
– Tratamente naturale cu oțet de mere, miere, argilă și bicarbonat –
Timpul țânțarilor, al puricilor, ba chiar și al păduchilor se apropie și e bine să știm din vreme ce avem de făcut. Cercetătorii ne avertizează că, din motive necunoscute, insectele se-nmulțesc, se combină, își schimbă forma și devin agresive. S-a dus vremea țânțarilor mari, pe care să-i strivești dintr-o singură lovitură. Noile specii de vampiri zburători seamănă cu avioanele de război germane: mici, rapizi, te atacă din zbor, nimerindu-și cu precizie țintele. Până se va inventa contra lor un vaccin, ca la viruși, soluțiile sunt de două feluri: naturale și farmaceutice. În calitatea noastră de adepți ai naturii, noi ne vom ocupa de primele dintre ele, propunându-vă remedii tradiționale, dar sigure.
Înțepături de insecte

1. Ingrediente: 2 lingurițe bicarbonat, apă florală de hamamelis.
Preparare: Se amestecă trei părți de bicarbonat cu o parte de apă de hamamelis, până ce se obține o pastă omogenă. Se aplică pe locul înțepăturii.
2. Ingrediente: 1 felie de lămâie.
Mod de folosire: se aplică felia cu miezul direct pe înțepătură.
3. Ingrediente: oțet de mere.
Preparare: Se îmbibă o bucată de pânză în oțet pur apoi se aplică pe locul înțepăturii și se fricționează ușor.
Bine de știut
Această metodă funcționează și în cazul mâncărimilor produse de meduze sau de urzici. Înainte de a calma arsura cu oțet, se clătește zona cu apă de mare și se fricționează cu nisip!
Înțepături de meduze
Ingrediente: Oțet de mere de 5%.
Utilizare: Se udă zona afectată cu oțet de mere (din abundență!).
Înțepături de țânțari (preventiv)
Ingrediente: Oțet alimentar.
Utilizare: Se fricționează picioarele și brațele cu oțet alimentar pur. Respinge „atacul” țânțarilor.
Pișcături de purici

Ingrediente: Oțet de mere.
Preparare: Se prepară o soluție din 50% oțet și 50% apă și se toarnă într-un vaporizator. Se ține vaporizatorul la frigider, până ce se răcește bine soluția. Se vaporizează pe zonele afectate.
Bine de știut
Oțetul poate fi folosit cald sau rece împotriva puricilor, temperatura nu-i afectează eficacitatea. Dacă e folosit cald, trebuie verificată temperatura înainte de a-l aplica, ca să nu vă ardeți!
Păduchi
1. Ingrediente: 1/2 l oțet de mere, 100 g levănțică (proaspătă sau uscată), 50 g frunze de mentă, 50 g frunze de vetrice (plantă medicinală cu flori galbene).
Preparare: Se pune oțetul pe foc și se adaugă levănțica, menta și vetricea. Se fierb circa 30 de minute. Se amestecă și se lasă să se răcească. Se strecoară și se toarnă într-o sticlă (de sticlă!).
Mod de folosire: Se fricționează zilnic părul cu acest preparat.
1. Ingrediente: 1/2 l oțet de mere, 1/2 l apă.
Preparare: Se toarnă oțetul și apa într-o sticlă și se scutură bine ca să se amestece. Se aplică loțiunea de păr – în fiecare zi, fără a se clăti ulterior.
PROBLEME ALE PIELII

Iritații
Ingrediente: 3 linguri de argilă albă.
Preparare: – Se amestecă argila cu puțină apă călduță, după care se toarnă amestecul în apa de baie (zilnic).
Bine de știut
Argila „înmoaie” apa calcaroasă, evitând, astfel, uscarea pielii. Dar ea poate fi și băută: o cură cu argilă albă (1 pahar pe zi, vreme de 3 săptămâni) curăță și vindecă pielea cu „probleme”.
Psoriazis
1. Ingrediente: 1 linguriță oțet de mere, 1 linguriță miere de salcâm, 1 linguriță lecitină de soia.
Preparare: Se toarnă într-un pahar de apă oțetul, mierea și lecitina de soia. Se bea întreg amestecul cu 30 de minute înaintea celor trei mese principale.
2. Cataplasme
Se toarnă într-un recipient (de sticlă) cantitatea de argilă estimată ca fiind necesară pentru tratarea problemei respective (pentru 1 cm de piele = 1 linguriță de argilă la 2 linguri de apă) și se adaugă echivalentul în apă. Se acoperă cu un șervet vreme de 10 minute, după care se amestecă cu o lingură de lemn. Trebuie să se obțină o „cremă” nici prea uscată, nici prea lichidă. Se acoperă zona de tratat cu pasta de argilă, se înfășoară cu un strat suficient de gros de hârtie absorbantă sau cu comprese de tifon (de diferite dimensiuni).
Negi (veruci)
1. Ingrediente: o linguriță cu argilă verde, apă plată.
Preparare și utilizare: Se amestecă argila cu apă, pasta obținută se aplică pe un tifon, iar tifonul, pe locul cu pricina. Se aplică în fiecare seară o cataplasmă cu argilă și se ține pe zona respectivă toată noaptea. Se schimbă cataplasmele, până la dispariția negilor.
2. Ingrediente: 1 lingură de bicarbonat.
Preparare: Se amestecă bicarbonatul cu 2 linguri de apă, până ce se obține o pastă cremoasă. Se aplică pasta pe neg (verucă) și se lasă să acționeze o oră. Se repetă procedura de trei ori pe zi, atâta vreme cât este necesar.
3. Ingrediente: coaja de la 4 lămâi, 250 ml oțet de vin.
Preparare: Se toarnă oțetul într-un recipient, se încorporează coaja de lămâie, se închide ermetic și se lasă la macerat 7 zile. Se filtrează și se badijonează negii cu acest amestec de două ori pe zi, până la dispariție.
4. Ingrediente: 1 ml ulei esențial de lămâie, 1 ml ulei esențial de cimbru, 1 ml ulei esențial de scorțișoară.
Preparare: Se toarnă uleiurile esențiale într-un flacon și se amestecă bine. Se aplică câte două picături de preparat pe negi, dimineața și seara.
Zona Zoster

1. Ingrediente: cataplasme cu argilă verde.
Preparare: Se prepară cataplasmele (după descrierea precedentă) și se aplică reci, pe zonele dureroase (în general de-a lungul nervului). Se lasă să acționeze două ore.
2. Ingrediente: oțet de mere.
Preparare: Se înmoaie comprese în oțet de mere pur și se aplică pe zonele dureroase.
Atenție!
Această metodă vizează calmarea durerii, dar nu este un tratament.