Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Iohannis și Ardealul: după vorbe, să urmeze și fapte

A făcut vâlvă mare, în plină situație de urgență epidemiologică, aprobarea tacită de către Camera Deputaților a unui pro­iect de lege care prevedea o au­tonomie largă a Ținutului Se­cuiesc. Până să fie reperată de către Senat, „scăparea” de­pu­­taților a fost prilejul unei ie­șiri publice dure a pre­ședin­te­lui Klaus Iohannis. O ieșire suprinzătoare pentru mulți, și prin tonalitate, și prin artificiile de adresare, cu mesaje în limba maghiară, și prin țintele alese, care au bătut dincolo de Parlament, până la Bu­da­pesta, la Viktor Orban, care a fost iden­tificat cu nume și prenume ca ma­ne­vrant al unor jocuri politice de la Bucu­rești. „Este incredibil ce se întâmplă în Par­lament! PSD a ajutat UDMR să trea­că prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secu­iesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înţelegeri se fac în Parla­mentul României”, a punctat președintele. Au fost destui care l-au acuzat pe preșe­din­te că folosește o falsă temă pentru a ține isonul unui PNL pe care unele son­daje îl văd de ceva vreme în scădere. Alții spun că deschiderea unei teme cu substrat naționalist nu e decât o perdea de fum menită să acopere felul în care autoritățile centrale gestionează criza COVID-19. Foarte bine!, după părerea multora. Orice s-ar spune, e greu de justificat pasivitatea PSD-iștilor, care dețin frâiele în Par­la­ment, față de un proiect de lege al cărui simplu titlu e în măsură să alerteze. Mare maestru al chițibușăriilor procedurale, când vine vorba să-și apere propriile inte­rese, PSD se apără cu argumente atât de subțiri, încât devin muniție în plus pen­tru Klaus Iohannis.

Apărătorii președintelui, dintre care unii cu bună expertiză în zona diplo­ma­tică, argumentează că Iohannis e acoperit cu informații de la serviciile secrete când atacă imixtiunea lui Viktor Orban în pro­blema Ardealului. Nu știm dacă pre­șe­dintele are sau nu informații, dar imix­ti­unea premierului ungar în Transilvania se vede cu ochiul liber, și nu de ieri, de azi. Ce nu s-a văzut până la ieșirea lui Klaus Iohannis și la declarațiile ulterioare ale ministrului de Externe, Bogdan Au­rescu, a fost tocmai o reacție pe măsură a autori­tăților române.

Interesat sau nu politic, președintele Klaus Iohannis ne spune, la doar câteva zile după o discuție telefonică „despre pan­­demie” cu președintele american Do­nald Trump, că avem o problemă pe axa Bu­dapesta – UDMR – PSD – Bucu­rești. Re­vine după câteva zile și acuză noi ma­și­națiuni legislative: „un cod admi­nis­tra­tiv paralel care prevede obligativitatea lim­bii maghiare în unele zone din Ar­deal”. Ieșirea lui Iohannis nu a fost, deci, una întâmplătoare, cu atât mai puțin o scăpare. Tema e clară, ea se află pe masa de lucru a Cotroceniului după ce, ani de zile, ea nu a existat pentru nici unul din foștii președinți ai României, și nici pen­tru mai-marii de la București. Prin vo­cea gravă a lui Klaus Iohannis, Bucu­reș­tiul acuză că Viktor Orban taie și spân­zură prin Ardeal, cu ajutorul UDMR-ului, care a devenit, practic, subordonat politic Bu­da­pestei în ultimii ani, și cu largul con­curs al PSD-ului. Acum, că adevărul a fost rostit, atât Guvernul, cât și preșe­din­tele au datoria să demonstreze că vor și face ceva, nu doar să râcâie cu bâta din­co­lo de „gardul” Carpaților.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian