
Analiza politică a lunii IANUARIE
„Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul”
– Guvernul Ludovic Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. La ora când facem analiza politică pe luna trecută, nu cunoaștem deznodământul acestui act politic. Dvs. ce credeți? Liberalii vor, într-adevăr, să meargă până la capăt, cu acest demers, din convingerea că așa e mai bine și mai democratic, sau au găsit în această asumare, un mod de a declanșa scenariul care duce la alegeri generale anticipate?
– E posibilă o combinație între cele două motivații. Adică, PNL își poate dori cu adevărat ca alegerea primarilor să se facă în două tururi, dar dacă nu va obține majoritatea voturilor în Parlament pentru acest proiect, atunci va cădea guvernul și se poate intra în scenariul alegerilor parlamentare anticipate, care îi convine, de asemenea. De la începutul guvernării sale, a fost limpede că țintele prioritare ale PNL sunt alegerea primarilor în două tururi și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Să le atingă pe amândouă dintr-un foc – e ceva mai greu, căci cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul, eu cred că poate atinge doar o singură țintă sau, și mai rău, le poate rata pe amândouă. Situația din Parlament este atât de volatilă, încât toate cele trei variante sunt posibile. Totul se joacă la câteva voturi diferență, pentru că nici o majoritate obținută la un moment dat nu este stabilă, voturile pot fi traficate cu ușurință. În virtutea acestui joc a obținut și PNL demiterea guvernului Dăncilă, negociind vot cu vot. S-ar putea, totuși, ca legea pentru primari în două tururi să fie adoptată în Parlament și să fie respinsă la Curtea Constituțională, pe motiv că există un proiect de lege similar în Legislativ, de vreo doi ani de zile. E un motiv cam subțire, pentru că așa înseamnă să stăm după proiecte uitate în sertare și să nu mai adoptăm nici o lege. Un alt argument pentru respingerea la CCR, care e valabil, este că se modifică legea electorală cu mai puțin de șase luni înainte de scrutin. Și aici trebuie să spunem că nimeni nu înțelege de ce PNL nu a schimbat legea alegerilor locale imediat după ce s-a instalat în Palatul Victoria. Dacă o făcea de atunci, ar fi putut să obțină mai ușor votul majoritar în Parlament și nu ar fi avut emoții privind o moțiune de cenzură. PNL spune, totuși, că e interesat ca legea să treacă. Să nu se fi gândit la impedimentele constituționale? Pe de altă parte, cert este că PSD nu agrează sub nici o formă alegerea primarilor în două tururi de scrutin, căci în acest fel ar putea pierde multe din primăriile deținute azi. Întrebarea este dacă PSD se va lupta în Parlament pentru oprirea legii sau va lăsa blocarea ei pe seama CCR.
„PSD vrea scandal, nu anticipate”
– Totuși, PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului. Arată astfel, că își asumă riscul alegerilor anticipate, sau este doar un joc de putere?
– PSD a anunțat că, alături de UDMR, a constituit o nouă majoritate, și că îi mai lipsesc câteva voturi pentru a face numărul necesar, de 233, ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, iar guvernul Orban să cadă. Dacă moțiunea va trece, ne vom trezi cu o altă situație neplăcută. Noua majoritate poate avea pretenția să formeze un nou guvern. Așa s-a întâmplat când PNL a demis prin moțiune guvernul condus de Viorica Dăncilă și a venit cu un nou premier, Ludovic Orban. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a spus că se gândește să propună ca prim-ministru un independent, pe Sorin Grindeanu. După cum știm, Grindeanu a condus unul dintre guvernele lui Liviu Dragnea, dar a fost demis cu scandal și apoi cumpărat cu o funcție la stat plătită gras. Formal, Grindeanu nu mai este în PSD, dar nu crede nimeni în independența lui. Vă dați seama în ce stare se află PSD, dacă apelează la Grindeanu, ca la o figură proaspătă și salvatoare. În mod normal, președintelui Klaus Iohannis îi va fi greu să refuze propunerea PSD. Dacă o va face, va stârni proteste și contestații. Ar putea totuși să-l numească tot pe Ludovic Orban, pentru a alcătui un nou cabinet, tocmai pentru că urmărește alegerile anticipate. Dacă acest nou guvern nu va strânge voturile necesare, va fi respins în Parlament. Și dacă lucrul ăsta se întâmplă de trei ori, vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. PSD ar putea însă să trântească două din trei propuneri de guvern, pentru a o adopta pe a treia, numai ca să țină în șah PNL și pe președintele Iohannis, timp de câteva luni. În acest interval, vom funcționa cu guvern interimar, la cota de avarie, PNL își va eroda încrederea și ar putea pierde alegerile la termen, iar țara va fi în criză politică prelungită, ceea ce va atrage alte consecințe dintre cele mai grave. Cred că PSD vizează, de fapt, acest scenariu. Nu va merge până la declanșarea alegerilor anticipate, pentru că nimeni nu vrea să-și scurteze mandatul de parlamentar cu șase luni și eventual să-și piardă, din acest motiv, și pensia specială. Unde mai pui că mulți dintre actualii parlamentari știu că nu vor mai prinde încă un mandat? Mă aștept, deci, ca legea alegerii primarilor în două tururi să fie respinsă, fie de Parlament, fie de CCR, iar alegerile parlamentare să fie la termen. Însă lupta pentru aceste obiective ale PNL ne va băga într-o perioadă de instabilitate politică, de scandaluri în lanț, de trădări și acuzații, de proceduri parlamentare în forță și de un întreg circ. Cui îi va mai arde de guvernare în aceste condiții?
„Pensiile speciale sunt la mâna unui beneficiar al lor, Valer Dorneanu, președintele CCR”
– Un alt motiv de vrajbă sunt pensiile parlamentarilor, PNL încercând să elimine în parte pensiile speciale. A fost acesta un motiv suplimentar pentru PSD ca să depună moțiunea de cenzură?
– Aici există și o problemă reală, pentru că sunt pensii speciale neverosimil de mari, care nu corespund situației economice a României și nu se justifică nici pe departe în contextul social de la noi. Cum se explică o pensie de 77.000 de lei, așa cum are un fost comandant de penitenciar din timpul comunismului? Mai mult, cum plătim astfel de pensii, dintr-un sistem de pensii aflat aproape de colaps? Din împrumuturi – luate la dobânzi foarte mari, pentru că nu avem credibilitate pe piață.
Pe de altă parte, în această poveste există și o doză de demagogie. Legea referitoare la „pensiile nesimțite” – cum li s-a zis – a fost votată în unanimitate în Parlament. PSD a vrut să arate că nici el nu susține pensiile speciale, deși le-a dat pe cele mai multe. De altfel, USR, care la rându-i și-a dat votul în acest sens, a acuzat PNL și PSD de ipocrizie și blat. USR susține că principalele partide parlamentare au votat legea pensiilor speciale „la derută”, știind că textul legii are elemente de neconstituționalitate și că va fi respins de CCR.
– Ce motive de neconstituționalitate ar putea fi invocate?
– Unul dintre ele se referă la pensiile magistraților. Există o hotărâre a CCR care spune că pensiile magistraților sunt o parte a garanției independenței Justiției. Sigur, te întrebi: dar o garanție pentru competență și onestitate există? Dacă îi dai o leafă bună și o pensie la fel, ca să fie independent, prin ce te asigură un magistrat că nu ia șpagă de la nimeni și că știe suficientă carte pentru a face dreptate? Pentru că vedem, în ultima vreme, tot felul de hotărâri judecătorești în favoarea infractorilor – atât a celor care comit acte penale cu violență, ca și a celor acuzați de fapte de corupție –, care te lasă efectiv înmărmurit. În altă ordine de idei, CCR a rescris Constituția după interesele sale de moment. Și e cazul să ne întrebăm dacă nu sunt elemente de neconstituționalitate, chiar în activitatea CCR. Pentru că Valer Dorneanu, președintele CCR, și Marian Enache, judecător al CCR, au fost membri marcanți ai PSD, ceea ce trezește suspiciuni în privința imparțialității lor. În plus, Dorneanu este el însuși beneficiar de pensie specială.
„Creditul de care se bucură guvernul nu este veșnic”
– Cel mai recent sondaj de opinie făcut de IMAS arată o cotă de încredere spectaculoasă pentru PNL, de 47%, pe fondul unui început de guvernare presărat totuși cu destule impasuri. La mare distanță se plasează PSD, cu 20%, și USR, cu 12%. Restul sunt sub pragul electoral. Cum se explică această susținere masivă a PNL din partea electoratului și prăbușirea restului de competitori politici?
– Se explică, pe de o parte, prin prestația execrabilă a PSD la guvernare, din ultimii ani, iar pe de altă parte, printr-un vot de încredere pe care electoratul îl dă, în primele luni, oricărui nou venit la guvernare. PNL beneficiază de un credit firesc din partea românilor. Însă, să nu-și închipuie că acesta e veșnic, ci să facă eforturi pentru a și-l menține. Acest sondaj este o fotografie a momentului. Mâine am putea surprinde alt „instantaneu”. Depinde de cum va guverna PNL. PSD încă e la un nivel nemeritat de încredere. USR a scăzut în sondaje pentru că a dezamăgit, și încă mai repede decât ne—am fi așteptat. Intrat în Legislativ pe fondul mișcărilor de stradă „#rezist”, s-a dovedit, până la urmă, ca restul partidelor. Faptul că toate celelalte partide, în afară de PSD și USR, au căzut sub pragul electoral, aș zice că e de bun simț. Pentru că, prin jocurile pe care le-au făcut în acești ani, n-au prea dovedit că merită să fie în Parlament. UDMR e femeia bună la toate relele, Pro România lui Ponta e trădător din naștere și trădează în toate direcțiile, iar PMP nu mai produce nimic și nu mai convinge pe nimeni. Însă, repet, situația se poate schimba. Și nu depinde doar de aceste partide să revină în cărți, cum se zice, ci și de prestația partidelor mai mari.