• Lumea legumelor are, și ea, vedetele ei. Doar criteriile diferă. Nu contează frumusețea, ci sănătatea •
MORCOVI
* Gastrită, tulburări intestinale, diaree, constipație, balonare
Morcovi fierți

Curățați și spălați câțiva morcovi, apoi fierbeți-i până se înmoaie. Înlocuiți o masă pe zi cu morcovi fierți. Cura cu morcovi se ține 3 săptămâni, apoi pauză de două săptămâni, după care se repetă.
* Răgușeală și tuse
Supă de morcovi
Se fierb 100 g morcovi într-un litru apă timp de 15 minute, se pasează, apoi se amestecă cu apa în care au fiert. Adăugați o linguriță de miere. Consumați câte o cană, de 3 ori pe zi. Are efect expectorant.
* Inflamații ale pielii, arsuri, ulcerații, răni
Cataplasme cu morcovi
Curățați și spălați câțiva morcovi, apoi dați-i pe răzătoarea mică. Aplicați răzătura în strat gros, pe zona bolnavă. Acoperiți cu tifon steril, apoi cu o folie de plastic și faceți un bandaj normal, nu prea strâns. Lăsați să acționeze 20-30 de minute.
* Refacerea ficatului afectat de hepatită, ciroză, dischinezie biliară, gastrită, ulcer gastro-duodenal, colecistită, litiază urinară, boli reumatice, mărirea acuității vizuale, avitaminoză, anemie, oboseală, astenie, extenuare
Suc de morcovi
Consumați un pahar de suc de morcovi proaspăt stors, dimineața, pe stomacul gol. Cura cu suc de morcovi se ține 3 săptămâni, apoi urmează pauză de două săptămâni, după care se reia.
PĂTRUNJEL
* Litiaze renale și biliare, tulburări tiroidiene, menține elasticitatea venelor și capilarelor, reduce edemele
Suc de rădăcină de pătrunjel și morcovi

Consumați de două ori pe zi câte un sfert de pahar de suc proaspăt din rădăcină de pătrunjel, amestecat cu o jumătate de pahar cu suc de morcovi.
* Boli reumatice, retenție de lichide, tulburări ale sistemului genito-urinar, colici renale și biliare
Decoct de rădăcină de pătrunjel
Într-un litru de apă se fierb vreme de 15 minute 100 g rădăcină rasă de pătrunjel. Se ia de pe foc, se lasă 15 minute în vas acoperit, apoi se filtrează. Se bea câte o cană, de două ori pe zi. Are acțiune diuretică puternică.
ȚELINĂ
* Afecțiuni reumatice, tuse, bronșită, pneumonie, afecțiuni ale sistemului urinar, edeme
Decoct de rădăcină de țelină
Fierbeți la foc mic 100 g rădăcină de țelină curățată și tăiată bucăți mici, într-un litru și jumătate apă, timp de 10 minute. Lăsați vasul acoperit 30 de minute, apoi strecurați. Întreaga cantitate se bea de-a lungul unei zile.
* Normalizarea tensiunii arteriale și a glicemiei, inflamații ale cavității bucale
Suc de rădăcină de țelină
Consumați câte o jumătate pahar de suc de rădăcină de țelină proaspăt stors, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Pentru îmbunătățirea gustului, se poate adăuga puțin suc de morcovi sau de mere. În caz de inflamații bucale, cu scăderea vocii, răni și ulcerații, folosiți suc proaspăt de rădăcină de țelină, pentru a loționa zonele afectate, de mai multe ori pe zi.
SFECLĂ ROȘIE
* Prevenirea și tratamentul cancerului (ca adjuvant), tuberculoză, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, varice, tromboflebită, anemie, osteoporoză
Suc de sfeclă cu suc de morcovi

Amestecați 50 ml suc de sfeclă cu 50 ml suc de morcovi și beți de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
* Litiază urinară și biliară, nivel crescut de uree în sânge, infecții și inflamații ale aparatului urinar, boli reumatice
Suc de sfeclă cu suc de castraveți
Amestecați 50 ml suc de sfeclă cu 50 ml suc de castraveți și beți de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
* Anemie, hepatită cronică, ciroză, steatoză hepatică, colită, constipație, prevenirea tromboflebitei și aterosclerozei
Sfeclă coaptă sau fiartă
Preparați, sub formă de salată, sfeclă roșie coaptă sau fiartă, tăiată felii: adăugați suc de lămâie și un strop de ulei de măsline. Consumați de două ori pe zi, câte o porție de 50 – 100 g.
CARTOFI
* Afecțiuni ale stomacului și duodenului
Suc de cartofi
Consumați de două ori pe zi, pe stomacul gol, înaintea mesei de dimineață și de prânz, câte un sfert pahar suc de cartofi cruzi, proaspăt stors. Pentru a îmbunătăți gustul sucului de cartofi, se poate adăuga puțin suc de morcovi sau de țelină. Este un leac valoros împotriva gastritei și a ulcerului gastro-duodenal.
* Leac pentru afecțiuni cardiovasculare și reumatice
Cartofi fierți
Consumați 200 – 300 g cartofi fierți sau copți (în coaja lor, bine spălați înainte) cel puțin de trei ori pe săptămână, pe perioade îndelungate. Cartofii fierți sunt binefăcători pentru cei care suferă de boli cardiovasculare și reumatice. Previn și cancerul de colon.
* Contuzii, iritații ale pielii, arsuri, panarițiu
Cataplasmă cu cartofi
Fierbeți câțiva cartofi în coajă, zdrobiți-i și aplicați-i pe zona afectată, în strat gros. Acoperiți cu un tifon, apoi cu o folie de plastic, și faceți un bandaj pentru a ține compresa. Păstrați cataplasma o oră. Repetați de 3 ori pe zi.