Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Migdalele

Foto: Shutterstock – 2

Migdalul înflorit este unul dintre cele mai fru­moase specta­co­le pe care ni le oferă na­tura, prin colo­ritul său, cu­prins între ză­padă și pur­pură. Mig­dala este și    fructul cel mai încărcat de simbo­luri, pentru că o regăsim în toate tradițiile alchimiei.

Conform legendelor ori­­en­­tale, drumul misterios ce duce la Aggatha, regatul ce­lor drepți, s-ar deschide la piciorul unui migdal, iar ima­gini foarte vechi îl ara­tă pe Cristos așezat de aseme­nea la um­bra unui migdal. Alături de smo­chine, alu­­­ne și stafide, mig­da­la dulce este cel mai igienic din­tre de­serturi. Ea repre­zin­tă ali­men­tul de bază al călugărilor francis­cani, au­gus­tini, do­minicani și car­meliți.

Bogată în vitaminele A și B, în zahăr asimi­labil de către diabetici, în grăsimi, ulei și albu­mină, migdala con­ține, de asemenea, calciu și fosfor; ea poate înlocui eventual carnea. Este reco­mandată deci copiilor, ado­les­cenților, sportivilor, per­soa­nelor surmenate și celor aflate în convalescență. Dată fiind marea ei pu­tere nutritivă, migdala tre­buie consumată cu mode­rație: 6-15 pe zi.

Tratamente interne

Afecțiuni uro-genitale

Pentru a calma infla­ma­rea conductului uro-geni­tal, preparați un sirop de mig­­dale: curățați 1 kg de mig­dale de coajă și pisa­ți-le în­tr-o piuliță îna­inte de a le in­­tro­duce într-un litru de apă, la care ați adăugat 500 g de zahăr. Filtrați și mai adăugați 750 g de mie­re și 200 g de apă de flori de portocal. Siropul astfel ob­ți­­nut îl veți bea di­mi­nea­ța pe stomacul gol și de trei ori pe zi între mese, doza prescrisă fiind o lingură (de supă).

Calculi renali

Faceți o infuzie din 20 g de rădăcină de lemn-dulce și un pumn de paie de ovăz la un bol de apă clocotită. A­dăugați o linguriță de ulei de nuci (se găsește în co­merț) și una de migdale dulci. Beți de 3 ori pe zi, în­tre mese. Dacă nu este prea mare, piatra poa­te fi eliminată în acest fel, pe căi naturale.

Constipație

Persoanele a­dul­te vor în­ghiți 60 g de ulei de mig­dale dulci di­mineața, pe stoma­cul gol. Copiii vor consuma doar 10-15 g.

Pentru cei cu intestinele fragile, preparați un laxativ ușor, compus din ulei de migdale dulci și un sirop de cicoare în părți e­gale. Poate fi bene­fic și un sirop de flori de piersic. Pen­tru co­pii – o linguriță; pentru adulți – o lingură (de supă).

Iritații ale tubului digestiv

Lăsați să fiarbă 10 mi­nute 12 migdale pisate spar­te, cu coajă cu tot, într-o ju­mă­tate de litru de lapte. Beți după plac, între mese.

Nervozitate

Pisați migdalele până ce obțineți o pudră și proce­dați ca pentru prepararea ca­felei. Puteți amesteca această pu­dră și în supele de legume.

Tuse, dureri de gât

Beți între mese un de­coct, pe care-l obțineți fier­bând 1/2 oră, într-un litru de apă, un pumn de coji pisate de migdale. Îndulciți ușor și adăugați 5-6 pică­turi de rom sau de lămâie.

Tratamente externe

Călcâie crăpate

Puneți comprese cu ulei călduț de mig­dale dulci.

Colici abdominale

Frecționați-vă abdo­me­nul de două ori pe zi cu ulei de migdale dulci.

Migrene

Puneți pe frunte și la tâm­ple cata­plasme din mig­da­le amare pisate.

Piele uscată

Pentru frăgezi­mea pie­lii, în spe­cial după ce v-ați ex­pus prea mult la soare sau in­temperii, masați-vă ușor cu ulei de mig­dale dulci.

Reumatism

Faceți o cataplasmă din migdale pisate și ameste­ca­te cu untură de porc topită până ce obțineți o pastă. Aplica­ți-o pe locurile dure­roase. A­coperiți cu o fașă protectoare și ți­neți-o toată noaptea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.