Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Idolii din grădina de zarzavaturi – Morcovii, pătrunjelul, țelina, sfecla și cartofii

• Lumea legumelor are, și ea, vedetele ei. Doar criteriile di­feră. Nu contează frumusețea, ci sănătatea •

MORCOVI

* Gastrită, tulburări intestinale, diaree, constipație, balo­nare

Morcovi fierți

Curățați și spălați câțiva morcovi, apoi fierbeți-i până se înmoaie. Înlocuiți o masă pe zi cu morcovi fierți. Cura cu morcovi se ține 3 săptămâni, apoi pauză de două săptămâni, după care se repetă.

* Răgușeală și tuse

Supă de morcovi

Se fierb 100 g morcovi într-un litru apă timp de 15 minute, se pasează, apoi se amestecă cu apa în care au fiert. Adăugați o linguriță de miere. Consumați câte o cană, de 3 ori pe zi. Are efect expectorant.

* Inflamații ale pielii, arsuri, ulcerații, răni

Cataplasme cu morcovi

Curățați și spălați câțiva morcovi, apoi dați-i pe răzătoarea mică. Aplicați răzătura în strat gros, pe zona bolnavă. Acoperiți cu tifon steril, apoi cu o folie de plastic și faceți un bandaj normal, nu prea strâns. Lăsați să acționeze 20-30 de minute.

* Refacerea ficatului afectat de hepatită, ciroză, dischinezie biliară, gastrită, ulcer gastro-duodenal, colecistită, litiază urinară, boli reu­ma­tice, mărirea acui­tății vizuale, avitaminoză, anemie, oboseală, astenie, extenuare

Suc de morcovi

Consumați un pahar de suc de morcovi proaspăt stors, dimineața, pe stomacul gol. Cura cu suc de morcovi se ține 3 săptămâni, apoi urmează pauză de două săptămâni, după care se reia.

PĂTRUNJEL

* Litiaze renale și bi­liare, tulburări ti­roi­di­ene, menține elas­ti­ci­tatea venelor și capi­la­relor, reduce ede­mele

Suc de rădăcină de pătrunjel și morcovi

Consumați de două ori pe zi câte un sfert de pahar de suc proaspăt din rădăcină de pătrun­jel, amestecat cu o jumătate de pahar cu suc de morcovi.

* Boli reumatice, retenție de lichide, tulburări ale sistemului genito-urinar, colici renale și biliare

Decoct de rădăcină de pătrunjel

Într-un litru de apă se fierb vreme de 15 minute 100 g rădăcină rasă de pătrunjel. Se ia de pe foc, se lasă 15 minute în vas aco­perit, apoi se filtrează. Se bea câte o cană, de două ori pe zi. Are acțiune diuretică puternică.

ȚELINĂ

* Afecțiuni reumatice, tuse, bronșită, pneumonie, afec­ți­uni ale sistemului urinar, edeme

Decoct de rădăcină de țelină

Fierbeți la foc mic 100 g rădăcină de țelină curățată și tăiată bucăți mici, într-un litru și jumătate apă, timp de 10 mi­nute. Lăsați vasul acoperit 30 de minute, apoi strecurați. Întreaga cantitate se bea de-a lungul unei zile.

* Normalizarea tensiunii arte­riale și a glicemiei, inflamații ale ca­vității bucale

Suc de rădăcină de țelină

Consumați câte o jumătate pahar de suc de rădăcină de țelină proas­păt stors, de două ori pe zi, cu o ju­mă­tate de oră înainte de masă. Pentru îmbunătățirea gustului, se poate adăuga puțin suc de morcovi sau de mere. În caz de inflamații bucale, cu scăderea vocii, răni și ulcerații, folosiți suc proaspăt de ră­dăcină de țelină, pentru a loționa zone­le afectate, de mai multe ori pe zi.

SFECLĂ ROȘIE

* Prevenirea și tra­ta­men­tul cancerului (ca ad­ju­vant), tu­ber­cu­loză, hi­per­tensiune arte­ria­lă, hi­per­co­les­terolemie, varice, trom­bofle­bită, ane­mie, osteo­po­roză

Suc de sfeclă cu suc de morcovi

Amestecați 50 ml suc de sfeclă cu 50 ml suc de morcovi și beți de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

* Litiază urinară și biliară, nivel crescut de uree în sân­ge, infecții și inflamații ale aparatului urinar, boli reu­matice

Suc de sfeclă cu suc de castraveți

Amestecați 50 ml suc de sfeclă cu 50 ml suc de castraveți și beți de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

* Anemie, hepatită cronică, ciroză, stea­toză hepatică, co­lită, constipație, pre­venirea tromboflebitei și ate­ro­scle­rozei

Sfeclă coaptă sau fiartă

Preparați, sub formă de salată, sfeclă roșie coaptă sau fiartă, tăiată felii: adăugați suc de lămâie și un strop de ulei de măsline. Con­sumați de două ori pe zi, câte o porție de 50 – 100 g.

CARTOFI

* Afecțiuni ale stomacului și duo­de­nului

Suc de cartofi

Consumați de două ori pe zi, pe sto­macul gol, înaintea mesei de dimineață și de prânz, câte un sfert pahar suc de cartofi cruzi, proaspăt stors. Pentru a îmbunătăți gustul sucului de cartofi, se poate adăuga puțin suc de morcovi sau de țelină. Este un leac valoros împotriva gastritei și a ulce­rului gastro-duodenal.

* Leac pentru afecțiuni cardiovas­cu­lare și reumatice

Cartofi fierți

Consumați 200 – 300 g cartofi fierți sau copți (în coaja lor, bine spălați înainte) cel puțin de trei ori pe săp­tă­mână, pe pe­ri­oade înde­lungate. Cartofii fierți sunt binefăcători pentru cei ca­re suferă de boli cardio­vas­culare și reu­matice. Previn și cancerul de colo­n.

* Contuzii, iritații ale pielii, arsuri, panarițiu

Cataplasmă cu cartofi

Fierbeți câțiva cartofi în coajă, zdrobiți-i și aplicați-i pe zona afectată, în strat gros. Acoperiți cu un tifon, apoi cu o folie de plastic, și faceți un bandaj pentru a ține compresa. Păstrați cataplasma o oră. Re­petați de 3 ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.