
Gaura uriașă de ozon a dispărut
Copleșiti de problema pandemiei, mulți dintre noi nici n-au știut ce amenințare îi pândește din cer, unde stratul de ozon s-a ales cu o gaură de dimensiuni uriașe deasupra Arcticii. Gaura a fost observată de oamenii de știință la sfârșitul lunii martie. Apariția ei a fost pusă de specialiști pe seama vortexului polar, care anul acesta a fost extrem de puternic. În mod normal, la Polul Nord, asemenea condiții prielnice formării unei găuri în pătura de ozon nu obișnuiesc să-și facă apariția. Prima dată când a mai fost observat un fenomen asemănător a fost în 2011. Din fericire, gaura formată în primăvara acestui an în stratul de ozon de deasupra Arcticii n-a produs prea multe daune. Ea ar fi putut reprezenta un pericol pentru omenire, sporind numărul cancerelor și al deceselor doar dacă s-ar fi mutat mai mult spre sud, deasupra unor zone mai dens populate. La sfârșitul lui aprilie, serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei a anunțat că pericolul a trecut cu totul, tot ce a rămas în urmă fiind… misterul. Încă este prea devreme pentru a atribui acest straniu fenomen schimbărilor climatice sau pentru a-i estima consecințele. „Nu știm deocamdată de ce dinamicile au fost atât de neobișnuite iarna asta”, au declarat specialiștii. „Cu siguranță că mulți cercetători vor întreprinde studii pentru a înțelege mai bine de ce a apărut uriașa gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii”.
NASA pregătește un nou closet spațial
Bucurie mare la Stația Spațială Internațională: astronauții sunt pe cale să primească de la NASA un WC nou-nouț. În viziunea creatorilor săi, noul closet ar urma să ducă cu un pas înainte actuala tehnologie spațială în materie de instalații igienice, astfel încât să o adapteze nevoilor sporite de confort pe care le vor avea astronauții în condițiile unor călătorii mai lungi, cum ar fi cele către Marte. Știm cu toții cât de neplăcută poate fi o defecțiune a toaletei, chiar și în locuințele noastre obișnuite de pe Terra, unde instalatorul este la doar un telefon distanță. În spațiu, eventualele „accidente” ar putea reprezenta o adevărată catastrofă, urât mirositoare. Noul closet spațial reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de actuala toaletă, care e veche chiar și pentru standardele oamenilor obișnuiți, ea datând din anii ‘90. Dar mai există probleme legate de Marte. Recent a avut loc o întâlnire între specialiști de vârf care au discutat despre ce presupune o misiune cu echipaj uman pe Marte, în materie de protecție planetară. Și asta, pentru că nimeni nu dorește să riște nici ca Planeta Roșie să fie contaminată de oameni, și nici ca oamenii să contamineze Pământul cu posibile organisme de pe Marte. De pildă, este exclus ca astronauții care vor păși, într-o bună zi, pe această planetă, să abandoneze gunoaie pe suprafața ei, așa cum au făcut astronauții Apollo când au fost pe Lună.
Pe scurt…
ASIA
Cercetătorii din Singapore au reușit să obțină curent din umbră, folosind presiunea existentă între lumină și întuneric.
EUROPA
Europenii sunt gata să-și schimbe alimentația dacă asta e de folos pentru binele climei și al mediului înconjurător. 1000 de oameni, din 11 țări, au afirmat în contextul unui sondaj că și-ar dori chiar să existe programe scrise în această privință.
GERMANIA
În primul sfert al acestui an, energiile nepoluante au produs mai mult de jumătate din curentul electric folosit în Germania. Sursele: panouri solare, instalații eoliene, microhidrocentrale.
NORVEGIA
În pădurile norvegiene fac pui mai multe păsări ca în anii trecuți. În comparație cu anul 2005, anul acesta numărul nou-născuților a crescut cu 1,6 milioane. Explicația? Pădurile virgine din Norvegia, cu copacii căzuți lăsați să putrezească natural, le oferă păsărilor „trufandale” la îndemână: larve, cărăbuși, viermișori…