• Milioane de oameni suferă de mâncărimi ale pielii care le fac viața un chin. De vină pot fi pielea uscată și reacțiile alergice. În așteptarea unei vindecări medicale, sfaturile care urmează pot ajuta la ameliorarea și prevenirea mâncărimilor •
1. Gel de aloe vera.

Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii, calmează pruritul, răcorește și hidratează. Dacă aveți mâncărimi ale pielii, tăiați o frunză și așezați-o într-un borcan, cu partea tăiată în jos, timp de aproximativ 15 minute, pentru a lăsa să se scurgă din ea aloina, o substanță toxică. Apoi scobiți gelul cu o lingură și aplicați-l pe zona afectată.
2. Nu vă scărpinați.
Este mai ușor de zis decât de făcut. Chiar dacă dă impresia că ajută pe termen scurt, scărpinatul trebuie evitat, deoarece acesta intensifică mâncărimea și poate provoca răni. Dacă nu se poate altfel, este mai bine să apeși sau să ciupești ușor pielea. Pentru a nu vă zgâria involuntar în timpul somnului, tăiați-vă și piliți-vă unghiile scurt sau purtați mănuși din bumbac, cumpărate de la farmacie. Pentru un efect suplimentar, ungeți-vă mâinile cu o cremă grasă, înainte de a vă culca.
3. Tratament cu ulei de măsline.
Antioxidanții și grăsimile sănătoase din uleiul de măsline hidratează pielea. Pentru ca efectul de îngrijire să se dezvăluie optim, înainte de folosire, încălziți uleiul ușor. Aplicați-l pe pielea uscată și înfășurați zona unsă cu un prosop, pentru a păstra căldura mai mult timp. Lăsați-l să acționeze cel puțin o jumătate de oră și apoi spălați-vă. Dacă este necesar, tratamentul se repetă la fiecare 3-4 zile.
4. Aplicații cu miere.
Datorită ingredientelor sale nutritive, mierea este ideală pentru pielea uscată. Poate fi aplicată direct pe zona afectată sau puteți prepara o pastă naturală de miere, amestecată cu ulei de măsline. De asemenea, o pastă din miere și sare de mare, în raport de 1:2, poate îndepărta scuamele de pe piele.
5. Răcirea.
O metodă rapidă de a ameliora și chiar de a suprima mâncărimea este răcirea zonei afectate. Puteți folosi comprese reci, gel de aloe vera rece sau cuburi de gheață, păstrate în congelator. Înveliți-le într-un prosop și aplicați-le pe zona cu mâncărime, pentru maxim 15 minute. Ajută la calmarea pielii și la reducerea senzației de mâncărime.
6. Curățare blândă.
Mai ales în cazul pielii sensibile, ar trebui să se folosească produse de curățare blânde, cu pH neutru. Dușurile sau băile fierbinți pot pune și mai multă presiune asupra pielii. După duș, nu frecați pielea cu prosopul, ci tamponați-o ușor.
7. Alegerea îmbrăcămintei potrivite.
Cei care suferă de mâncărimi ar trebui să evite îmbrăcămintea din fibre dure, cum ar fi lâna. Materialele din lână sau sintetice pot irita suplimentar pielea și pot provoca mâncărimi. Sunt mai bine tolerate țesăturile netede și moi, cum ar fi bumbacul sau mătasea, care să fie, în plus, ajustate lejer pe corp.
8. Îngrijire zilnică.
Aplicarea regulată a cremei, după spălare, ajută la ameliorarea mâncărimii, a roșeții și a senzațiilor de strângere a pielii. Sunt recomandate loțiuni care refac stratul lipidic, conținând uleiuri hrănitoare, precum cele de migdale și de luminița nopții, substanțe care fortifică pielea, cum ar fi ceramidele și acizii grași Omega-6, precum și agenți hidratanți precum ureea. Toate acestea ajută la menținerea barierei pielii și la păstrarea umidității.
9. Comprese cu ceai negru.
Ceaiul negru este considerat un remediu tradițional pentru mâncărimi și piele uscată. Pentru a-l folosi, puneți două plicuri de ceai negru, fără arome, într-o cană cu 200 ml de apă fierbinte și lăsați-le să infuzeze. Lăsați ceaiul să se răcească, înmuiați un prosopel în el și aplicați-l timp de 10-15 minute, pe zona afectată. Substanțele taninice din ceai au un efect antiinflamator și calmează pielea. Însă, dacă pielea este deja crăpată și inflamată, este recomandat să nu folosiți acest remediu.
DIANA ROUA