
– Ai zice că actorii se plictisesc de moarte în izolare. Nici vorbă! Unii dintre ei sunt într-o formă de zile mari –
– Marius, ce faci tu în izolare?
– Ca să fiu sincer, nu îmi ajunge timpul. Fac un serial online, împreună cu un grup de colegi. Fiecare se filmează la el acasă, în bucătăria lui, și, în timp ce gătim, discutăm despre situația actuală. Serialul se numește „Discutabil” și se poate vedea pe youtube. Nu aveam ce face, și după patru zile de izolare, a venit Vlad Zamfirescu cu această idee și ne-am apucat de treabă.
– Cine mai joacă în „Discutabil”?
– Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu, Carmen Tănase, Medeea Marinescu, Nadiana Sălăgean și Kana Hashimoto. Avem un scenariu scris de Alex Popa, nu e improvizație, e treabă serioasă. Facem repetiții aproape zilnic, până târziu în noapte, filmăm un episod pe săptămână și în fiecare vineri îl urcăm pe youtube și pe Facebook. Și chiar are succes. Primul episod a avut peste 100.000 de vizualizări. Pe lângă acest serial, în fiecare seară am un mic show pe instagram, cu Ilona Brezoianu, iar miercurea mă duc la emisiunea lui Marius Tucă, pe care o difuzăm online. O dată pe săptămână, ies din casă, cu o mașină care mă duce și mă aduce, complet echipat, ca de pandemie. Acolo mă întâlnesc doar cu Marius Tucă și nu pot decât să sper că el nu e infectat. În rest, stau acasă.
– Chiar circulă o glumă pe internet, în care se spune că pandemia a fost inventată de Marius Manole, ca să se odihnească și el puțin. Ce faci toată ziua acasă?

– Gătesc în fiecare zi cu pasiune și devotament. Mai greu e cu spălatul vaselor. Suntem pe buget de austeritate, așa că am lăsat-o mai moale cu mâncarea comandată. Am învățat să fac pâine și, nu o să mă crezi, dar am preparat chiar drojdia mea. Nu se găsea pe nicăieri drojdie (zici că suntem o nație de brutari), aveam în frigider doar două grame, și cu ea am crescut maia. Cine ar fi crezut că o să ajung să fac pâine acasă și încă folosind drojdie crescută de mine? Devenim cu toții patiseri, brutari, bucătari…
– La teatru care mai e situația?
– De la 1 aprilie suntem în concediu de odihnă. Și sperăm că lucrurile vor reveni la normal. Am semnat deja la Teatrul Național că suntem de acord să jucăm la vară. Nu pleacă nimeni în vacanță. Vom fi aici, pe metereze. M-am bucurat să aflu că oamenii nu și-au cerut banii înapoi pe bilete, ci au preferat să vină când se vor juca spectacolele respective. Am vreo 20 de spectacole, în toată țara.
– Actorii angajați, așa cum ești tu, sunt oarecum acoperiți: își iau salariile. Ce se întâmplă însă în zona actorilor independenți?
– Acolo e jale. Și de aceea am pornit un proiect prin care strângem bani, ca să le plătim chiriile unor actori din zona independentă, care acum sunt într-o situație groaznică. Ei riscă, la propriu, să rămână pe drumuri. Așa că am făcut platforma actorindependent.ro, am rugat lumea să doneze și, uite așa, am reușit să plătim 20 de chirii. Dar va trebui să continuăm, pentru că o chirie are prostul obicei de a trebui să fie plătită lunar. Sunt mulți oameni implicați în acest proiect: Oana Pellea, Șerban Pavlu, Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Ada Galeș, Medeea Marinescu, sunt mulți. Sigur, acum poți să mă întrebi de ce nu facem ceva ca să ajutăm spitalele în care mor oameni, și ai avea dreptate să mă întrebi, dar eu trebuie să lupt un pic și pentru breasla mea. Înțelegi? Pe copiii ăștia, actorii tineri din spațiul independent, nu îi ajută nimeni, nu au nicio lege de partea lor.
– Marius, cum apreciezi situația asta nemaivăzută în care ne aflăm?
– Foarte rău este că se prăbușește economia, că sunt atâția oameni care rămân fără loc de muncă. Noi, actorii, nu putem să jucăm fără public, așa că suntem printre cei vizați. Rău e că trece primăvara asta și noi nu am apucat să ne bucurăm de ea. Rău e că nu ne putem vedea părinții de Paști, rău e că nu te poți duce la biserică, la Înviere, să iei lumină, rău e că nu poți ieși la o bere cu prietenii, rău e că nu poți călători.
– Tu aveai o tradiție de la care nu te abăteai: Paștele și Crăciunul le petreceai la Iași, cu părinții.

– Da, dar acum nu se poate. Acum doar vorbesc cu ei la telefon, întreb ce au nevoie, comand pentru ei online, și un curier de la magazin le duce tot ce trebuie acasă. Din nefericire, stric tradiția anul acesta.
– Ce îți lipsește cel mai mult în izolare?
– Nimic. Aș minți și m-aș alinta dacă aș spune că îmi lipsește ceva. Oricum, eram sătul de cât am jucat în ultimii zece ani, așa că nu îmi e dor de teatru. Pentru mine, pauza asta este o binecuvântare. Sper ca până ce mă voi întoarce pe scenă, să regăsesc cheful de joc.
– Cum petreci Paștele?
– Acasă. Voi încerca să fac primul cozonac din viața mea, iar în noaptea de Înviere, voi ieși în fața porții, să primesc lumina.