
• „Pune osul la treabă” ziceau bătrânii. Adică folosește ce-i mai rezistent și mai tare în corpul tău. Un proverb care nu se mai potrivește deloc în ziua de astăzi, când oasele noastre s-au transformat în niște amărâte de scobitori. Oare le putem ajuta să devină iarăși „proverbiale”? Câteva răspunsuri aflați în paginile de mai jos •
Nu dormiți mereu pe aceeași parte
Obiceiuri de viață dintre cele mai mărunte, pe care în mod normal poate nici nu ne-ar trece prin cap să le asociem cu problemele osoase și articulare, ne pot da mari bătăi de cap cu trecerea anilor, operând, încet dar sigur, pe un principiu asemănător picăturii chinezești. De pildă, deprinderea, atât de banală și de des întâlnită, de a dormi pe o parte anume. Pe care o solicităm astfel, fără să ne dăm seama, noapte de noapte, ani la rând, fără cruțare, până când ne pomenim, de exemplu, că acel biet umăr pe care ne-am tot lăsat greutatea în timpul somnului începe să ne doară mai mereu. Iată de ce, o recomandare care ne-ar putea scuti pe viitor de multe probleme legate de oase este să renunțăm la micile obiceiuri care le fac rău. Printre ele, se află dormitul pe-o parte, care trebuie alternat cu alte poziții de somn.
Faceți zilnic mișcare

Sportul este indispensabil pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor. Dacă nu faceți mișcare, veți începe cu timpul să aveți fel de fel de probleme, pentru că articulațiile nu vor avea prilejul să se dezmorțească, iar oasele își vor pierde din densitate. Ușor-ușor vă veți simți anchilozați, senzație neplăcută, dublată adesea și de fel de fel de dureri, ba mai surde, ba mai ascuțite, în momentul efectuării unor mișcări, dar și atunci când stați prea mult în aceleași poziții. Mai ales dimineața, când corpul nostru oricum este mai înțepenit, s-ar putea să fim străfulgerați de o asemenea durere, de exemplu, când ne dăm jos din pat. Iar dacă nu luați măsuri, lucrurile pot degenera dramatic, cu anii. Oasele pot deveni delicate ca sticla, fracturându-se la orice căzătură, iar articulațiile să ajungă complet anchilozate. La cel mai mic gest, cum ar fi ridicarea unei cratițe de pe aragaz, riscați astfel să vă suciți vreo încheietură.
Vestea bună este în schimb că, pentru prevenirea unor probleme ale sistemului osos și articular, nu e necesar să vă transformați peste noapte în vreun mare atlet. E suficient să urmați câteva recomandări:
* Fiți consecvenți: Faceți zilnic minimum 20-30 de minute de mișcare, când și cum vă este mai convenabil din punctul de vedere al programului dvs.
* Luați-o ușor, astfel încât să evitați riscul accidentărilor. Începeți cu exerciții simple și creșteți dificultatea acestora treptat, pe măsură ce vă simțiți cu adevărat pregătiți pentru pasul următor. Gradul de dificultate trebuie mereu ajustat la condiția noastră fizică.
* Profitați de orice prilej pentru a face câte un mic exercițiu. Cât așteptați să fiarbă apa pentru ceai, ridicați-vă pe vârfuri și lăsați-vă pe călcâie măcar de cinci ori. Dacă stați degeaba pe un scaun, la televizor, rotiți-vă ușor gleznele, descriind cu vârful piciorului un cerc, întâi de la stânga la dreapta, apoi invers. Rotiți-vă și umerii, în spate și apoi în față. Ridicați pe rând câte un picior paralel cu podeaua, întinzând ușor genunchiul, apoi lăsați-l din nou pe podea. Odată intrați în joc, o să inventați singuri și alte mișcări.
* Nu ratați ocaziile de a înota, de a face drumeții sau simple plimbări. Sunt toate minunate pentru menținerea în formă a sistemului nostru osos și a articulațiilor, iar pericolul unor eventuale accidentări este redus.
* Includeți în programul zilnic câteva exerciții folosind propria greutate corporală: săriți coarda, urcați scări, dansați sau încercați măcar să bateți pasul pe loc, ridicând genunchii cât mai aproape de nivelul pieptului.
* Folosiți-vă mușchii în fiecare zi: ridicați greutăți ori… sacoșe, cât mai puteți…
* Mențineți-vă echilibrul. Probați câte secunde mai puteți sta într-un picior (eventual cu ochii închiși), mergeți pe linia descrisă de bordură, faceți câțiva pași laterali într-o parte și în alta.
Profitați zilnic de soare

Sănătatea oaselor noastre este indisolubil legată de asigurarea unui aport mulțumitor de vitamina D3, care ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. Pentru a ne asigura necesarul de vitamina D3 putem apela, desigur, la suplimente alimentare, dar cel mai eficient, simplu și, în plus, complet gratuit, este să stăm pur și simplu la soare. Astfel, prețioasa vitamină este produsă în mod natural, sintetizându-se la nivelul pielii, sub influenţa razelor ultraviolete.
Stop băuturilor carbogazoase!
Este un lucru știut de tot mai multă lume că un consum exagerat de cafea, alcool sau tutun poate face mult rău sănătății oaselor noastre, care riscă să devină cu vremea tot mai fragile. Mai puțin cunoscut este în schimb faptul că și sucurile carbogazoase sunt asociate de specialiști cu o scădere a densității masei osoase. Iar cea mai nocivă dintre aceste băuturi este Cola, întrucât are un conținut ridicat de cofeină și acid fosforic, ceea ce sporește semnificativ riscul decalcifierii.
Boala vine mâncând
Pentru a ne menține cu trecerea anilor sănătatea osoasă și articulară, este de asemenea indicat să evităm o serie de alimente care pot avea efecte negative, precum intensificarea inflamațiilor osoase și a durerii. Între acestea, un loc de cinste îl ocupă alimentele de tip „fast food”, mezelurile (care pot conține substanțe ce pot provoca inclusiv rigidizarea articulațiilor), făina și zahărul.
Marile riscuri ale exceselor alimentare
Mâncând prea mult, acumulăm kilograme în plus, care apasă greu asupra sărmanelor noastre oase. Din cauza presiunii excesive care se abate neîncetat asupra lor, ele încep cu timpul să cedeze, dându-ne dureri atroce și lăsându-ne în unele cazuri incapabili să mai facem lucruri care odinioară ni se păreau floare la ureche, cum ar fi să urcăm câteva trepte. Nici alimentele benefice sistemului osos nu trebuie consumate în exces. Produsele lactate conțin, de pildă, un nivel ridicat de cazeină, o proteină care crește nivelul inflamațiilor din corp, putând cauza dureri articulare. Iar ouăle sunt bogate în acid arahidonic, o altă substanță care favorizează inflamațiile.
Mâncați… cu tâlc

Nu doar papilele gustative, ci și oasele noastre au anumite preferințe alimentare. Cu ajutorul mâncării, ele își pot extrage unele vitamine, minerale și substanțe vitale pentru sănătatea lor. După cum veți vedea citind rândurile de mai jos, există alimente minune, precum cerealele, produsele lactate și ouăle, cu ajutorul cărora oasele își mențin sănătatea și forța.
Alimente bogate în calciu
Medicii le recomandă adulților un aport de 1000 mg de calciu pe zi. Pentru femeile trecute de 50 de ani, mai expuse riscului de a face osteoporoză, mai ales după menopauză, doza trebuie să fie mărită la 1200-1300 mg pe zi. Dintre alimentele bogate în calciu, am putea trece drept cap de listă cerealele, în sensul că, în cazul unora dintre acestea, o singură porție ne poate asigura întreaga doză zilnică recomandată. Problema este însă că organismul nu poate asimila simultan toată această cantitate de calciu, motiv pentru care e de preferat ca acesta să-i fie furnizat pe parcursul întregii zile, în mai multe doze diferite.
Bogate în calciu sunt și produsele lactate. Un pahar cu lapte de vacă conține bunăoară 275-350 mg calciu, dar poate și mai de dorit este laptele de capră, care se găsește acum din belșug și în supermarketuri și care furnizează 325 mg, fără a ne împovăra organismul și cu temutul colesterol. Dintre brânzeturi, sunt mai bogate în calciu cele tari, precum parmezanul. Potrivit specialiștilor, doar două lingurițe de parmezan ras ne pot asigura 12 la sută din doza zilnică recomandată. În ceea ce privește iaurtul, este util de știut că un pahar cu iaurt normal ne furnizează circa 30% din doza zinică recomandată de calciu, în vreme ce aceeași cantitate de iaurt, cu un conținut redus de grăsime, poate ajunge chiar și până la 45%. Surse bune de calciu pot fi și tofu (o jumătate de cană poate asigura circa 86 % din doza zilnică recomandată), fasolea albă fiartă (care conține circa 190 mg de calciu la o cană), semințele de mac (două linguri conțin cam un sfert din doza zilnică recomandată) sau de susan (9% per lingură) și legumele cu frunze verzi. Printre celelalte alimente bogate în calciu se numără ouăle, smochinele (mai ales cele uscate), broccoli, ceapa, năutul, migdalele, scorțișoara, algele marine, unele tipuri de pește, precum sardinele sau somonul, busuiocul, menta, salvia și pătrunjelul.
Alimente bogate în vitamina D3
Cum nu avem întotdeauna posibilitatea să stăm la soare pentru a ne asigura necesarul zilnic de vitamina D, ne poate fi de ajutor să știm și care sunt alimentele care ne-o pot furniza. Multe dintre acestea sunt aceleași cu alimentele bogate în calciu mai sus menționate: cereale, ouă, lapte (gras), iaurt, brânză și varianta sa vegetariană – tofu, pește (mai ales halibut, somon, ton, păstrăv, macrou, cod, hering și sardine), migdale și semințe. Vitamina D o mai găsim și în ficat, ciuperci ori ulei de ficat de cod.
Alimente bogate în magneziu
În absența magneziului, calciul nu ajunge acolo unde trebuie și nu mai contribuie la bunăstarea oaselor noastre. De aceea, dacă dorim să preîntâmpinăm demineralizarea osoasă, este bine să ciugulim zilnic câteva prune uscate, semințe de dovleac sau de floarea-soarelui ori fructe în coajă lemnoasă, precum fisticul, nucile, migdalele și caju-ul. Bogate în magneziu sunt și ovăzul, lintea, algele marine, legumele cu frunze verzi, ciocolata neagră, iaurtul, tofu și bananele.
Alimente bogate în fosfor

Pentru a ne menține oasele puternice, dar și pentru a avea o dantură sănătoasă, e bine să includem în alimentația noastră și mâncăruri bogate în fosfor. Din fericire, putem procura fără probleme acest mineral în cantități suficiente consumând cereale, pește și ouă (recomandate după cum am văzut și pentru necesarul zilnic de calciu și vitamina D), carne, fructe de mare, usturoi, cartofi, semințe, broccoli ori avocado. Ce trebuie însă știut este că organsimului îi poate fi greu să absoarbă fosforul, dacă nu beneficiază de suficiente proteine.
Alimente bogate în seleniu
În urma unui studiu realizat în 2005, oamenii de știință au constatat că seleniul intervine în metabolismul cartilajului articular și că persoanele care au un nivel suficient de seleniu se confruntă cu un risc redus la jumătate de a dezvolta vreo formă gravă de osteoartrită la ambii genunchi. În schimb, cu cât nivelul de seleniu din organism este mai redus, cu atât mai severă poate fi artrita. Pentru a nu ajunge să ne confruntăm cu asemenea neplăceri, odată cu înaintarea în vârstă, este recomandabil să includem din timp în dieta noastră alimente bogate în seleniu, precum alunele, arahidele, nucile, semințele de floarea soarelui, ouăle, peștele, carnea, orezul brun, brânza, dovleacul și ceapa.
Cum facem rost de colagen și osteocalcină

Colagenul reprezintă 90% din structura articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor și contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare. Prezent în cantități suficiente, el are totodată darul de preveni afecțiuni precum artrita, artroza, osteoporoza sau osteoartrita. De pe la 30 de ani încolo, organismul nostru produce însă tot mai puțin colagen, drept pentru care este indicat să apelăm la alimente care stimulează producția acestui nutrient vital sănătății noastre. Între acestea se numără cele bogate în acizi grași, siliciu, vitamina C și vitamina A, precum peștele, proteinele de origine animală, nucile, alunele, citricele, ardeii roșii, sfecla, cartofii dulci, morcovii, pătrunjelul și cerealele. O altă cale de a face rost de colagen este să consumăm piftie sau ciorbă de oase, măncăruri tradiționale românești care pot juca un rol important în reconstruirea articulațiilor și a oaselor, dar și în reducerea durerii de la nivelul acestora.
Osteocalcina este cea mai importantă proteină non-colagenică a matricei osoase, care are rol de captare a calciului. Producția de osteocalcină este însă dependentă de vitamina K, motiv pentru care este extrem de important ca aceasta să nu lipsească nici ea din alimentația noastră. Spre norocul nostru, o găsim din belșug într-un mare număr de alimente, de la uleiurile vegetale, la legume precum varza de Bruxelles ori cea murată, spanacul, broccoli, salata verde, pătrunjelul, frunzele de sfeclă, avocado, mazărea, prunele, kiwi, produsele lactate, ouăle, carnea și ficatul.
Sănătate și oase de piatră!