Paza bună trece primejdia rea
Cum să ne ferim de bolile iernii? Există câteva principii și câteva reguli simple:

* Trebuie evitată expunerea prelungită la frig, și, în special, la frigul umed. Deci, extremitățile trebuie să fie protejate (ciorapi groși, mănuși).
* Camera în care dormim sau lucrăm trebuie aerisită cât mai mult; este o greșeală să închizi geamul toamna și să îl mai deschizi primăvara.
* Hrana trebuie să fie adaptată sezonului de iarnă, adică: cereale integrale, fructe uscate și oleaginoase – care în chip natural se conservă bine iarna și, în plus, sunt foarte energetice (miez de nucă, dovleac, floarea-soarelui, alune, fistic, smochine, curmale, stafide), miere de albine, leguminoase (năut, linte). De fapt, în toată tradiția creștină, posturile lungi și grele erau depășite în pustie, cu linte și semințe.
* Concediile din timpul iernii să fie făcute în zone cu “ger uscat” (la mare altitudine sau cât mai spre nord).
* Trebuie evitate colectivitățile mari, aglomerațiile.
Dacă boala s-a instalat

Deși nu există un tratament specific pentru toată lumea, remediile naturiste pot oferi un ajutor important în diminuarea simptomelor și refacerea rapidă. Începeți să tratați guturaiul imediat ce simțiți primul simptom neplăcut, cu unul sau mai multe din următoarele remedii:
* 10 picături de tinctură de echinacea de trei ori pe zi, în apă sau în ceai de fructe de pădure. Sau mai eficient, 2 g de plantă-pulbere de două ori pe zi, sublingual – între mese.
* Muguri de pin, mentă și ace de brad – câte 2 lingurițe de praf macerat la rece: se lasă 12 ore în 700 ml apă plată. Se bea a doua zi în trei reprize, pentru diminuarea mucusului din gât și din căile respiratorii.
* 0,25 g ghințură (gențiană) sau pelin, sublingual – elimină febra.
* 250 mg vitamina C (de patru ori pe zi) și 25 mg zinc.
* 1 cățel de usturoi sau 2 tablete de usturoi pe zi.
* 2 lingurițe de polen pe zi – conține un antibiotic natural care contribuie la prevenirea infecțiilor bacteriene, ce urmează deseori după răceli.
* 2 tablete de lăptișor de matcă pe zi și 2 lingurițe de păstură de albine, pentru energizare și eliminarea oboselii chinuitoare.
Remedii homeopate indicate în profilaxia infecțiilor de căi respiratorii superioare

– Oscilococcinum: trei doze a câte trei granule pe zi;
– Silicea compus: o doză la 7 zile;
Alimente
* Mâncați alimente ușoare, bogate în vitamine: supe de zarzavat și terciuri de cereale, amestecate cu bucățele de fructe proaspete, stafide și miez de nucă.
* Evitați produsele lactate care au tendința de a îngroșa mucusul.
* Adăugați condimente (ghimbir, cimbru, hrean, busuioc, ardei iute). Orice mâncare suficient de condimentată pentru a vă face ochii să lăcrimeze va avea același efect și asupra nasului dvs., stimulând drenarea acestuia și împiedicând globulele albe să se aglomereze și să provoace inflamația.
* 3-4 cuișoare ronțăite între mese.
Aromaterapie
Aburul infuziilor din plante (mușețel), la care se adaugă până la 10 picături din uleiuri esențiale volatile: pin, mentă, eucalipt, lămâiță, poate reduce congestia, și dacă temperatura vaporilor este de cel puțin 42°C, aceștia vor distruge și germenii răcelii cu care vin în contact. Puneți-vă un prosop mare pe cap și respirați aburii, aplecați deasupra vasului pregătit dinainte.
Băile hiperterme
O baie caldă de picioare pregătită din 2 linguri făină de muștar, o lingură de cimbrișor și o lingură de sare la 5 l de apă fierbinte va atrage sângele în picioare, calmând în acest fel congestia capului și a plămânilor.
Metodele prezentate pot fi folosite și dacă nu aveți niciun simptom, ca mijloc preventiv.