
• Plantele se iubesc și se urăsc, la fel ca oamenii •
Simpatii și antipatii
Oricât ar părea de ciudat, și în lumea plantelor se întâmplă divorțuri. Fără să fie judecată în tribunale, nepotrivirea de caracter naște drame și printre zarzavaturi și flori. Suferința lor e chiar mai mare decât a noastră. Dacă nu se potrivește cu partenerul său, un om poate să se despartă de el și să plece, dar sărmana plantă este legată – prin rădăcini – de locul în care crește. Aflată în vecinătatea unei plante antipatice, care prin volum și înălțime îi „fură” lumina soarelui, ea poate încerca cel mult să crească mai înaltă, ceea ce nu-i reușește întotdeauna. Iar dacă mirosul și iradierea plantei vecine o sufocă, se răsucește puțin, se îmbolnăvește și moare.
Avem și noi, uneori, câte-o plantă – în casă sau în grădină – căreia pur și simplu nu-i merge bine. Îi dăm apă, lumină, temperatura potrivită, îngrășăminte, ba-i adresăm uneori și cuvinte de alint, dar ea este nefericită, se ofilește și se usucă. Ce nu i-a priit? De ce nu s-a lăsat ajutată? Poate n-o să aflăm niciodată, dar adevărații iubitori ai naturii trebuie să se aplece cu mai multă atenție asupra tainelor ei, pentru a reuși să le-nțeleagă. Plantele au viață sentimentală, au, ca și noi, simpatii și antipatii.
Există, firește, oameni care au „mână bună” la plante, astfel că în grădina sau casa lor ele sunt sănătoase și prosperă. Dar în majoritatea cazurilor, lucrurile sunt împărțite: unora dintre plante le merge bine, altora nu. Este vorba despre compatibilitate și respingere. Există flori care nu pot sta niciodată împreună în aceeași vază – de exemplu, lalelele cu narcisele. Arată superb la un loc, dar narcisele se ofilesc foarte repede, pentru că nu suportă trufia lalelelor. Nici liliacul nu se potrivește cu lalelele – se usucă imediat în preajma lor, iar trandafirii detestă pur și simplu garoafele și rezeda. Lăcrămioarele sunt încântătoare și umplu casa cu parfumul lor, dar alte flori nu rezistă lângă ele. Când vreți să faceți un buchet frumos colorat, nu prindeți în el maci sau omag galben, pentru că ele omoară celelalte flori, iar macul moare el însuși.
Respectați potrivirile
Cultivatorii au învățat din experiență care sunt plantele compatibile și care se resping. Trandafirii, de pildă, sunt flori princiare care au nevoie de spațiu și nu suportă în apropierea lor plante de calitate inferioară. Cu toate acestea, parfumul lor devine mai pătrunzător când sunt plantați alături de ceapă, usturoi sau pătrunjel. Vița de vie „strâmbă din nas” când e vorba de varză sau de dafin, în schimb agreează prezența ulmului și a macului. Măslinul și stejarul au o personalitate mult prea puternică și sunt prea diferiți pentru a se putea simpatiza. Plantați unul lângă altul, își răsucesc și își îndoaie crengile în direcție opusă. Favoriții măslinului sunt mirtul și smochinul.
Mesteacănul și pinul se caută parcă pe pajiște, ei formând împreună cu iarba-neagră și cu ciupercile o adevărată comunitate, în care tuturor le merge bine. Dacă oamenii taie pinii, pajiștea nu se mai poate apăra și este năpădită de buruieni, iar ciupercile dispar fără urmă. Sub fagii roșii nu vrea să crească nicio plantă. În schimb, se spune despre ei că „sug” tot răul din preajmă, chiar și pe cel omenesc, astfel că sub frunzișul lor oamenii se simt ocrotiți. Nucul și stejarul se detestă, la fel porumbarul și păducelul. În cazul lor, este vorba de o legătură de rudenie în cadrul căreia una dintre plante o consideră pe cealaltă „dubioasă”. Și natura cunoaște lupte aprige pentru moștenirea blazonului nobiliar.
Există, de asemenea, și plante seci sau apoase care se resping. Tufele lemnoase, precum levănțica, usucă, pare-se, castraveții, în timp ce plantele „reci” se simt bine în preajma celor „iuți sau fierbinți”, cum sunt hreanul sau ridichea.
Dar câte nu se întâmplă în această lume a plantelor, o adevărată comunitate cu legi nescrise, pe care, dacă nu le cunoaștem, riscăm să intrăm în conflict cu armonia universală! Nimic din ce e viu pe pământ nu e pus la întâmplare.
Prieteni și dușmani în grădina de zarzavat
Grădina de zarzavat este obiectul unei griji permanente din partea celor care se ocupă de cultivarea legumelor, pentru că ea nu poate fi lăsată nesupravegheată niciun moment. Doar buruienile cresc singure, și aceasta fiindcă Mama Natură știe cum să combine plantele, în vreme ce oamenii, neștiutori, comit greșeli după greșeli. Ei cred, de pildă, că plivitul și greblatul straturilor în care au semănat invariabil aceleași plante înseamnă muncă mai puțină, dar se înșală amarnic: la fel ca și oamenii, plantele vor să aibă în jurul lor prieteni care să le ofere ceea ce le lipsește, și nu dușmani, care să le facă necazuri.
Iată câteva sfaturi pentru cultivarea legumelor:

Cartofii
Pentru a scăpa de insecte, semănați bob printre cuiburile de cartofi și, pentru ca ei să fie sănătoși, plantați în fiecare colț al parcelei câte o rădăcină de hrean.
Cei mai buni prieteni ai cartofului sunt: floarea-soarelui, urzica moartă, călțunașii, varza, porumbul și mazărea. Plantând alternativ cartofi și fasole verde, evitați apariția gândacilor de Colorado, care se dau în vânt după… vinete, astfel că pot fi ușor stârpiți plantând vinete în jurul cartofilor.
Și loboda crește bine în preajma cartofilor, dar prezența ei nu le prea priește acestora. Dacă pe parcela cu cartofi răsar prea multă lobodă și talpa-gâștei, acest fapt trebuie privit ca o măsură luată de natură pentru ameliorarea solului, vlăguit oarecum de cultura de cartofi.
Căpșunile
Căpșunile cresc bine dacă sunt gunoite și plantate alternativ cu boranță. Un așternut din ace de pin le întărește și le face mai gustoase – au gustul fragilor de pădure. Salata verde, spanacul și fasolea oloagă se numără printre „simpatiile” căpșunilor.
Sfecla roșie
Se potrivește cu fasolea oloagă, ceapa și gulia.
Ceapa verde
Semănată sub meri, îi apără de rugină.
Fasolea
Fasolea se dezvoltă frumos dacă printre șiruri se plantează varză albă, conopidă, morcovi, sfeclă, țelină, praz și castraveți. Și porumbului îi merge bine în apropierea fasolei, pentru că absoarbe azotul cu care fasolea (ca toate leguminoasele) îmbogățește solul. Fasolea cățărătoare nu se cultivă lângă ceapă, sfeclă roșie și gulii.
Urzicile
Nu le distrugeți, ci mâncați-le zilnic, până vara târziu! Îmbogățesc pământul din grădină cu calcar, sporesc recolta pomilor fructiferi și întăresc aroma mirodeniilor. Lângă urzici, menta produce mai mult ulei eteric! Pe grămada de gunoi sau de mraniță, urzicile grăbesc procesul de putrefacție și îndepărtează mirosul neplăcut. În plus, veți vedea în jur fluturi frumoși de zi, de culoare maro-roșcată, care se hrănesc cu frunzele de urzici.
Mărarul
Mărarul umple grădina cu mirosul lui plăcut. Combinați-l eventual cu porumb, dar niciodată cu morcovi. Și salata verde, ceapa și castraveții cresc bine în compania mărarului.
Coada-șoricelului
Stimulează, de asemenea, dezvoltarea ierburilor și a legumelor.
Urzica moartă
Este o plantă care stimulează toate legumele.
Gălbenelele
Un strat de gălbenele de jur împrejurul grădinii de zarzavat ține la distanță furnicile. Și trandafirii sunt mai sănătoși în preajma lor, iar roșiile trebuie să le fie recunoscătoare pentru că le apără de dăunători.
Trifoiul
Este foarte bun pentru iarbă și pentru toate zarzavaturile, deoarece leagă azotul. Nu-i priesc păpădiile!
Usturoiul
Usturoiul, ceapa și arpagicul asigură sănătatea pomilor fructiferi. În preajma usturoiului, parfumul trandafirilor devine mai pătrunzător. Cu infuzii de ceapă sau de usturoi se stropesc cartofii și roșiile, pentru a le apăra de boli: sunt cele mai bune antibiotice naturale.
Castraveții
Îngrășați cu baligă de cal, castraveții se dezvoltă foarte bine. Apreciază prezența în jurul lor a porumbului, a cartofilor și a florii-soarelui, dar nu le displac nici fasolea sau șirurile de gulii, alternând cu salată verde sau cu varză creață. Pentru că sunt mai buni zemoși, nu trebuie combinați cu plante care usucă: levănțica sau rozmarinul.
Varza
Cultivată alternativ cu salvie sau isop, varza este ferită de omizile fluturilor albi. Fasolea se dezvoltă foarte bine între șirurile de varză. (Se știe că frunzele de varză, aplicate pe orice zonă dureroasă a corpului, absorb tot răul.) Varza și maghiranul se distrug reciproc.
Salata verde

Se simte foarte bine în compania căpșunilor și a morcovilor, dar „înmoaie” iuțeala ridichilor plantate în imediata ei apropiere. Plantele lemnoase, uscate – de pildă levănțica – îi reduc suculența. (Salata conține brom și favorizează instalarea somnului. Consumați o căpățână mică înainte de culcare.)
Maghiranul
Alungă păianjenii, șopârlele și furnicile.
Loboda
Cea sălbatică, de culoare verde roșiatică, este mult mai gustoasă decât cea gălbuie. Conține mercur. Nu trebuie semănată lângă cartofi, fiindcă îi împiedică să crească.
Hreanul
Datorită iuțelii sale, hreanul cultivat în colțurile parcelei apără cartofii de tot felul de boli. Hreanul face frunze mari și are nevoie de spațiu. Pentru bucătărie, sunt suficiente câteva plante. Rădăcina rasă parțial (pentru sosuri sau amestecată cu oțet) poate fi înfiptă din nou în pământ, chiar de trei ori. Toamna, rădăcinile de hrean trebuie scoase din pământ, altfel se întind în toată grădina. Frunzele merilor stropiți cu ceai diluat în hrean (1:10) nu mai ruginesc.
Menta
Menta și izma creață, pentru ceai și sosuri, țin la distanță – datorită aromei puternice – furnicile, musculițele și alți musafiri nepoftiți. Prezența urzicilor îi întărește mirosul. Mușețelul se dezvoltă bine în preajma ei, în schimb menta își pierde din aromă. Menta semănată printre legume le apără pe acestea de păduchi, de purici roșii și de omizi de fluturi. Atârnat în dulapul cu haine, un buchețel de mentă ține la respect moliile.
Micșunelele
Sunt un prieten de nădejde pentru meri.
Tătăneasa
Ajută morcovii împotriva insectelor dăunătoare.
Valeriana
Atrage râmele și pisicile, fiind ideală pentru împrejmuirea straturilor de zarzavat, pentru că râmele afânează solul, fertilizându-l. Din rădăcini se prepară o infuzie cu care se stropesc o dată pe lună toate plantele. Le face mai rezistente. Pentru oameni, ceaiul de valeriană este un remediu calmant, antispastic.
Pătrunjelul
Le face bine trandafirilor și pătlăgelelor roșii.
Rozmarinul
Ține la distanță insectele dăunătoare și se simte bine în compania salviei.
Ridichile
Stimulează dezvoltarea legumelor și cresc bine în vecinătatea mazării, a colțunașilor și a asmațuiului, dar nu lângă isop.
Roșiile
Compatibile cu roșiile sunt pătrunjelul și urzica, dar nu și guliile, anasonul (sau feniculul), cartofii și caișii. Mirosul neplăcut al vrejurilor alungă mulți dăunători (de exemplu, omida fluturelui de varză).
Anasonul (feniculul)
Dăunează tuturor plantelor, de aceea trebuie semănat într-un colț mai izolat al grădinii de zarzavat. Dezvoltarea lui este deranjată de prezența coriandrului. Dacă în apropiere cresc cumva pelinul sau lemnul-dulce, anasonul nu mai face semințe.
Floarea-soarelui
În Rusia, floarea-soarelui se plantează întotdeauna împrejurul lanurilor de cereale, pentru că sperie rozătoarele. Castraveților le merge foarte bine în apropierea florii-soarelui.
Plantele care atrag albinele

Atragerea albinelor este foarte importantă pentru fecundarea pomilor fructiferi și a arbuștilor. Pentru apicultori, prezența în grădină a plantelor cu nectar este indispensabilă. Astfel de plante sunt: cimbrul, isopul, maghiranul, busuiocul, menta, iarba-mâței, pătrunjelul, mărarul, floarea-soarelui, splinuța, socul, lemnul-câinesc și trandafirul sălbatic.
Rugăciuni pentru flori
Biochimiștii americani au descoperit, în urma unor experiențe uluitoare, că sensibilitatea plantelor răspunde nu doar la stimuli verbali, afectivi (simt dragostea omului fără cuvinte), ci și la atingerea fizică. Testată cu aparate sofisticate, roșia scoate, de pildă, țipete de durere atunci când e tăiată sau când ne înfigem dinții în ea. Grea încercare pentru adepții alimentației vegetariene, care de mila uciderii animalelor renunță la carne! Vor renunța și la fructe și la legume? Pentru că nu se poate trăi doar cu aer și apă, așa cum se spune în povești, ei recurg tot mai des la vechile ritualuri păgâne, în care „uciderea” plantelor e însoțită de rugăciuni.
Culese cu mâna, spălate și consumate crude, după o rugăciune rostită din inimă, între om și plantă se creează o relație bună, chiar dacă planta nu poate fi cruțată de chinul final.
Cu timpul, spun adepții naturismului, oamenii vor învăța să renunțe la rădăcini, tulpini, frunze și inflorescențe și să se mulțumească cu fructele și semințele: boabe de cereale, nuci, fasole, mazăre, fructe zemoase sau semințe mărunte – cea mai hrănitoare parte a plantei, pentru că în ele se concentrează întreaga ei energie. În sămânța crudă este încorporată vitalitatea uriașă care poate plăsmui un nou copac sau o nouă plantă care, la rândul lor, vor produce milioane de semințe noi. Locuitorii Atlantidei se foloseau de puterea semințelor așa cum folosim noi astăzi gazul metan și electricitatea: ca energie pentru tot felul de scopuri practice.
Soldații romani, căliți în războaie, au cucerit aproape toată Europa, mărșăluind pe frig sau căldură aproape insuportabile și mâncând, zilnic, doar un pumn de boabe de grâu înmuiate peste noapte în apă. Oare noi n-am putea-o scoate la capăt cu un amestec de cereale, combinate iarna cu nuci (bogate în albumină), iar vara cu fructe proaspete, zemoase? Mulți vegetarieni răspund la această întrebare cu „da”. Dacă ne-am putea reprofila pe o astfel de alimentație, la care este adaptată, de fapt, și dantura noastră, n-ar mai exista problema foametei la nivel mondial. Ea este doar o consecință a limitării, a miopiei și a lăcomiei noastre de bani. Plantele sălbatice ne oferă vitamine din belșug și chiar și majoritatea substanțelor minerale de care avem nevoie. Albuminele, hidrații de carbon și grăsimile se găsesc în semințe. Fructele și semințele cele mai bogate în asemenea substanțe sunt cultivate de mii de ani, ca plante nutritive. Boabele de soia pot asigura proteinele necesare întregii populații de pe glob, iar America cultivă soia într-o cantitate din care s-ar putea hrăni toți locuitorii săi, dacă ar vrea să trăiască vegetarian.
Din soia, în Orient se prepară de sute de ani o brânză, numită Tofu, care se găsește și în magazinele noastre alimentare. Este cea mai ieftină proteină vegetală, cu o valoare nutritivă excepțională și ușor de combinat cu verdețuri sau plante aromate. Se poate mânca și așa, ca brânza de vaci, lângă fructe sau legume.
În privința grăsimilor, se știe că produsul cel mai sănătos este uleiul de plante presat la rece și putem alege între cel de floarea-soarelui, de măsline, de porumb, de nucă, de semințe de dovleac etc.
Dacă pășunile părăsite ar fi transformate în ogoare semănate cu cereale, cartofi, mazăre, fasole și, temporar, legume, și dacă aceste ogoare ar fi înconjurate cu pomi fructiferi și nuci în care să cuibărească păsările care se hrănesc cu insectele nedorite, atunci ar fi hrană suficientă pentru toată lumea. Sănătoasă și plăcută la gust. Fără toxine, fără îngrășăminte chimice și fără să ucidem plantele și animalele. Terenuri îngrășate cu resturi de plante putrezite, așa cum o făcea și Mama Natură, și iată-ne revenind la circuitul ei firesc – spre binele și fericirea noastră, a tuturor. Unde este voință, există soluții. Doar să fie voință!
Foarte interesant articol,cate lucruri noi invatam in fiecare zi!!!