
În 1991, cunoscutului cântăreț Eric Clapton i-a fost dat să trăiască o dramă înfiorătoare. Băiețelul lui de numai patru ani s-a aplecat în joacă peste marginea ferestrei deschise și s-a prăbușit în gol, de la etajul 53 al unui zgârie-nori newyorkez. Atunci Clapton a compus „Lacrimi în paradis”, o melodie inclusă de revista „Rolling Stone” în topul celor mai bune 500 de piese din toate timpurile. Și tot muzica a fost aceea care l-a ajutat să depășească îngrozitorul seism sufletesc provocat de moartea copilului și să-și regăsească echilibrul.
Magia sunetelor
Cu toții știm, din proprie experiență, că armoniile sonore au această putere: ne consolează, ne insuflă curaj, ne ridică în al nouălea cer sau ne prind în vălurile unei tristeți infinite. Căci magia sunetelor a fost dintotdeauna implicată în existența ființei umane. Specialiștii în neuroștiințe ne explică în ce mod: „Sunetele declanșează reacții în planul fizic, deoarece ele acționează direct asupra trunchiului cerebral”. Această parte a creierului reglează tensiunea arterială, bătăile inimii, respirația și metabolismul, influențând totodată și sentimentele. Omul a cântat mai întâi, abia după aceea a învățat să vorbească – și anume, câteva milenii mai târziu. S-ar putea spune că omenirea a fost înzestrată cu o „genă a cântului”, care continuă să fie activă și astăzi, ajutându-ne să ne controlăm emisia vocală și să ne exprimăm mai bine emoțiile.
În viața de fiecare zi, întâlnim nenumărate exemple ale efectelor produse de sunete, iar ele au trezit inevitabil interesul oamenilor de știință. Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au constatat, cu prilejul experimentelor realizate în cadrul unui studiu, că sugarii se liniștesc pe o durată dublă de timp, dacă mama le cântă (chiar și într-o limbă străină), comparativ cu momentele când li se adresează pe un ton blând și mângâietor.

Nici noi, adulții, nu ne comportăm altfel. Când ascultăm muzică, respirația curge lin și începe să ni se destindă tot trupul. Mai ales melodiile noastre preferate activează centrul recompensei din creier, care trimite în sânge hormoni ce induc un sentiment de fericire. Acest fenomen benefic a reprezentat obiectul multor studii clinice. Cardiologii au descoperit că, în special, piesele simfonice (și cu deosebire cele de Bach sau Mozart) produc vasodilatație, contribuind astfel la o relaxare generală și protejând inima. Cineva a avansat chiar teoria că Mozart a creat atâta muzică „terapeutică” fiindcă, în decursul scurtei sale vieți, el însuși a fost adesea bolnav. S-a confirmat faptul că muzica poate fi de un real folos depresivilor, autiștilor, bolnavilor de Parkinson, celor ce suferă de dureri cronice sau de pareze în urma unui accident vascular cerebral. Prin intermediul meloterapiei se pot recupera secvențe de memorie pierdute, de multe ori și în cazul pacienților cu demență senilă. Oamenilor care dezvoltă diverse dependențe li se blochează deseori accesul la propriul univers afectiv, dar sonoritățile muzicale îi ajută să-și regăsească emoțiile îndelung reprimate și să le suporte. La chirurgii care au ascultat compoziții clasice în timp ce-și exersau operațiile pe echipamente de simulare s-a observat o îmbunătățire netă a preciziei mișcărilor și a vitezei de reacție. De altfel, nu puțini sunt medicii care au introdus muzica în sala de operație.
Fiecare dintre noi are preferințele sale și reacționează afectiv la anumite cântece. Iar atunci când noi înșine cântăm – la un instrument sau cu vocea – pretindem din partea creierului o adevărată performanță, deoarece el va trebui să pună acum în mișcare toți centrii motori. Iată de ce persoanele care cântă obțin un beneficiu mai mare decât cele care se mulțumesc să asculte o bucată muzicală.
Într-adevăr, creierele muzicienilor profesioniști sunt parțial diferite de ale amatorilor, totuși ar fi exagerat să credem că putem deveni mai inteligenți cântând. „Când cineva cântă, își perfecționează de fapt abilitățile de execuție, mobilizarea atenției și controlul asupra propriilor acțiuni, coordonarea exactă a momentelor lor de început și sfârșit. Testele cu copii care cântă au relevat o creștere a capacității de concentrare și o îmbunătățire a memoriei cuvintelor. Dar asemenea elemente nu modifică nivelul IQ”.
Muzica ne ajută să îmbătrânim mai frumos

Primim însă și o veste bună: putem începe să cântăm oricând, în această privință nu există limită de vârstă. Muzica ne ajută să îmbătrânim mai frumos, subliniază neurologii germani, care desfășoară un studiu cu participarea unui grup de seniori trecuți de 64 de ani. „Cei mai mulți dintre ei ne-au declarat că simt deja un progres extraordinar în ceea ce privește calitatea vieții”, spun medicii. La rândul lor, și ei au putut constata la persoanele testate o ameliorare a stării generale, o modificare pozitivă a vitezei de reacție, ca și a funcționării memoriei și a capacității de formare a unor noi conexiuni neuronale.
Mai ales exercițiul vocal produce consecințe salutare: fortifică plămânii (obligați acum să furnizeze organismului o cantitate mai mare de oxigen), stimulează metabolismul, stabilizează tensiunea arterială, întărește musculatura spatelui și consolidează sistemul imunitar. De aceea, cântăreții profesioniști au de obicei o condiție fizică similară cu aceea a alergătorilor de fond. În același timp, cântatul cu vocea creează bună dispoziție, mărește rezistența la stres, favorizează încrederea în sine și mulțumirea. Participarea la o formație muzicală, de exemplu un cor, dă rezultate și mai bune, fiindcă efortul colectiv satisface o nevoie umană esențială: aceea de a te simți în siguranță – pe care psihologii o numesc „the need to belong”, nevoia de a fi integrat într-un grup. Iar efectele sunt verificabile: cercetătorii suedezi au măsurat la anumite intervale pulsul membrilor unui cor, sesizând că a avut loc nu numai o stabilizare a valorilor, ci și o aliniere treptată la un nivel comun. Ne putem așadar imagina corul respectiv pulsând ca o singură inimă… Semne încurajatoare au apărut și în boli grave, chiar maligne. Autorii unui studiu britanic au remarcat la pacienții cu cancer, care cântau într-un cor, schimbări pozitive în statusul hormonal și o reducere a mediatorilor chimici proinflamatori. Iar aceste modificări au devenit vizibile surprinzător de rapid, după numai o oră de cântat!
Care muzică este mai bună pentru noi și când?

Răspunsul e variat. „Hotărâtoare este semnificația emoțională pe care i-o atribuim noi”, ne spun psihologii. Pe palierul predilecțiilor muzicale și al emoțiilor nu există reguli general valabile. Aici funcționează ceea ce se numește automanagement muzical. În funcție de tipul de personalitate și de flexibilitatea sistemului lor afectiv, oamenii manifestă un comportament specific. Unii doresc să asculte compoziții melancolice, atunci când sunt triști. Alții, dimpotrivă, simt nevoia să-și schimbe dispoziția cu melodii vesele.
Prin urmare, luați-vă inima în dinți și apucați-vă de cântat. Mulți nu se încumetă, fiind convinși că nu sunt în stare. Ei, aș! Cântatul înseamnă plăcere, emoție și pasiune. Ca amatori, nu e cazul să vă faceți probleme, pur și simplu cântați cât vă țin plămânii. Veți avea o voce clară, dacă beți suficiente lichide, mai ales apă și ceaiuri (ex. o infuzie de salvie cu miere). Pentru calmarea faringelui puteți folosi dropsuri medicinale cu acid hialuronic sau cu extracte de plante. Gata cu sfaturile, acum dați-i drumul! Important este să vă facă plăcere.