Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Acum e vremea lor: ROȘIILE

LEACURI DIN FARFURIE

• Septembrie e luna ideală a recoltării roșiilor pentru sucuri și bulioane. Pline de energia solară a verii, ele sunt și leacuri minunate de sănătate și de vindecare de boli •

Foto: Shutterstock – 4

Originară din Peru, roșia a fost adu­să în Eu­ropa de spanioli. Foarte gus­­toasă, dar și extrem de revita­li­zantă, roșia intră în aproape toate com­po­nentele bucătăriei mo­der­ne, aflându-se la mare cinste printre ita­lieni. La țară, copiii o rup direct din grădină, mân­când-o goală, înfier­bân­tată de soare, savu­rându-i aroma și gustul acrișor-dulceag. Dar din­colo de virtuțile ei cu­linare, roșia este, la fel ca și celelalte legume, și un medi­ca­ment. Bogată în apă (90%), roșia con­ține o con­centrație pu­ter­nică de glucide, proti­de, lipi­de, calciu, fosfor, mag­neziu, sulf, numeroase oligo­ele­mente, pre­cum și vitaminele A, B, C, PP, E și K. Având în ve­dere că acum, la în­ceput de septembrie, roșiile sunt coap­te, ex­celente pentru consum, gân­diți-vă la ele și ca la un medica­ment.

Mod de folosire

UZ INTERN

Anemie

* Beți zilnic, timp de trei săptămâni, trei pahare de suc de roșii, la care adă­ugați aceeași cantitate de suc de țe­lină.

Artrită

* Este unanim recunoscută proprie­tatea roșiei de a alcaliniza sângele prea acid. În cazul artri­tei, beți sucul proas­păt extras din roșii, câte un pahar, di­mineața pe stomacul gol, și înaintea meselor prin­cipale.

Complicații urinare

Beți în timpul mesei suc de roșii diluat cu apă. Evitați tăriile și vinul.

Pietre (calculi) la rinichi, ficat și vezică

* Țineți roșiile 30 de secunde în apă clo­co­tită, apoi băgați-le ime­diat în apă rece, pentru a le putea coji ușor. Con­sumați în fiecare zi pie­lița de la 3-6 roșii, de preferat cru­dă, pe care o asezonați cu lă­mâie și ulei de măs­line. Restul ro­șiilor le pu­­teți folosi la sosuri. Pre­parați-le proaspete, chiar înainte de a le consuma.

Constipație

* Consumați în tim­pul me­selor un amestec de țelină, mor­covi, lăp­tu­că și conopidă – toate crude și tăiate mă­runt – peste care tur­nați suc de roșii.

Împotriva obezității

Pentru că sunt bogate în apă și fibre, dar foarte să­race în calorii, roșiile sunt excelente pentru a pierde câteva kilograme.

* Mâncați zilnic roșii sub formă de salată, îna­inte de mesele principale. Re­zultatul: veți mânca mai pu­țin din celelalte ali­men­te. Acesta este un sfat mi­nunat pentru cei care do­resc să slăbească ușor și na­tural.

* Beți zilnic un pahar cu suc de roșii, cu o jumătate de oră îna­inte de micul dejun. De trei ori pe săp­tămână, înlocuiți masa de sea­ră cu unul-două pahare cu suc de roșii. Rezultatele nu se vor lăsa aș­teptate.

Nefrite

* Regim dietetic: mâncați în mod re­gulat roșii sub dife­rite forme. Una din­tre posibilități: a­mes­­tecați lăptuca, țelina, morcovul și cono­pida, tăiate mă­runt, cu suc de roșii.

Reumatism, gută

* Roșia conține o substanță ase­mă­nătoare cu cortizonul. O cură repetată cu roșii cru­de este foarte favorabilă reuma­ti­cilor și bolnavilor de gută.

Uree

* Presați dimineața două roșii mari și bine coapte și mân­cați-le ca piure, ase­­zonat cu puțin ulei, dacă este ne­voie. Ur­mați această cură vreme de o lună, apoi verificați nive­lul ureei, care ar fi tre­buit să scadă.

Durere în gât

* Amestecați sucul a două roșii bine coapte și zemoase cu un cățel de us­turoi ras, o lin­gu­riță sare și o jumă­tate cană cu apă caldă și efec­tuați o „serie” de gar­ga­risme, pentru a dezin­fla­ma și dezinfecta gâtul. Acest proces trebuie repetat de mai multe ori pe zi, minimum de trei ori.

Insuficiență cardiacă cu edeme, afecțiuni vasculare, sânge îngroșat

* Suc de roșii făcut în casă – se bea un pahar pe zi, timp în­delungat. Su­cul se obține în stor­cătorul de fructe sau prin pasare și stoarcere.

Artrită

* Cataplasme zilnice cu suc de ro­șii, aplicate pe articulații și în­che­ieturi, reduc durerile în cazul artritei.

Oboseală

* Dacă aveți un moment de „că­dere” în tim­pul zilei sau dacă sufe­riți de oboseală în mod constant, ar trebui să mâncați, pur și simplu, una-două roșii. Echili­brează nivelul de zahăr din sân­ge și revitalizează nu doar trupul, ci și starea de spirit.

Retenție de apă

* Roșiile au efect diuretic blând și natural, iar consumul lor previne retenția de apă și ajută la eli­minarea ei. Tot ce trebuie să faceți este să puneți o roșie mare și bine coaptă în blender, să adău­gați puțină apă și să ames­tecați. Obțineți un suc natural pe care trebuie să îl beți zilnic.

UZ EXTERN

Acnee

* Tamponați-vă fața cu o roșie tă­iată în două, iar în ziua următoare uti­li­zați frunze de măcriș zdrobite. Ope­rațiunea va dura o jumătate de oră, după care vă clătiți cu apă de ploaie.

* Se poate folosi, de ase­menea, pe termen în­delungat, o loțiune pentru prevenirea apa­riției co­șurilor. Pentru aceasta, amestecați 40 ml de alcool de 90°, 100 ml de glicerină și 100 ml suc de roșii.

Eczeme

* Folosiți pomada urmă­toa­re: tăiați mărunt frunze proas­pete de roșii și puneți-le să se călească la foc mic în untură topită, fără sare. Filtrați printr-o sită de plastic apă­sând să iasă bine tot sucul, apoi lăsați pomada să se ră­ceas­că. Mai dați-o într-un clocot, apoi puneți-o în borcane și păstrați-o la frigider.

Înțepături de insecte

* Frecați locurile res­pective cu frunze de roșie strivite.

* Frunzele de roșii atârnate prin ca­mere îndepărtează muș­tele și țân­țarii.

Rețetă de excepție, pentru tratarea reumatismului

Se pun la fiert 5 litri de apă. Se lasă să dea în clocot și se adaugă 500 g lujeri și frunze de roșii (după ce le­gu­mele au fost culese). Se lasă la fiert o ju­mă­tate de oră. Se stre­coa­ră li­chidul și se răcește ușor.

a) Se aplică pe locu­rile bolnave cataplasme cu frunzele și lujerii fierți.

b) Se adaugă fiertura de roșii în apa din baie sau se fac băi în lighean, cu zonele dureroase (dacă sunt pe mâini sau glezne).

FRUMUSEȚE

Loțiune pentru îngrijirea mâinilor

Rețeta: 50 ml suc de roșii pre­gătit proas­păt se amestecă bine cu o lin­gu­riță de glicerină și un vârf de cuțit de sare. Se aplică pe mâini prin masare. Se lasă să ac­ționeze cât mai mult.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.