în România: este vorba despre un parteneriat cu japonezii de la NTT Data, una dintre cele mai cunoscute companii IT din România. Noul Hub IT are sediul la Cluj-Napoca și se numește BMW TechWorks România. Proiectul pornește la drum cu 120 de angajați, având ca obiectiv să ajungă la 250 de angajați până la finalul anului, și la cel puțin 1.000 de angajați până în 2027. Într-un moment în care se vorbește tot mai insistent despre o criză pe piața IT din România, proiectul de la Cluj tocmai angajează sute de specialiști.
Politehnica din București – investiție într-un mare parc tehnologic

Universitatea Politehnică din București a fost autorizată să construiască primele trei clădiri dintr-un campus dual, parte a unuia dintre cele mai mari parcuri tehnologice din România. Acesta va cuprinde clădiri de birouri pentru cercetare, cămine studențești, spații pentru învățământ, săli de conferințe, spații comerciale, un „data center”, dar și o piscină exterioară, sală de fitness, terenuri de tenis și fotbal. Universitatea Politehnică deține un teren de peste 3 hectare în sectorul 6, pe care funcționează niște sere horticole, care vor fi dezafectate pentru a face loc proiectului Politehnica Technology Park. Investiția totală este estimată la peste 70 de milioane de euro. Parcul este gândit să integreze structuri academice, economice și sociale, în scopul inovării în tehnologie.