• Tuberculul de un galben-auriu este deopotrivă aliment și plantă medicinală: ghimbirul îmbogățește o mulțime de preparate cu iuțeala lui fructată, iar componentele sale aromatice sunt de folos în cazul unui mare număr de afecțiuni. Iar asta îl transformă într-un remediu gustos și aparte •

Iute, cu iz de lămâie și gust intens: până și o bucățică mică de ghimbir poate transforma un întreg preparat culinar. Tuberculul noduros a devenit de multă vreme de neînlocuit în bucătăria noastră, fie că-l folosim într-o supă fierbinte de dovleac, într-un wok asiatic sau ca ceai proaspăt infuzat. Însă ghimbirului îi revine un rol mult mai important, deoarece este un remediu extrem de puternic.
În acest sens, ghimbirul este cultivat de peste 3000 de ani în regiunile tropicale ale Asiei de Sud-Est, ținutul său de origine. În Medicina Tradițională Chineză (TCM), este considerat încălzitor, mucolitic și revigorant, iar în Ayurveda indiană, e privit drept un „remediu universal”, care stimulează digestia și energia vitală.
„Descoperirea” ghimbirului ca remediu este istorisită de diverse legende și povestiri. De exemplu, în China, e relatată povestea unui bătrân vindecător care trăia la marginea unui munte rece și cețos. Într-o iarnă deosebit de aspră, când rezervele sale de plante s-au terminat, i s-a înfățișat în vis o femeie și i-a spus: „Dacă ți-ai pierdut focul, caută adânc în pământ. Acolo se află o rădăcină care poartă inima mea”. În dimineața următoare, vraciul a săpat în solul înghețat și a găsit o rădăcină cu interior auriu. A fiert-o în apă, a băut din ea – și a simțit că se încălzește pe dinăuntru, că mintea i se limpezește și oboseala îi dispare. Această scurtă istorisire din medicina populară chineză evidențiază cu succes efectul încălzitor și stimulator al ghimbirului.
O legendă din India aduce în prim-plan alte proprietăți tămăduitoare ale rădăcinii aromatice. Scrierile ayurvedice povestesc că, în vremurile de demult, unele boli au început să se răspândească – frigul, slăbiciunea, tulburările digestive și o senzație de greutate interioară îi chinuiau într-o asemenea măsură pe oameni, încât aceștia au cerut ajutorul divinităților. Atunci și-a făcut apariția zeul medicinei ayurvedice, ținând în mână o rădăcină cu formă neobișnuită. „Această rădăcină, pe care o cunoașteți ca ghimbir, poartă în sine focul vieții”, a spus el. „Ea întărește focul digestiv, alungă frigul și umezeala, dizolvă mucusul și aduce mișcare acolo unde domnește stagnarea”.
De atunci încolo, ghimbirul nu a mai fost considerat un simplu condiment folosit la aromatizare, ci a fost privit și ca plantă vindecătoare sacră, răspândindu-se din Asia în întreaga lume.
Ghimbirul e bun atât proaspăt, cât și uscat
Între timp, se știe pe ce se bazează legendara putere vindecătoare a acestei rădăcini îndrăgite: pe substanțele vegetale bioactive, care se găsesc din abundență în ghimbir. Acestea ajută în caz de greață, inflamații, dureri și boli metabolice, și întăresc sistemul imunitar. În special efectul compușilor iuți din ghimbir – gingerol, shogaol și zingeron – este bine documentat.
Multe dintre studiile științifice au fost efectuate cu pulbere de ghimbir, adică cu ghimbir uscat, fin măcinat. Pulberea se poate folosi eficient pentru dozarea standardizată, în caz de inflamații cronice, precum artroza. Dar și ghimbirul proaspăt are avantaje. El conține mult gingerol, cel mai important agent antiinflamator. Atunci când e încălzit, gingerolul se transformă în shogaol. Acesta este mai iute și mai iritant, dar e totodată un antiinflamator mai puternic și util în caz de inflamații cronice și dureri, precum și pentru susținerea metabolismului.
Gătiți sănătos cu ghimbir
Ghimbirul proaspăt este apreciat de mii de ani ca plantă aromatică folosită la condimentarea mâncării. El are un efect pozitiv asupra sănătății și stării de bine și ca ingredient, deși există ușoare variații: cel mai mult beneficiem de componentele sale sănătoase dacă îl consumăm crud. În această formă, conține cantități deosebit de mari de gingerol, o substanță antiinflamatoare, care favorizează de asemenea digestia. Din cauza iuțelii sale, ghimbirul crud ar trebui totuși dozat cu moderație. Este gustos în smoothie-uri și în sucuri proaspete și poate fi folosit pentru a aromatiza apa.
Ghimbirul ras este ideal când dorim o iuțeală intensă și ca gustul să fie distribuit rapid. Ghimbirul ras este excelent pentru curry-uri, preparate la wok, marinade sau chiar și pentru ceaiuri de ghimbir făcute în casă. Prin răzuire, i se desface structura celulară, ceea ce permite eliberarea optimă a uleiurilor esențiale și a compușilor iuți. Ghimbirul ras se potrivește foarte bine și cu sosurile și dresingurile, deoarece se distribuie uniform și conferă preparatelor o notă proaspătă și aromată.
Feliat sau tăiat în bucăți mari și fiert împreună cu preparatul de bază, ghimbirul conferă o aromă delicată și profundă. Această variantă este potrivită pentru ceaiuri, supe, fierturi și tocane, precum și pentru preparate pe bază de linte și curry. În acest caz, bucățile de ghimbir pot fi pur și simplu fierte împreună cu mâncarea și îndepărtate înainte de servire. Preparatele capătă astfel o savoare plăcută, fără a fi prea picante – o variantă ideală pentru cei cu stomacul mai sensibil sau pentru mâncărurile destinate copiilor. Totuși, dacă ghimbirul e fiert multă vreme, o parte dintre substanțele sale active se pierd.
Ghimbirul prăjit are un gust mai asemănător celui de nucă, mai blând, și are un miros ceva mai delicat decât cel fiert. Aromele care iau naștere în timpul prăjirii se combină bine cu ingrediente precum usturoiul, ceapa sau ardeiul iute – acesta este motivul pentru care, în curry și în preparatele asiatice gătite la wok, ghimbirul este adesea rumenit la început, în ulei. Atenție însă: dacă este prăjit prea mult timp și la o temperatură prea ridicată, se pot ivi note amare neplăcute. O prăjire scurtă (de 30 până la 60 de secunde) la foc mediu este suficientă pentru a-i activa aroma.
Rădăcinile de ghimbir, maronii la exterior și gălbui în interior, se găsesc acum la aproape toate raioanele de legume – inclusiv în variantă ecologică. Merită să le adăugați data viitoare în coșul de cumpărături. Chiar și cu o mică bucățică din această rădăcină aromată, pusă în ceai sau în mâncare, puteți face un mare bine sănătății dvs.
Ghimbirul, fie singur, fie combinat cu lămâie sau miere, atenuează numeroase probleme de sănătate. Optați pentru variantele bio când îl cumpărați.
Sirop de ghimbir cu lămâie pentru imunitate
Tocați în bucăți mari 100 g de ghimbir și 2 lămâi bio întregi, spălate cu apă fierbinte, și pasați-le în mixer. Adăugați 200 ml apă sau suc de mere și 150 g zahăr, apoi mixați din nou la putere maximă, până când se dizolvă zahărul. Strecurați siropul printr-o sită fină. Ținut la frigider, rezistă până la o săptămână.
Profilactic, luați de două-trei ori pe zi câte 1 lingură (copiii de la 4 ani în sus, 1 linguriță) diluată într-un ceai cald. În caz de răceală acută, repetați tratamentul de șase ori pe zi.
Cură cu ghimbir pentru digestie

Radeți sau tăiați în felii subțiri o bucată de ghimbir bine spălată, de mărimea unei nuci. Puneți-o într-un litru de apă, dați-o în fiert, lăsați decoctul să fiarbă molcom 5–10 minute, apoi strecurați. Turnați băutura într-un termos și consumați-o pe parcursul zilei, de preferat caldă sau călâie: dimineața, beți pe stomacul gol un pahar pentru stimularea metabolismului, iar restul beți-l peste zi, în înghițituri mici. Dacă doriți să faceți o cură – de exemplu pentru stimularea digestiei sau activarea metabolismului primăvara sau toamna – beți decoctul 7–14 zile la rând.
De ce ajută: ghimbirul, cu gustul său iute și amărui, stimulează producția de suc gastric și biliar. Favorizează peristaltismul și reduce balonările, senzația de preaplin și greața ușoară. Atenție: persoanele care au calculi biliari sau afecțiuni renale ar trebui să evite ghimbirul, deoarece poate declanșa colici.
Ghimbir confiat, împotriva răului de mișcare
Curățați 100 g de ghimbir tânăr, proaspăt, tăiați-l în bucăți și dați-l în fiert într-o oală cu 200 ml apă, apoi fierbeți-l la foc mic circa 10–15 minute, până se înmoaie. Adăugați 200 g zahăr și un pic de suc de lămâie, după gust. Continuați să fierbeți la foc mediu, până când apa aproape s-a evaporat și în oală rămâne un strat cu aspect de sirop. Turnați pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați peste noapte să se usuce. Tăiați în bucăți și treceți-le prin zahăr pudră. Păstrat la loc uscat, într-un borcan cu capac, ghimbirul confiat rezistă câteva săptămâni.
De ce ajută: substanțele din ghimbir liniștesc stomacul și suprimă reflexul de vomă la nivelul creierului. Pentru că e îndulcit, are un gust mai puțin iute și e adesea bine tolerat de copii.
Pastă de ghimbir, împotriva durerilor de cap
Radeți 2–3 cm de ghimbir proaspăt și amestecați-l cu puțină apă sau ulei, până obțineți o pastă tartinabilă. Aplicați o cantitate mică pe tâmplă sau pe frunte. Lăsați să acționeze 5–15 minute, apoi clătiți-vă cu apă călduță. E complet normal ca fruntea să fie, după aceea, ușor înroșită. În cazul cefaleei de tensiune, puteți să întindeți pasta pe un prosop și să o aplicați pe zona cefei.
De ce ajută: gingerolii și shogaolii inhibă unele enzime care favorizează inflamația, precum COX-2. Aceste substanțe acționează similar cu ibuprofenul sau aspirina.
Ulei de ghimbir pe tălpi, în caz de răceală
Amestecați câteva picături de suc de ghimbir (proaspăt stors sau cumpărat de-a gata) cu 1 linguriță de ulei de susan și masați tălpile picioarelor. Amestecul ar trebui să fie suficient de puternic încât să încălzească ușor, dar fără să usture.
De ce ajută: căldura stimulează circulația locală a sângelui în tălpi, iar prin activarea zonelor de reflexoterapie, circulația este stimulată și la nivelul mucoaselor nasului și gâtului. Astfel, sistemul imunitar poate combate mai rapid agenții patogeni din zonele respective.
Cataplasmă cu ghimbir împotriva cistitei
Amestecați 2 linguri de pudră de ghimbir cu 150 ml apă fierbinte, încălzită la 60–70 de grade °C, și lăsați 5 minute la infuzat, iar apoi adăugați încă 350 ml apă. Înmuiați în infuzie un prosop împăturit la dimensiunea compreselor dorite și stoarceți-l bine (purtați mănuși groase de uz casnic!). Puneți compresa caldă și umedă, adusă la o temperatură plăcută, pe abdomenul inferior, acoperiți cu un prosop de frotir încălzit și lăsați să acționeze 15–20 de minute.
De ce ajută: cataplasma are un puternic efect de încălzire și favorizează diureza. Căldura relaxează totodată musculatura și atenuează durerea.
Atenție! Nu folosiți cataplasma în caz de inflamații ale rinichilor, plămânilor sau apendicelui, febră sau intoleranță la ghimbir!
Curățarea ghimbirului e sau nu indicată?
• Dacă doriți să fierbeți bucăți întregi de ghimbir pentru a aromatiza, de exemplu, ceaiul sau supa, și să le îndepărtați ulterior, puteți folosi ghimbirul cu tot cu coajă – cu condiția să fie curat și bio.
• Dacă folosiți ghimbir crud sau ras fin, ori dacă partea exterioară, maro, este zbârcită și uscată, coaja trebuie îndepărtată. Sfat: răzuiți-o cu o linguriță, separând-o de pulpă.
• Curățați întotdeauna doar cantitatea de care aveți nevoie în acel moment. Necurățat, ghimbirul se menține proaspăt în sertarul pentru legume, circa două-trei săptămâni; curățat și ținut la frigider într-un borcan cu apă se păstrează aproximativ o săptămână.
Ghimbirul (Zingiber officinale)
Componenta cea mai pregnantă a plantei erbacee, perene, care crește mai ales în regiuni tropicale și subtropicale, este partea ei de sub pământ: un rizom noduros, puternic ramificat. Acest rizom, cu o culoare care poate varia între gălbui și bej, prezintă îngroșări și noduri inelare. El conține uleiurile esențiale și substanțele iuți caracteristice ghimbirului și este partea plantei utilizată în scopuri medicinale și culinare.
Din rizom cresc tulpini groase, de până la 150 cm înălțime, cu frunze verzi, lanceolate, precum și inflorescențe de până la 25 cm lungime, cu multe flori. Acestea sunt de obicei galben-verzui, cu accente violete sau purpurii. În condiții naturale, ghimbirul înflorește rar – mai ales atunci când este cultivat în afara zonei sale tropicale de origine.
Proprietăți terapeutice dovedite științific
Greață și vărsături

Mai multe studii randomizate (adică prin care participanții sunt repartizați în mod aleatoriu) au arătat că are un efect semnificativ împotriva răului de mișcare, a greții din sarcină, după operații și în timpul chimioterapiei. Acest efect se bazează pe interacțiunea substanțelor iuți din ghimbir cu diverși neurotransmițători ai sistemului nervos central.
Digestie
Ghimbirul stimulează eliberarea enzimelor și sucurilor digestive și accelerează golirea stomacului. În cazul participanților la un studiu, care au luat trei capsule cu câte 400 mg de ghimbir înainte de a mânca o supă ușoară, golirea stomacului a durat aproximativ douăsprezece minute, față de circa șaisprezece minute fără ghimbir.
Gestionarea greutății
Ghimbirul poate ajuta pe termen lung la menținerea în greutate sau la slăbit. După consum, producția de căldură a organismului crește ușor, astfel încât arde mai multe calorii. În același timp, ghimbirul influențează anumiți hormoni ai sațietății și posibil și centrul de reglare a apetitului din creier. Astfel, senzația de sațietate apare mai repede și pofta intensă de mâncare se reduce. Acest lucru s-a observat într-un studiu cu participanți de sex masculin care au băut dimineața o băutură fierbinte cu două grame de pudră de ghimbir.
Diabet
Ghimbirul îmbunătățește sensibilitatea la insulină. La persoanele cu diabet de tip 2, două grame de pudră de ghimbir pe zi reduc vizibil glicemia dimineața, pe stomacul gol, și valoarea hemoglobinei glicozilate. Acest lucru a fost observat într-un studiu la care au participat zece bărbați supraponderali.
Durere și inflamație
O meta-analiză care a cuprins cinci studii clinice și un total de 757 de participanți a arătat că administrarea pe termen lung a ghimbirului, timp de mai multe săptămâni, determină o reducere ușoară, dar clară, a durerii și îmbunătățirea funcției articulare în caz de artroză. Și durerile menstruale se diminuează.
Sistem imunitar
Substanțele iuți din ghimbir activează globulele albe și stimulează astfel sistemul imunitar. În plus, contribuie la reducerea markerilor inflamatori precum proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală (TNF). Această proprietate le poate fi utilă și persoanelor sănătoase, pentru menținerea echilibrului sistemului imunitar, în special în caz de inflamații sau stres fizic.


