Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Medicină tradițională chineză – Remedii pentru întărirea imunitătii

• Ce fac chinezii ca să scape de boli? •

Foto: Shutterstock – 4

Răceli frecvente, gripe, alergii, infecţii şi multe alte boli apar, în mare parte, pentru că sistemul nostru imunitar este „jos”. Cine-l face să „cadă”? Răspunsul oficial este stre­sul, și fiindcă el este destul de confuz și greu de tratat, ma­jo­ri­tatea noastră apelăm la „lingura cu me­dicamente”. Zeci de medicamente care nu doar că nu-și fac efectul, dar slăbesc organismul, fă­cându-l vulnerabil la boli. Cu tradiția ei glorioasă de peste 5000 de ani, medicina asiatică oferă o altă perspectivă asupra luptei cu boala. Prin­cipala preocupare a medicilor asiatici avea drept scop nu atât vinde­carea, cât mai degrabă prevenția. Un medic era considerat „bun” doar dacă majoritatea „pa­cienților” lui erau să­nătoși. Transmise fără întreru­pere până în ziua de azi, principiile și teh­nicile orien­tale pot fi ușor aplicate, mai ales că baza lor este strict natu­rală, în totală armonie cu organismul. Sfaturile către care vă îndemnăm sunt sigure, eficiente și ușor de aplicat.

• Insistați pe alimente ama­re. Asiguraţi-vă că mâncaţi    sănătos şi digestia este bună, pentru că aici este „cheia” unui sistem imunitar puternic. Insistaţi pe alimente amare. „Amar” este una dintre cele 5 arome în me­di­cina asiatică, alături de picant, dulce, sărat, acru (astringent). Aromele amare cresc se­creţia anu­mi­tor enzime digestive, ceea ce    îm­bună­tăţeşte diges­tia şi metabolismul, astfel se deblo­chează energiile şi se susţin sănătatea şi re­zistenţa organismului. Câteva exemple de alimente amare: anghinare, sparanghel, unele specii de salată ver­de, castraveţi, andive.

• Deblocaţi energia Qi. În medicina asiatică, Qi este energia vitală, care sus­ţine viaţa. Dar ea poate stagna sau poate fi blocată, ceea ce duce la „Qi rece sau umed” – un „rău” aducă­tor de boli. De aceea e im­portant să fie deblocată şi lă­sată „să curgă” liberă cu ajutorul acupuncturii, al exer­ciţiilor fizice şi de res­piraţie, precum şi cu ajutorul pla­nificării activităţii şi odihnei de zi cu zi, care trebuie să fie în echilibru, fără excese, al dietei sănă­toase şi al unor alimente şi plante medicinale.

• Somnul bun „rupe” oboseala şi restabileşte ener­­giile. Niciun medicament sau aliment nu poate înlocui orele de somn. Mergeţi la culcare la apus de soare şi treziţi-vă la răsărit. Patul nu trebuie să fie prea moale şi perna prea mare. Poziţia cea mai bună pentru dormit e pe partea dreaptă. Evitaţi să dormiţi pe burtă.

• Faceți zilnic două reprize de respirații totale, incluzând și abdomenul.

• Beţi ceaiuri de plante. Infuziile din plante medicinale au fost folosite de milenii de asiatici, pen­tru a preveni acumularea în organism a toxi­nelor, gră­similor şi a susţine o stare bună de sănătate.

• Beţi multă apă. Este un sfat al medicilor din ziua de azi, dar el aparţine medicinei asiatice stră­vechi. Tra­diţional, sfatul este de a bea apă caldă (nu fierbinte) dimi­neaţa, pe stomacul gol, deoarece ajută la „spălarea şi primenirea” întregului sistem digestiv şi la revi­talizarea proceselor metabolice. Medicina asiatică avertizează îm­potriva apei băute în timpul mesei, care per­turbă digestia şi, în felul acesta, funcţionarea întregului or­ga­nism.

• Baia este foarte importantă pentru sănătate. Ea curăţă, sti­mu­lează circulaţia sângelui, elimină obo­seala şi previne bolile. Apa nu trebuie să depășească 37 de grade, iar baia nu trebuie să depăşească 10 minute. Este mai bine să faci o baie dimineaţa sau la prânz, decât seara. De asemenea, evitaţi să faceţi baie „pe ne­mâncate”, cu „stomacul plin”, sau după efort fizic intens, sau dacă aveţi febră.

Plantele imunității

Ginseng

Cultivat mai ales în Asia, în special în China şi Coreea, ginsengul este un remediu de bază pentru multe afecţiuni, folosit de secole în medicina tradiţio­nală asiatică. Principalele lui însuşiri sunt acelea de a creşte rezistenţa organismului în faţa bolilor, inclusiv în faţa efectelor stre­sului, şi de a întârzia îmbătrânirea. Asia­ticii îl iau ca tonic pentru întărirea şi re­vitalizarea organismului şi consideră că ţine departe gripa, răceala, dar şi alte boli, cum ar fi cancerul, diabetul. De la ginseng se foloseşte rizomul, rădăcina, sub formă de pulbere, capsule, pastile și tinctură. Toate se găsesc în comerț, însoțite de modul de administrare.

Maitake

În vremuri străvechi, era considerată preţioasă datorită efectelor sale tera­peutice foarte puternice şi utilizată drept monedă, echivalentă ca valoare cu cea de argint. Ciuperca maitake este cunos­cută de mult timp ca un stimulent puter­nic al imunităţii şi un protector al fica­tului. În studiile clinice recent efectuate s-a demonstrat că protejează împotriva apariţiei cance­rului, iar în cazul celor care au deja cancer, ajută orga­nismul să lupte împotriva formă­rii de noi celule can­ce­roase. De ase­menea, este un sprijin de nădejde pentru cei care fac chimio­te­rapie, îi ajută să treacă mai uşor peste efectele ei secundare. În ultimul timp, datorită potenţialului enorm, ciuperca maitake ajunge în toate colţu­rile lumii.

Maitake este şi un ingredient apre­ciat al prepa­ratelor culinare asiatice. Se găseşte sub formă de pul­bere, capsule și pastile, atât în farmacii, cât și în ma­gazinele naturiste.

Ganoderma

Este o ciupercă mare, lem­noa­să, cunoscută şi sub denu­mi­­rile de reishi sau Ling Zhi. Este folo­sită ca medicament de peste 2000 de ani în medi­cina tradiţională asia­tică, unde se bucură de o mare apreciere, fiind denu­mită şi „ciuperca nemuririi”, „ciu­perca mira­culoasă” sau „ciuperca regilor”.

Cercetările recente i-au con­firmat potenţialul uriaş, efectele benefice asupra sănătăţii, între care se află pro­prietatea de a echi­libra sistemul imu­nitar, efec­tul antitumoral; stopează apa­riţia şi înmulţirea celulelor cance­roase. Îmbunătăţeşte circulaţia cere­bra­lă şi periferică, funcţiile hepatice şi respiratorii, re­duce infecţiile bacte­rie­ne, virale şi fungice, efectele negative ale chimioterapiei şi radiote­rapiei. Este un tonic ge­neral al organismului, pe care îl energi­zează.

În China și Vietnam, reishi se prepara sub for­mă de decoct. Peste ciuperca tăiată felii subţiri sau transformată în pulbere (proaspătă sau uscată) se adăuga apă clocotită, apoi se fierbea la foc mic timp de 2 ore. Lichidul rezultat era închis la culoare şi amă­rui la gust. Se poate găsi sub formă de pastile, capsule, pul­bere, tinctură.

Secretele centenarilor chinezi

• Mâncați mai puțin, dacă vreți să trăiți mai mult

Curioși să afle regimul de viață al chinezilor care trăiesc frecvent peste 100 de ani, cerce­tă­torii occi­den­tali afirmă că unul din secrete constă în faptul că mănâncă puțin, ba, uneori, nu mă­nâncă deloc, din cau­za sărăciei în care trăiesc. Și mai există un obicei: să te ridici de la masă înainte de a te fi săturat. Concluzia: ingerarea unui număr redus de calorii pre­lun­gește viața.

• Vegetarieni în timpul săptămânii, „carnivori” în weekend

S-a constatat oficial că ve­ge­tarienii au mai puține boli de­ge­nerative și cancere decât ru­dele lor consumatoare de carne. Se estimează că un sfert din bo­lile canceroase se datorează lip­sei de fibre vegetale complete în alimentație. Dar pentru a trăi mult, chinezii nu renunță defi­nitiv la carne. Se mulțumesc să o con­sume doar la ca­pă­tul săptămânii, în can­tități „potrivite”.

• Nu vă despărțiți de usturoi

Alicina din usturoi previne scleroza arte­re­lor și obstrucția vaselor de sânge ale inimii, sca­de coles­terolul și di­zolvă grăsimile, stimu­lează hipofiza, reglează glicemia și previne cancerul. Centenarii chinezi își încep dimineața cu usturoi, iar țăranii care lucrează în orezării îl iau cu ei, drept me­rinde.

• Nicio masă fără condimente

Nelipsite de pe masa chi­nezilor – usturoiul, ceapa, pi­perul, boiaua, ghimbirul și curcuma împiedică formarea plachetelor de grăsime din sân­ge și îmbunătățesc circu­lația. Dacă vă iubiți ini­ma, mân­cați condimente.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.