• O zonă de predilecție pentru răceli •

Spre deosebire de celelalte părți ale corpului, gâtul abia dacă beneficiază de un minimum de atenție. Probabil că ne aducem aminte de existența lui doar atunci când facem amigdalită și nu mai putem să înghițim. În realitate, el este deosebit de important – să ne gândim la faptul că toate organele care fac posibile respirația, înghițitul și comunicarea verbală se găsesc în această zonă, unde sunt cât se poate de bine protejate.
În interiorul laringelui se află dispuse corzile vocale. Potrivit măsurătorilor efectuate de specialiști, o lungime a corzilor de 25 milimetri generează un timbru de bas, pe când vocea de soprană este emisă de vibrația unor corzi vocale mai scurte, de cel mult 15 milimetri.
Faringele – un conduct musculos, lung de aproximativ 15 centimetri și căptușit cu mucoasă, leagă cavitatea bucală de esofag și fosele nazale de laringe. El asigură deplasarea alimentelor mestecate și combinate cu salivă în direcția corectă, adică în esofag, împiedicând pătrunderea lor accidentală pe căile respiratorii.
Tiroida – plasată foarte aproape de laringe, în partea anterioară a gâtului, are formă de fluture, cântărește în jur de 30 de grame, iar hormonii secretați de ea influențează numeroase procese fiziologice desfășurate în organism.
Inflamația faringiană
Anatomia gâtului cuprinde și un dispozitiv complex de apărare: peste 300 de ganglioni limfatici! Din acest ansamblu face parte și așa-numita glandă Virchow, plasată în adâncitura claviculei stângi. (Se simte la palpare.) Se întâmplă uneori ca ea să-și mărească volumul și să devină sesizabilă la atingere, iar apariția unui asemenea simptom poate indica prezența unei tumori în abdomen. Tot atât de important este și inelul limfatic faringian, compus din amigdale, căruia îi revine rolul de barieră în calea corpurilor străine și a agenților patogeni ce intră prin nări sau prin cavitatea bucală și trebuie opriți în deplasarea lor către structurile mai profunde ale organismului. Tusea, durerea în gât, inflamarea amigdalelor sau a mucoasei faringiene sunt manifestări care semnalează o activitate deosebit de intensă a sistemului imunitar.
Și încă un argument ce pledează convingător în favoarea însemnătății, prea adesea ignorată, a gâtului. În limbajul uzual, cuvântul „gât” se regăsește în numeroase construcții lexicale cu sens figurat. De pildă, când o situație devine exasperantă, răbufnim: „Mi-a ajuns până-n gât!”. Despre cineva care ne calcă pe nervi obișnuim să spunem: „Îmi stă în gât” sau, dacă antipatia a avut timp să se cronicizeze, expresia poate fi și mai dură: „Îmi vine să-l strâng de gât!”. O împrejurare incomodă, din care nu se întrezărește vreo ieșire, ne îndeamnă câteodată să ne plângem de milă, zicând: „Sunt cu gâtul în laț”. Toate sintagmele citate mai sus au ca numitor comun faptul că descriu stări limită și apelează la formulări extreme, care arată că gâtul ar fi viața însăși. Nu vi se pare semnificativ?
Afecțiunile gâtului
• Amigdalita (angina) – Amigdalele palatine se inflamează, se înroșesc și devin dureroase. Dacă s-a produs o suprainfectare cu bacterii (ușor de depistat, datorită punctelor de puroi, albicioase-gălbui, apărute pe amigdale), afecțiunea este foarte contagioasă. Medicul va trebui să prescrie antibiotice.
• Laringita – Inflamație a mucoasei laringelui, însoțită de tuse, dureri în gât, răgușeală, pierderea vocii (afonie), cauzată de o infecție virală localizată pe căile respiratorii superioare. Se apelează la o medicație simptomatică.
• Crupul – Afectează în special copiii mici. Inflamarea mucoasei îngustează laringele, provocând dificultăți de respirație, precum și o tuse zgomotoasă, lătrătoare. Copilul trebuie convins să stea liniștit și să respire lângă o fereastră deschisă. Se fac inhalații cu preparate antiinflamatoare.
• Faringita – Inflamația faringelui, cu simptome ca: înroșirea mucoaselor, jenă în gât, dificultăți la înghițit și voce răgușită. Factorul declanșator este cel mai adesea un rinovirus. Se recomandă terapie simptomatică.
• Sforăitul – De cele mai multe ori este inofensiv și dispare la un moment dat de la sine. Însă un sforăit puternic și neregulat, cu pauze de respirație, poate indica prezența sindromului de apnee în somn, care presupune momente de stop respirator și implicit oxigenarea deficitară a sângelui. Se impune un control medical de specialitate.
5 mituri
1. În zilele friguroase răcim mai ușor.
Fals. La o temperatură scăzută, virușii sunt mai puțin activi decât pe căldură.
2. O cantitate suplimentară de vitamina C ne va fi de ajutor.
Fals. Dozele mari de vitamina C nu ameliorează simptomele răcelii. Este suficient să ne asigurăm o alimentație echilibrată.
3. Spălatul mai des pe mâini nu ne folosește la nimic.
Fals. Când avem mâinile curate, răspândirea virușilor se face mai greu.
4. Copiii trebuie feriți de contaminare.
Fals. Infecțiile antrenează sistemul imunitar al copilului. În absența germenilor, nu poate avea loc antrenamentul.
5. Nu există nici o diferență între gripă și răceală.
Fals. Gripa este declanșată de alți viruși, iar simptomele ei sunt mai grave.
Gât inflamat
– Leacuri din bătrâni –
• Bucăți de lămâie – Se taie o lămâie în bucăți mici. Se suge fiecare bucată timp de 10 minute, apoi se înghite.
• Frunze de varză albă – Se pun frunzele de varză ușor zdrobite pe gât și se înfășoară în jurul lor un fular de lână. Se înlocuiesc cu unele proaspete, după două ore.
• Amestec cu sare – Jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar, patru picături de iod, se dizolvă într-o cană de apă fiartă. Clătiți gâtul de câteva ori pe zi.
• Suc de sfeclă – O cană de suc de sfeclă, o linguriță de oțet de mere sau oțet din vin. Se amestecă ingredientele și se clătește gâtul de 8-10 ori pe zi.
• Fiertură de ceapă – Trei lingurițe cu foi de ceapă (din interior) rupte în bucăți, se pun în 0,5 litri de apă. Se fierb, apoi se lasă să se răcească. Se clătește gâtul de 5-6 ori pe zi.
• Miere cu apă – O linguriță de miere se dizolvă într-o cană de apă. Se face gargară de 8-10 ori pe zi.
• Sucul stors din două cepe – Se consumă câte o linguriță, de patru ori pe zi.
• Un măr și o ceapă – Se curăță de coajă, se mărunțesc și se amestecă. Se consumă câte două lingurițe, de trei ori pe zi.
• Sfeclă roșie cu oțet – Se rade o sfeclă roșie, se adaugă o linguriță cu oțet, se lasă să stea câteva ore și se strecoară lichidul într-un vas de sticlă. Se folosesc câte 1-2 lingurițe, pentru clătirea gâtului, după care se înghite.
• Lapte cu smochine – Se toarnă 150 ml lapte într-o oală, se adaugă 4-5 smochine uscate și se fierb timp de 5-7 minute. Se bea cu înghițituri mici (și se mănâncă smochinele) înainte de culcare. Se repetă câteva zile.
Cum vă menajați vocea
Dacă ați răgușit și aveți gâtul, nasul și urechile inflamate, încercați să faceți o pauză vocală.
• Vorbiți mai încet – Strigătele și obiceiul de a vorbi tare dăunează vocii. Suprasolicitarea ei sau o tehnică greșită a emisiei sonore duc la formarea de noduli pe plicile vocale.
• Când suflă un vânt rece – Conversațiile prelungite, într-o ambianță neîncălzită sau poluată fonic, ca și în condiții de efort fizic (de exemplu, în timpul unei ture de jogging) afectează vocea. N-o forțați, vorbind în circumstanțe extreme, care o solicită inutil.
• Abstinență temporară – La orice inflamații în zona gâtului, fumatul și consumul de alcool ar trebui să fie tabu. De asemenea, cafeaua, ca și ceaiul negru sau verde se recomandă a fi băute cu măsură, fiindcă usucă mucoasele.
• Lichide cât de multe – Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă pentru voce. Specialiștii ne sfătuiesc să bem minimum doi litri de lichide zilnic, dintre care cel mai adecvat este apa, băută la o temperatură potrivită – nici prea rece, dar nici prea fierbinte.


