Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Străbunicii grâului și secarei

Sunt înaintașele grâului, ovăzului și secarei și sunt pline de sănătate. Iată de ce ar trebui folosite aceste pachete de energie •

Grâul emmer

Foto: Shutterstock – 3

Gustul puternic-condimentat al grâului emmer câștigă tot mai mulți adepți, fie că e folosit ca făină sau fulgi, fie că e prelucrat sub formă de paste. Cine dorește să coacă cu făină de emmer trebuie, în general, să adauge mai mult lichid decât la făina de grâu. Această cereală arhaică este bogată în zinc, magneziu și vitamina E și conține, de ase­menea, multe proteine și carote­noide.

Alacul

Deși are un singur bob pe spic, asta nu-i reduce randa­mentul. Există și argu­mente care vorbesc în favoa­rea alacului: izul său de nucă îl face să se preteze bine în produse de patiserie și panificație sau, sub formă de fulgi, în müsli. Un alt avantaj este conținutul său ridicat de ca­rotenoide, căruia i se datorează culoarea lui gal­benă.

Grâul spelta

În timp ce alte soiuri de cereale arhaice continuă să fie un produs de nișă, grâul spelta face deja parte din alimentația de zi cu zi a multor oameni, fiind folosit sub formă de pâine și chifle. Iar pentru asta există un motiv: această cereală arhaică conține extrem de multe proteine, magneziu, fier, zinc și vitamine din complexul B.

Grâul kamut

Kamut, numit și Khorasan, formează boabe de circa trei ori mai mari decât grâul. Acestea sunt pline de proteine, aminoacizi, vitamine și oligoelemente precum seleniul. Datorită conținutului ridicat de gluten și a gustului intens, făina de kamut se pretează bine la preparate sărate și dulci, cum ar fi pastele, pâinea, clătitele și vafele.

Quinoa

Din punct de vedere botanic, quinoa este o pseudocereală, nefăcând parte din familia gramineelor, precum secara, orzul și grâul. Prin urmare, nici nu conține gluten, dar e, în schimb, bogată în fier și calciu. Aroma ei de nucă este foarte apreciată în salate sau ca înlocuitor pentru paste și orez. Sub formă expandată, quinoa poate fi consumată și în müsli sau iaurturi.

Hrișca

Nu este înrudită în niciun fel cu grâul, fiind, de asemenea, o pseudocereală. Mulți apreciază aceste boabe pentru conținutul lor ridicat de magneziu și potasiu. Are o aroma ușor amară, cu care omul se obișnuiește treptat. Pe de altă parte, hrișca este foarte versatilă, putând fi măcinată, fiartă sau prăjită.

Amarantul

Ca și quinoa, amarantul face parte din categoria pseudocerealelor fără glu­ten. Pe lângă fibre și vitamine, această sursă de proteine conține aminoacidul esențial lizină. Amarantul se găsește expandat, măcinat, sub formă de fulgi sau semințe și este utilizat în pâine, müsli, dar și în preparate calde, cum ar fi mâncărurile gra­tinate și supele.

Meiul

Această plantă, care aproape că a căzut în uitare la noi, face parte, în multe regiuni ale lumii, dintre alimentele de bază. Cereală arhaică, bogată în fier, magneziu și potasiu, care poate fi folosită atât în mâncăruri sărate, cât și dulci, ar merita să-și recâștige popularitatea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.