Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Postul cu sucuri de legume și fructe

Primăvara declanșează maratonul dietelor de slăbit. Sunt de ordinul sutelor, dar și în cazul lor simplitatea primează. Și fiindcă la trecerea dintre anotimpuri avem nevoie de energie, vă recomandăm să începeți cu postul cu legume și fructe. Este gustos și ușor de ținut •

Cum acționează postul energizant

Foto: Shutterstock – 3

Cu ajutorul postului, vă eliberați organismul de substanțe toxice și de reziduuri, astfel că metabolismul dvs. va putea funcționa – din nou – fără probleme. Di­gestia va fi mai bună și celulele purificate vor arde mai multă energie. În același timp, organismul va primi toate substanțele importante: minerale, vitamine, en­zime și fibre. Și – în mod firesc – vor dispărea obo­sea­la, starea de slăbiciune, lipsa de concentrare etc.

Ce trebuie să știți

Pentru a evita senzația de foame, ar trebui ca în prima zi de post să vă curățați intestinul: beți dimi­neața, pe stomacul gol și cu înghițituri mici, o linguriță de sare amară, diluată în 1/4 l de apă călduță și imediat după aceea încă 250 ml de apă de la robinet sau minerală (plată), tot înghițitură după înghiți­tură. Dar atenție! Pentru că în ziua respectivă golirea intestinului s-ar putea produce – până după-amia­­za – sub formă de diaree repetată, ar trebui să începeți postul la sfârșit de ­săptămână.

Și pentru că în timpul postului, acumulările de reziduuri și toxine din intestin sunt mai importante, beți din două în două zile, dimineața, pe stomacul gol, 100 ml de zeamă de varză acră. Cu înghițituri mici. În felul acesta, reziduurile vor fi eliminate în mod optim.

Pentru a „spăla” bine rinichii și căile urinare, beți zilnic 2-3 l de lichid: apă plată sau ceaiuri de plante.

Postul energizant cu sucuri trebuie ținut cel puțin 5 zile și cel mult 7 zile.

Dacă nu puteți să stoarceți legumele și fructele acasă, în fiecare zi, cumpărați sucuri cât mai naturale, eventual bio.

Sucurile obținute trecând fructele și legumele prin sită sunt mai vâscoase. Diluați-le cu apă, după gus­tul dvs.

Programul postului

Dimineața

Se știe din experiență că foamea este mai mare di­mineața, de aceea, sucul de la micul dejun trebuie să conțină miez de fructe, care să sature. Foarte bun este cel de portocală + grape­fruit, care conține o canti­tate mare de vitamina C.

La prânz

Acum, ideal este un suc întăritor de legume. Mai ales dacă sunteți mai de­grabă iri­tabili, nervoși și nu vă puteți concentra. Sucul de roșii + alte le­gume ame­lio­rează flu­i­di­tatea sângelui și „ali­men­tează” organis­mul cu oxi­gen.

Seara

La cină, se recoman­dă supa caldă de zarza­vat.

Între mese

Sucurile de ananas, por­to­cale, mango și kiwi sunt toni­fiante și vă ajută să treceți peste momentele de „cădere”.

Pentru noapte

Sucul de mango + pier­sică sau sucul de piersici pur conține substanțe care ajută la curățarea celulelor pe timpul nopții.

Rețetele

Suc pentru micul dejun

Mixați 1/2 de ananas, un mango și – eventual – o papaya (fără sâmburi).

Suc de portocală + grapefruit

Stoarceți 3 portocale și 1 grapefruit și adăugați 100 ml de suc de piersică (cumpărat).

Suc energizant de legume

Stoarceți 1/2 de conopidă des­făcută în buchețele, 1/2 de ardei gras galben (fără semințe), o roșie căr­noasă, un cartof curățat de coajă și tăiat în patru, 50 g țelină, o legătură de pătrunjel verde și 2 căței de ustu­roi.

Suc de mango + kiwi

Mărunțiți – în blender – 1 man­go (fără sâmbure) și 3 kiwi fără coajă.

Suc de ananas + mango + piersică

Mixați 1/2 de ananas și 1 mango (fără sâmbure) și adăugați 150 ml de suc de piersici (cumpărat).

Supă de zarzavat

Puneți într-o oală 2 broccoli (mari) și 1/2 de cono­pidă – ambele desfăcute în buchețele, 2 cartofi curățați de coajă și tăiați în patru, o sfeclă roșie curățată, o țe­lină mare și trei cepe tăiate cubulețe, 8 morcovi tăiați felii, 3 căței de usturoi și verdeață după gust, turnați peste ele apă (cât să le depășească cu trei degete) și lăsați-le să fiarbă – după ce dau în clocot – circa 1/2 de oră, la foc mic. Stingeți focul și lăsați legumele să se pătrundă bine încă 20 de minute (cu capac). Stre­curați supa, dați-o la frigider și încălziți în fiecare seară câte-o porție (în total sunt circa 7 porții).

Ajutor de nădejde

Pastorul Sebastian Kneipp (1821-1897) a inițiat o serie de me­tode pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Și astăzi, aceste proceduri sunt ideale pentru pe­rioa­­da postului terapeutic.

Periajul uscat elimină reziduurile

Periați-vă corpul, în fiecare di­mineață, cu o mănușă de sisal, pen­tru a stimula eliminarea mai ra­pidă a toxinelor și reziduurilor. Începeți în­totdeauna de la tălpi și continuați, cu mișcări ample, în direcția inimii.

Împachetări pentru relaxare

În cazul unei constipații ușoare sau al balonării, optați pentru o compresă pe ab­do­men. Accelerează metabolismul, eli­mină toxinele și reziduurile și rela­xează.

Procedați în felul următor: Udați un șervet de in (40×190 cm) cu apă rece (sau caldă de 30°, dacă aveți senzația de frig în timpul pos­tului), stoarceți-l ușor și înfășurați-l strâns în jurul abdomenului, înce­pând de la coaste și până la jumă­tatea coap­selor. Pu­neți peste el, la fel de strâns, mai întâi un prosop de bumbac (50×1,90 cm) și apoi un șal sau o pătură de lână (45×190 cm) și odih­niți-vă 45 de minute. După 10 mi­nute, compresa nu mai trebuie să se simtă rece. Dacă, to­tuși, se întâmplă, luați o buiotă cu apă fier­binte, pentru a o încălzi.

Baia absoarbe acidul

Această baie deschide porii și stimulează transpi­rația, producând un efect de aspirație: celulele somatice și spațiile din­tre ele sunt cu­ră­țate de rezi­duuri. În plus, baia influ­en­țea­ză pozitiv di­ges­­tia și ab­soar­be acidul din or­ganism.

Cum procedați:

Apa din ca­dă trebuie să vă aco­pere cam până la jumă­tatea tora­ce­lui (este mai bine pentru circu­la­ție) și să nu de­pă­șeas­că tem­pe­ratura de 39°C. Folosiți ca adaos 2 lin­guri de bicarbonat de sodiu. Fa­ceți baie o dată pe săptă­mână, clătiți-vă sub dușul cald și ungeți-vă corpul cu o ­cremă.

Săculețul cu flori de fân elimină toxinele

Uleiurile eterice din florile de fân (mai ales cu­marina) dezintoxică ficatul și stimulează metabo­lismul. Consumă calorii și ard grăsimile.

Procedați în felul următor: Umpleți un săculeț de pânză (sau o față mică de pernă) cu flori de fân și lăsați-l să se îmbibe cu apă de la robinet. Puneți pe foc o oală cu apă, așezați o sită mare pe gura ei și lăsați săculețul în sită, să se încălzească la aburi, circa 20 de minute. Scoateți săculețul din sită (atenție să nu vă frigeți), încercați-i tempera­tura pe partea interioară a antebrațului și când devine suportabilă, aplicați săcu­le­țul fierbinte pe ficat și aco­periți-l cu un prosop. Odih­niți-vă, astfel, 45 de minute. În timpul postului, exe­cutați procedeul o dată pe zi (de pre­ferință la prânz, după ce ați băut sucul de legume).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.