• Ce fac chinezii ca să scape de boli? •

Răceli frecvente, gripe, alergii, infecţii şi multe alte boli apar, în mare parte, pentru că sistemul nostru imunitar este „jos”. Cine-l face să „cadă”? Răspunsul oficial este stresul, și fiindcă el este destul de confuz și greu de tratat, majoritatea noastră apelăm la „lingura cu medicamente”. Zeci de medicamente care nu doar că nu-și fac efectul, dar slăbesc organismul, făcându-l vulnerabil la boli. Cu tradiția ei glorioasă de peste 5000 de ani, medicina asiatică oferă o altă perspectivă asupra luptei cu boala. Principala preocupare a medicilor asiatici avea drept scop nu atât vindecarea, cât mai degrabă prevenția. Un medic era considerat „bun” doar dacă majoritatea „pacienților” lui erau sănătoși. Transmise fără întrerupere până în ziua de azi, principiile și tehnicile orientale pot fi ușor aplicate, mai ales că baza lor este strict naturală, în totală armonie cu organismul. Sfaturile către care vă îndemnăm sunt sigure, eficiente și ușor de aplicat.
• Insistați pe alimente amare. Asiguraţi-vă că mâncaţi sănătos şi digestia este bună, pentru că aici este „cheia” unui sistem imunitar puternic. Insistaţi pe alimente amare. „Amar” este una dintre cele 5 arome în medicina asiatică, alături de picant, dulce, sărat, acru (astringent). Aromele amare cresc secreţia anumitor enzime digestive, ceea ce îmbunătăţeşte digestia şi metabolismul, astfel se deblochează energiile şi se susţin sănătatea şi rezistenţa organismului. Câteva exemple de alimente amare: anghinare, sparanghel, unele specii de salată verde, castraveţi, andive.
• Deblocaţi energia Qi. În medicina asiatică, Qi este energia vitală, care susţine viaţa. Dar ea poate stagna sau poate fi blocată, ceea ce duce la „Qi rece sau umed” – un „rău” aducător de boli. De aceea e important să fie deblocată şi lăsată „să curgă” liberă cu ajutorul acupuncturii, al exerciţiilor fizice şi de respiraţie, precum şi cu ajutorul planificării activităţii şi odihnei de zi cu zi, care trebuie să fie în echilibru, fără excese, al dietei sănătoase şi al unor alimente şi plante medicinale.
• Somnul bun „rupe” oboseala şi restabileşte energiile. Niciun medicament sau aliment nu poate înlocui orele de somn. Mergeţi la culcare la apus de soare şi treziţi-vă la răsărit. Patul nu trebuie să fie prea moale şi perna prea mare. Poziţia cea mai bună pentru dormit e pe partea dreaptă. Evitaţi să dormiţi pe burtă.
• Faceți zilnic două reprize de respirații totale, incluzând și abdomenul.
• Beţi ceaiuri de plante. Infuziile din plante medicinale au fost folosite de milenii de asiatici, pentru a preveni acumularea în organism a toxinelor, grăsimilor şi a susţine o stare bună de sănătate.
• Beţi multă apă. Este un sfat al medicilor din ziua de azi, dar el aparţine medicinei asiatice străvechi. Tradiţional, sfatul este de a bea apă caldă (nu fierbinte) dimineaţa, pe stomacul gol, deoarece ajută la „spălarea şi primenirea” întregului sistem digestiv şi la revitalizarea proceselor metabolice. Medicina asiatică avertizează împotriva apei băute în timpul mesei, care perturbă digestia şi, în felul acesta, funcţionarea întregului organism.
• Baia este foarte importantă pentru sănătate. Ea curăţă, stimulează circulaţia sângelui, elimină oboseala şi previne bolile. Apa nu trebuie să depășească 37 de grade, iar baia nu trebuie să depăşească 10 minute. Este mai bine să faci o baie dimineaţa sau la prânz, decât seara. De asemenea, evitaţi să faceţi baie „pe nemâncate”, cu „stomacul plin”, sau după efort fizic intens, sau dacă aveţi febră.
Plantele imunității
Ginseng

Cultivat mai ales în Asia, în special în China şi Coreea, ginsengul este un remediu de bază pentru multe afecţiuni, folosit de secole în medicina tradiţională asiatică. Principalele lui însuşiri sunt acelea de a creşte rezistenţa organismului în faţa bolilor, inclusiv în faţa efectelor stresului, şi de a întârzia îmbătrânirea. Asiaticii îl iau ca tonic pentru întărirea şi revitalizarea organismului şi consideră că ţine departe gripa, răceala, dar şi alte boli, cum ar fi cancerul, diabetul. De la ginseng se foloseşte rizomul, rădăcina, sub formă de pulbere, capsule, pastile și tinctură. Toate se găsesc în comerț, însoțite de modul de administrare.
Maitake
În vremuri străvechi, era considerată preţioasă datorită efectelor sale terapeutice foarte puternice şi utilizată drept monedă, echivalentă ca valoare cu cea de argint. Ciuperca maitake este cunoscută de mult timp ca un stimulent puternic al imunităţii şi un protector al ficatului. În studiile clinice recent efectuate s-a demonstrat că protejează împotriva apariţiei cancerului, iar în cazul celor care au deja cancer, ajută organismul să lupte împotriva formării de noi celule canceroase. De asemenea, este un sprijin de nădejde pentru cei care fac chimioterapie, îi ajută să treacă mai uşor peste efectele ei secundare. În ultimul timp, datorită potenţialului enorm, ciuperca maitake ajunge în toate colţurile lumii.
Maitake este şi un ingredient apreciat al preparatelor culinare asiatice. Se găseşte sub formă de pulbere, capsule și pastile, atât în farmacii, cât și în magazinele naturiste.
Ganoderma

Este o ciupercă mare, lemnoasă, cunoscută şi sub denumirile de reishi sau Ling Zhi. Este folosită ca medicament de peste 2000 de ani în medicina tradiţională asiatică, unde se bucură de o mare apreciere, fiind denumită şi „ciuperca nemuririi”, „ciuperca miraculoasă” sau „ciuperca regilor”.
Cercetările recente i-au confirmat potenţialul uriaş, efectele benefice asupra sănătăţii, între care se află proprietatea de a echilibra sistemul imunitar, efectul antitumoral; stopează apariţia şi înmulţirea celulelor canceroase. Îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală şi periferică, funcţiile hepatice şi respiratorii, reduce infecţiile bacteriene, virale şi fungice, efectele negative ale chimioterapiei şi radioterapiei. Este un tonic general al organismului, pe care îl energizează.
În China și Vietnam, reishi se prepara sub formă de decoct. Peste ciuperca tăiată felii subţiri sau transformată în pulbere (proaspătă sau uscată) se adăuga apă clocotită, apoi se fierbea la foc mic timp de 2 ore. Lichidul rezultat era închis la culoare şi amărui la gust. Se poate găsi sub formă de pastile, capsule, pulbere, tinctură.
Secretele centenarilor chinezi
• Mâncați mai puțin, dacă vreți să trăiți mai mult

Curioși să afle regimul de viață al chinezilor care trăiesc frecvent peste 100 de ani, cercetătorii occidentali afirmă că unul din secrete constă în faptul că mănâncă puțin, ba, uneori, nu mănâncă deloc, din cauza sărăciei în care trăiesc. Și mai există un obicei: să te ridici de la masă înainte de a te fi săturat. Concluzia: ingerarea unui număr redus de calorii prelungește viața.
• Vegetarieni în timpul săptămânii, „carnivori” în weekend
S-a constatat oficial că vegetarienii au mai puține boli degenerative și cancere decât rudele lor consumatoare de carne. Se estimează că un sfert din bolile canceroase se datorează lipsei de fibre vegetale complete în alimentație. Dar pentru a trăi mult, chinezii nu renunță definitiv la carne. Se mulțumesc să o consume doar la capătul săptămânii, în cantități „potrivite”.
• Nu vă despărțiți de usturoi
Alicina din usturoi previne scleroza arterelor și obstrucția vaselor de sânge ale inimii, scade colesterolul și dizolvă grăsimile, stimulează hipofiza, reglează glicemia și previne cancerul. Centenarii chinezi își încep dimineața cu usturoi, iar țăranii care lucrează în orezării îl iau cu ei, drept merinde.
• Nicio masă fără condimente
Nelipsite de pe masa chinezilor – usturoiul, ceapa, piperul, boiaua, ghimbirul și curcuma împiedică formarea plachetelor de grăsime din sânge și îmbunătățesc circulația. Dacă vă iubiți inima, mâncați condimente.