Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri pentru înțepături de tot felul

Foto: Shutterstock – 5

– Tratamente naturale cu oțet de mere, miere, argilă și bicarbonat –

Timpul țânțarilor, al puricilor, ba chiar și al păduchilor se apropie și e bine să știm din vreme ce avem de făcut. Cer­ce­tătorii ne avertizează că, din motive necu­nos­cute, insectele se-nmulțesc, se com­bină, își schimbă for­ma și devin agresive. S-a dus vremea țânțarilor mari, pe care să-i strivești dintr-o singură lovitură. Noile specii de vam­piri zburători seamănă cu avioanele de război germane: mici, rapizi, te atacă din zbor, nimerindu-și cu precizie țintele. Până se va inventa contra lor un vaccin, ca la viruși, soluțiile sunt de două feluri: naturale și farmaceutice. În calitatea noastră de adepți ai naturii, noi ne vom ocupa de primele dintre ele, propunându-vă reme­dii tradiționale, dar sigure.

Înțepături de insecte

1. Ingrediente: 2 lingurițe bicar­bonat, apă florală de hamamelis.

Preparare: Se amestecă trei părți de bicarbonat cu o parte de apă de hamamelis, până ce se obține o pastă omogenă. Se aplică pe locul înțepăturii.

2. Ingrediente: 1 felie de lămâie.

Mod de folosire: se aplică felia cu miezul direct pe înțepătură.

3. Ingrediente: oțet de mere.

Preparare: Se îmbibă o bucată de pânză în oțet pur apoi se aplică pe locul înțepăturii și se fricționează ușor.

Bine de știut

Această metodă funcționează și în cazul mân­cărimilor produse de meduze sau de urzici. Îna­inte de a calma arsura cu oțet, se clătește zona cu apă de mare și se fricționează cu nisip!

Înțepături de meduze

Ingrediente: Oțet de mere de 5%.

Utilizare: Se udă zona afectată cu oțet de mere (din abundență!).

Înțepături de țânțari (preventiv)

Ingrediente: Oțet alimentar.

Utilizare: Se fricționează picioarele și brațele cu oțet alimentar pur. Respinge „atacul” țânțarilor.

Pișcături de purici

Ingrediente: Oțet de mere.

Preparare: Se prepară o soluție din 50% oțet și 50% apă și se toarnă într-un vaporizator. Se ține vaporizatorul la frigider, până ce se răcește bine soluția. Se vaporizează pe zonele afectate.

Bine de știut

Oțetul poate fi folosit cald sau rece împotriva puricilor, temperatura nu-i afectează eficacitatea. Dacă e folosit cald, trebuie verificată temperatura înainte de a-l aplica, ca să nu vă ardeți!

Păduchi

1. Ingrediente: 1/2 l oțet de mere, 100 g levăn­țică (proaspătă sau uscată), 50 g frunze de mentă, 50 g frunze de vetrice (plantă medi­cinală cu flori galbene).

Preparare: Se pune oțetul pe foc și se adaugă levănțica, menta și vetricea. Se fierb circa 30 de mi­nute. Se amestecă și se lasă să se răcească. Se strecoară și se toarnă într-o sticlă (de sticlă!).

Mod de folosire: Se fricționează zilnic părul cu acest preparat.

1. Ingrediente: 1/2 l oțet de mere, 1/2 l apă.

Preparare: Se toarnă oțetul și apa într-o sticlă și se scutură bine ca să se amestece. Se aplică loțiunea de păr – în fiecare zi, fără a se clăti ulterior.

PROBLEME ALE PIELII

Iritații

Ingrediente: 3 linguri de argilă albă.

Preparare: – Se amestecă argila cu puțină apă călduță, după care se toarnă amestecul în apa de baie (zilnic).

Bine de știut

Argila „înmoaie” apa calcaroasă, evitând, astfel, uscarea pielii. Dar ea poate fi și băută: o cură cu argilă albă (1 pahar pe zi, vreme de 3 săptămâni) cu­răță și vindecă pielea cu „probleme”.

Psoriazis

1. Ingrediente: 1 linguriță oțet de mere, 1 lin­guriță miere de salcâm, 1 linguriță leci­tină de soia.

Preparare: Se toarnă într-un pahar de apă oțetul, mierea și lecitina de soia. Se bea întreg amestecul cu 30 de minute înaintea celor trei mese principale.

2. Cataplasme

Se toarnă într-un recipient (de sticlă) cantitatea de argilă estimată ca fiind necesară pen­tru tratarea problemei respective (pentru 1 cm de piele = 1 linguriță de argilă la 2 linguri de apă) și se adaugă echiva­lentul în apă. Se acoperă cu un șervet vre­me de 10 minute, după care se amestecă cu o lin­gură de lemn. Trebuie să se obțină o „cremă” nici prea uscată, nici prea lichidă. Se acoperă zona de tratat cu pasta de argilă, se înfă­șoară cu un strat su­ficient de gros de hârtie ab­sorbantă sau cu com­prese de tifon (de diferite dimensiuni).

Negi (veruci)

1. Ingrediente: o linguriță cu argilă verde, apă plată.

Preparare și utilizare: Se amestecă argila cu apă, pasta obținută se aplică pe un tifon, iar tifonul, pe locul cu pricina. Se aplică în fiecare seară o cataplasmă cu argilă și se ține pe zona respectivă toată noaptea. Se schimbă cata­plas­mele, până la dispariția negilor.

2. Ingrediente: 1 lingură de bicarbonat.

Preparare: Se amestecă bicarbonatul cu 2 linguri de apă, până ce se obține o pastă cre­moasă. Se aplică pasta pe neg (verucă) și se lasă să acționeze o oră. Se repetă procedura de trei ori pe zi, atâta vreme cât este necesar.

3. Ingrediente: coaja de la 4 lămâi, 250 ml oțet de vin.

Preparare: Se toarnă oțetul într-un recipient, se încorporează coaja de lămâie, se închide erme­tic și se lasă la ma­cerat 7 zile. Se filtrează și se ba­dijonează negii cu acest amestec de două ori pe zi, până la dispariție.

4. Ingrediente: 1 ml ulei esențial de lămâie, 1 ml ulei esențial de cimbru, 1 ml ulei esențial de scorțișoară.

Preparare: Se toarnă uleiurile esențiale într-un flacon și se amestecă bine. Se apli­că câte două picături de pre­parat pe negi, di­mineața și seara.

Zona Zoster

1. Ingrediente: cataplasme cu argilă verde.

Preparare: Se prepară cataplasmele (după descrierea precedentă) și se aplică reci, pe zonele dureroase (în general de-a lungul nervului). Se lasă să acționeze două ore.

2. Ingrediente: oțet de mere.

Preparare: Se înmoaie comprese în oțet de mere pur și se aplică pe zonele dureroase.

Atenție!

Această metodă vizează calmarea durerii, dar nu este un tratament.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian