
• Ziua s-a scurtat, noaptea crește. De felul în care demarăm dimineața depinde viteza de croazieră a zilelor •
Timpul a devenit o resursă rară: orele de pe parcursul unei zile sunt insuficiente pentru a munci, a face cumpărături, a găti, a merge la sala de sport sau pentru a ne ocupa intens de copii. Dintre popoarele europene, cei mai muncitori sunt britanicii dar, totodată, un studiu realizat în Marea Britanie arată că munca este principalul factor de stres al acestora. Orele nesfârșite de lucru au ca urmare creșterea stării de epuizare și a numărului depresiilor, ceea ce împiedică spiritul și trupul să fie în formă. Iată de ce, după atâtea ore petrecute muncind, casa ar trebui să devină un refugiu cu alimente bune pentru sănătate și cu activități care să ne-mpiedice să cădem epuizați pe canapea, în fața televizorului, cu paharul de vin în mână și farfuria cu mâncare pe genunchi. Cum puteți s-o faceți aflați în cele ce urmează: este vorba de mijloace simple de tot, de la mutatul mobilei, la dansatul în baie sau gimnastica pe balcon sau în grădină.
Un început de zi bun
Fiecare nouă zi înseamnă o ocazie de a reporni de la zero. Dacă sunteți foarte ocupați, s-ar putea ca momentul ideal pentru o ședință de yoga sau pentru o plimbare cu câinele să fie dimineața, devreme, imediat după ce vă sculați, căci mai târziu, există toate șansele ca alte sarcini să vi se pară mai importante. Un studiu realizat la Universitatea din Glasgow arată că cei care fac mișcare dimineața își ameliorează dispoziția cu 30%, adică cu mult mai mult decât cei care o amână pentru seară.
1. Puneți ceasul să sune
Experții în probleme de somn sunt de părere că trezitul zilnic la aceeași oră, inclusiv la sfârșit de săptămână, ne face să ne simțim mai proaspeți și mai bine dispuși. Ei cred că această rutină ne regularizează ritmul biologic, „ceasul” intern care ne determină schemele de deșteptare, de somn și de alimentație.
2. Priviți răsăritul soarelui
Conform vechii medicini indiene, ayurveda, deșteptarea chiar înainte de răsăritul soarelui ne umple de energie. Cu atât mai mult dacă din locuința dvs. se vede soarele și vă puteți cufunda privirea, o vreme, în el.
3. Lumina zorilor
Dacă locuiți departe de iluminatul urban, nu trageți perdelele noaptea, pentru a vă trezi dimineața odată cu revărsatul zorilor. Unele persoane, mai ales cele afectate de depresii sezoniere, se simt mult mai vioaie și mai puțin deprimate, atunci când se trezesc „la lumina zilei”, care simulează un răsărit lent de soare.
4. Câștigați minute dimineața
Ca să aveți la dispoziție mai multe minute pentru mișcarea de dimineață, puneți ceasul să sune cu un sfert de oră mai devreme, și anume, o dată la 3 zile. Într-un interval de 2 săptămâni, veți câștiga o oră. Folosiți acest timp pentru a efectua câteva exerciții ușoare, care să vă ajute să vă treziți și să începeți bine ziua.
5. Beți apă
După o noapte de somn, organismul dvs. este deshidratat. Imediat ce vă treziți, beți un pahar mare cu apă proaspătă, pentru a vă pune în mișcare sistemul digestiv și excretor.
6. Antrenament matinal pentru minte
În vreme ce ceilalți membri ai familiei mai dorm, folosiți 10-20 de minute pentru a vă pregăti mintea în vederea unei zile active. Stați relaxați, închideți ochii și simțiți-vă respirația, devenind conștienți de aerul răcoritor care vă pătrunde pe nări. În timpul acesta de relaxare, repetați în minte intențiile pentru ziua care începe: o să sfârșesc lucrarea de la birou, o să iau o pauză de cafea cu colegii, fac un tur de cumpărături, îi fac o vizită mamei, programul zilei va fi împlinit.
7. Treziți-vă picioarele
* Puneți laba unui picior pe genunchiul celuilalt și masați-o cu mișcări lungi, calmante, ca niște mângâieri: începeți cu talpa și degetele și continuați cu partea superioară a labei, călcâiele, tendonul lui Ahile, și cu partea inferioară a pulpei.
* Prindeți laba piciorului cu mâinile și apăsați talpa cu degetele mari, executând cercuri mici pe părțile laterale ale acesteia, pornind de la călcâi și ajungând până la baza degetelor. Repetați, încercând să acoperiți toată talpa.
* Masați fiecare deget în parte, trăgându-l în sus și apăsându-l pe vârf. Terminați cu cercuri, pornind de la călcâi, mai întâi într-o direcție, apoi în cealaltă și schimbați piciorul.
8. Yoga digestiv
Așezați-vă pe sol, cu picioarele încrucișate și cu palmele pe genunchi. Întindeți bine ceafa și coloana vertebrală și coborâți bărbia. Expirați adânc, țineți-vă respirația, sugeți burta și trageți ombilicul spre coloana vertebrală. Destindeți-vă și inspirați. Repetați de încă 2 ori. Nu efectuați exercițiul dacă aveți vreo afecțiune, alta decât probleme digestive minore.
9. Gel de duș cu mentă
Pentru un efect și mai tonifiant, amestecați 2 picături de ulei esențial de mentă cu 2 linguri cu gel obișnuit, neparfumat, chiar înainte de a intra sub duș. A se evita dacă sunteți însărcinate, dacă alăptați sau dacă aveți o piele sensibilă.
10. Duș alternativ
Pentru a înlătura oboseala matinală, tradiția ayurvedică recomandă dușul fierbinte urmat de cel rece, care stimulează circulația sângelui. La final, mutați capul dușului pe jet și purtați-l cât de rece se poate pe toate părțile picioarelor.
11. Dansați în baie
Pentru a vă dinamiza circulația, puneți în sala de baie o muzică săltăreață și dansați până ce vă uscați. Săriți pe verticală, rotiți umerii, dați din brațe ca găinile din aripi, ridicați – alternativ – genunchii, până la brațul opus, bateți-vă pe piept precum Tarzan și scuturați bine mâinile și picioarele.
12. Pentru dinți și artere curate
După ce v-ați spălat pe dinți, treceți o ață dentară până la rădăcini, pentru ca gingiile și inima să se mențină în formă. Există studii care arată, efectiv, că persoanele cu maladii gingivale prezintă riscul de a face o boală cardio-vasculară (în grăsimea care înfundă arterele s-au găsit bucăți de tartru dentar). Continuați, chiar dacă vă sângerează puțin gingiile: în câteva zile vor fi mai robuste.
13. Puneți-vă fața în valoare
Accentuând părțile frumoase ale feței, puteți ascunde ceea ce n-ați dori să se vadă. Scoateți-vă în evidență pomeții, aplicând puțină pudră care să reflecte lumina, întăriți conturul ochilor sau rujați-vă puternic, dacă vreți să atrageți atenția asupra părții inferioare a feței.
14. Exercițiu facial
Numeroase femei sunt convinse că exercițiile pentru mușchii feței ajută la menținerea formei acesteia, de-a lungul deceniilor. Exercițiile următoare, de executat dimineața, sunt pentru ochi.
* Țineți capul drept, nemișcat, și uitați-vă în sus. Priviți, apoi, în jos, fără să coborâți bărbia. Îndreptați, în continuare, privirea cât mai mult posibil, spre stânga și spre dreapta. Uitați-vă, apoi, în stânga sus și imediat în dreapta jos și – invers – în dreapta sus și stânga jos. Executați cercuri cu ochii, în sensul acelor de ceasornic, și repetați în sens invers.
* Deschideți-vă ochii cât puteți de mult, fără să ridicați sprâncenele. Menținând poziția, deschideți gura larg și scoateți limba. Puteți atinge cu ea bărbia?
* Închideți ochii, faceți o strâmbătură și rămâneți puțin așa. Repetați exercițiul.