
– „Rămânem acasă, în loc să ne facem bagajele!” – astfel sună deviza acestei veri, pentru mulți dintre noi. Cine are idei și știe să se organizeze se poate odihni și acasă, la fel de bine ca pe alte meleaguri –
Am intrat, în sfârșit, în concediu, lăsând în urmă stresul cotidian. Prima zi de vacanță o așteptăm de fiecare dată nerăbdători, cu săptămâni sau chiar cu luni înainte. Însă pandemia Covid-19 a adus mari schimbări și în privința concediului: la început, călătoriile în străinătate au fost blocate. Ulterior, granițele s-au deschis treptat și regulile au devenit mai lejere. Din păcate, din pricina valului de infectări din ultimul timp, tot mai multe state impun restricții la intrarea românilor pe teritoriul lor. Dar, indiferent de politicile turistice, trebuie să recunoaștem că ne-a cam trecut cheful de a călători. Un sondaj recent arată că 50% dintre europeni preferă să stea în vara aceasta acasă. Nici nu e de mirare, căci ce plăcere ar fi să mergi la restaurant purtând mască, ori să participi la un tur de oraș cu spray-ul dezinfectant în buzunar și având grijă să respecți distanțarea fizică? Și atunci, ce-i de făcut?
Ar fi mai bine să ne amânăm concediul?
„Cu sau fără Corona, perioada de repaus reprezintă o necesitate absolută”, spun specialiștii de la „Centrul de sănătate publică” al Facultății de medicină din capitala Austriei. Afirmația lor se bazează pe un fapt consemnat de statistici: numărul persoanelor trimise în concediu medical pentru tulburări provocate de oboseală și de stres crește an de an. În societatea contemporană, cu ritmul ei trepidant, oamenii reușesc din ce în ce mai greu să se recupereze, după ce au avut de suportat perioade de efort prelungit. Iar în prezent, contextul pandemiei împinge stresul la un nivel și mai ridicat: mulți se confruntă cu o anxietate existențială, se tem pentru sănătatea lor și își fac griji în legătură cu locul de muncă. Și limitarea libertăților personale constituie o solicitare psihică, cu care n-am mai avut de-a face până acum.
Cu atât mai importantă devine, în condițiile date, decuplarea temporară de la rutina cotidiană, deoarece weekend-ul nu permite decât o reducere parțială a gradului de oboseală, astfel încât senzația de epuizare se agravează treptat. Acumularea constantă a oboselii duce la un stres cronic, care generează tulburări de somn, irascibilitate și extenuare, tinitus sau afecțiuni cardiace. „Concediul este esențial pentru sănătatea noastră. E un fapt dovedit: cei ce își iau rar concediu sau nu se odihnesc suficient au un risc crescut de moarte prematură”, avertizează psihologii.
Odihna va fi mai puțin eficientă dacă rămânem acasă?

Într-adevăr, călătoriile creează condiții mai favorabile pentru deconectare. Când ne aflăm într-un alt mediu decât cel familiar, suntem mai puțin tentați să continuăm cu deprinderile noastre zilnice și să ne preocupăm de aceleași îndatoriri cotidiene. Ne este mai ușor să ne gândim la alte lucruri, să ne distanțăm de proiectele profesionale, iar corpul se transpune mai repede în starea specială de vacanță. Acasă, acest fenomen nu se întâmplă de la sine, trebuie să ni-l propunem în mod deliberat. De aceea, specialiștii ne îndeamnă la o mică schimbare de decor: „Este de ajuns să ne găsim într-o ambianță puțin diferită, de pildă într-un sat situat la distanță de câțiva kilometri sau în propria noastră grădină de zarzavat. Acolo vom fi înconjurați de priveliști și întâmplări, fie ele cât de mărunte, pe care nu le asociem cu viața noastră de fiecare zi.”
Există reguli pentru perioada de repaus?
Bineînțeles că specialiștii nu ne pot oferi o rețetă general valabilă. Totuși, mulți percep ca deosebit de relaxant contrastul față de ritmul lor de viață obișnuit. Iată de ce, dacă rămâneți acasă, ar trebui să vă organizați timpul liber în așa fel încât să se deosebească pe cât posibil de agenda dvs. zilnică din restul anului, căci aceasta vă va înlesni deconectarea. Celor ce au parte mai degrabă de monotonie, atât la serviciu, cât și în timpul liber, vacanța ar trebui să le aducă mai multă distracție, în schimb cei pe care profesia îi obligă să relaționeze în permanență cu oamenii își vor dori un concediu liniștit.
Faceți ce vă place, nu ce trebuie

Și personalitatea joacă un rol important: un om mai puțin spontan, care preferă să-și planifice pas cu pas activitățile din următoarele zile, va simți nevoia să-și întocmească și pentru concediu un program amănunțit. Unuia stăpânit de neastâmpărul exploratorului i se va părea plicticos să se legene în hamac. În general, atunci când vă gândiți la vacanță, ar trebui să vă puneți de acord opțiunile cu nevoile dvs. reale. Încercați să vă dați seama ce anume vă reface rezervele de energie – muntele, dealul, câmpia, întinderile lacustre – și, după ce ați găsit răspunsul, planificați-vă concediul în funcție de el. Este foarte important să nu vă pierdeți din vedere propriile așteptări, mai ales atunci când aveți alături un partener sau o familie. Fiți complezenți în comportament, dar nu și în opțiune. „Dacă suntem în concediu, aceasta nu înseamnă că trebuie să ne facem tot timpul un program comun. Până la urmă, nimeni nu va fi mulțumit”, subliniază psihologii. Soluția: pe rând, fiecare va avea dreptul să planifice acțiunile unei zile.
Nu trândăviți, votați cu natura
Indiferent de personalitate, trândăvia nu este deloc odihnitoare. Sondajele ne arată, de exemplu, că nici ceasurile petrecute în fața televizorului, dar nici consumul exagerat de alcool nu se dovedesc a fi eficiente ca strategii antistres. În schimb, natura produce un puternic efect de destindere. S-a constatat că, după o ieșire de numai 20 de minute la aer curat și verdeață, scade nivelul cortizolului, cunoscutul hormon al stresului, și crește buna dispoziție, așadar dispare înclinația spre stări depresive. Studiile au scos în evidență și faptul că oamenii depășesc mai ușor oboseala atunci când îndrăznesc să-și forțeze limitele, sau când încearcă lucruri noi – cum ar fi o excursie ceva mai solicitantă. Chiar dacă la început e necesar un oarecare efort, va apărea curând și sentimentul de satisfacție, care contribuie substanțial la relaxare. Important este ca aceste activități să nu fie resimțite ca niște obligații, ci să ne facă plăcere.
De asemenea, concediul înseamnă o întrerupere a deprinderilor zilnice. Căci în viața de fiecare zi, atât profesia, cât și conviețuirea în familie, cu tot ce presupune ea, treburile gospodărești sau creșterea copiilor, ne impun să răspundem permanent unor cerințe care ne determină să ne mișcăm într-un tempo ce nu ne aparține, ci ne este imprimat din exterior. Vacanța ne oferă șansa de a îngădui corpului nostru un moment de repaus, în ritmul firesc veghe-somn. Soluția: să optăm pentru o schimbare a programului zilnic, adoptând o nouă rutină cotidiană. Acesta este un lucru foarte dificil în situația actuală, întrucât cei care lucrează în sistemul de home office au oricum un ritm deja modificat. Ar fi o idee bună să ne începem ziua cu un mic dejun special, după care să facem un tur de casă sau de cartier atenți nu la mers, ci la amănuntele ambientale: case, grădini, arborii de pe stradă, vitrine etc. Sau să facem excursii de o zi în apropierea localității. Principalul este să ne delimităm hotărât de practica zilnică.
Ce capcane ale stresului ne pândesc acasă?

Chiar dacă ne vine greu, ar trebui ca în concediu să renunțăm complet la instrumentele de comunicare. Dintr-un studiu realizat la Universitatea din Münster a reieșit că persoanele care scriu e-mail-uri, urmăresc agențiile de știri și vorbesc la telefon nu reușesc să se deconecteze. Observația este valabilă atât pentru contactele profesionale, cât și pentru cele personale. Nu goliți cutia poștală în timpul concediului sau scoateți plicurile și puneți-le deoparte, fără să le deschideți. Nimic nu ne catapultează mai rapid înapoi, în stresul cel de toate zilele, decât o factură neachitată. Sigur, oricând este posibil să primim un mesaj important, dar totul poate aștepta cel puțin o săptămână.
De cât concediu avem nevoie, pentru a depăși stresul?
Legea stabilește ca drepturi de concediu 21-30 de zile. În practică, aproape jumătate dintre angajați au peste 25 de ani vechime în muncă și, drept urmare, beneficiază de durata maximă. Ideal este ca acele 30 de zile să fie fragmentate și distribuite strategic pe parcursul întregului an, totodată adăugându-li-se și câteva intervale mai scurte de repaus, cum sunt weekend-urile prelungite. Fiindcă odihna funcționează la fel ca somnul: nu poți dormi neîntrerupt 24 de ore, iar după aceea deloc, mai multe zile la rând. Fiind continuu asediați de oboseală și stres, avem nevoie să ne relaxăm zilnic. Compuneți-vă un ritual de relaxare, din care n-ar trebui să lipsească reuniunile vesele cu prietenii, jumătate de oră de exercițiu fizic și cel puțin tot atât spațiu pentru lectură. Aplicând consecvent această schemă în contextul vieții de zi cu zi, nu veți mai acumula o extenuare de asemenea proporții, încât să n-o mai puteți elimina nici cu două săptămâni de concediu.
Însă ceea ce trebuie neapărat să păstrăm este atmosfera de vacanță, haloul ei afectiv. Anumite arome, gusturi sau melodii ne recheamă din memorie succesiuni de imagini și sentimentele asociate cu ele. Parfumul cremei de protecție solară ne face să retrăim zilele de un calm desăvârșit petrecute cândva la malul mării. Așadar, de ce să nu cumpărăm mozzarela proaspătă de la un magazin de delicatese și să nu facem un grătar în curte, la sfârșit de săptămână? Concediul poate fi atât de aproape…
Câteva sfaturi pentru o recreere perfectă

* Regula de bază – Nu permiteți deficitului dvs. de odihnă să crească prea mult, până la limita de la care va deveni greu de compensat. Deprindeți-vă să faceți regulat pauze în cursul zilei.
* Alimente care sporesc rezistența la stres – peștele, cerealele integrale și caisele sunt surse excelente de niacină (vitamina B3), un tonic al sistemului nervos. Mâncând un pumn de semințe de floarea-soarelui sau o banană, vă asigurați o cantitate apreciabilă de magneziu, mineral care vă ajută să suportați mai ușor stresul. O cură de două până la patru săptămâni cu un supliment ce reunește în formula sa magneziul și vitamina B12 vă poate reda energia pierdută (ex. Magneziu B Complex – Eurovita; Magneziu + B1 + B6 + B12 + acid folic – Doppelherz; Magneziu organic cu B complex – Herbagetica).
* Fortificarea mentală – Stresul și suprasolicitarea nu pot fi evitate întotdeauna, însă pot fi gestionate mai bine cu ajutorul anumitor strategii, cum ar fi meditația, întâlnirile cu prietenii sau practicarea unui sport. Și extractele din plante adaptogene, ca Rhodiola rosea, pot crește rezistența organismului la factorii declanșatori ai stresului (ex. Super Rhodiola – Solaray; Rhodiola Extract – CosmoPharm; Rhodiola – Zenyth).
* Contactul cu natura – Recuperați-l, dacă l-ați pierdut. Merită. Nenumărate studii atestă că o simplă plimbare prin pădure ne consolidează sistemul imunitar, reduce secreția de cortizol și activează sistemul nervos parasimpatic, responsabil pentru starea de relaxare și calm. Îndată ce pătrundem în desișul pădurii și o explorăm cu toate simțurile, începem să ne detensionăm, caruselul gândurilor pierde viteză și percepția corporală se îmbunătățește. Japonezii au descoperit de mult aceste influențe benefice și le-au cuprins în conceptul Shinrin-yoku – „arta băilor de pădure”. Este vorba de o veche metodă terapeutică, bazată pe convingerea că omul nu se poate echilibra și însănătoși decât restabilind legătura lui intimă cu natura, din care s-a desprins în mod artificial. Practicanții Shinrin-yoku reușesc să păstreze sentimentul apartenenței lor la mediul natural, chiar dacă își duc viața într-un centru urban suprapopulat.
* Fiți activi – Cunoscutul diabetolog român, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, își povățuiește pacienții astfel: „Mișcarea e aurul, alimentația e argintul și medicamentul e bronzul.” Această formulare percutantă, cu concizie de aforism, operează o ierarhizare sui-generis a instrumentelor de care dispun medicul și suferindul, în confruntarea lor cu boala și, totodată, sintetizează un adevăr esențial: acela că exercițiul fizic este indispensabil sănătății oricărui om.
El produce o multitudine de efecte pozitive și, fiindcă în articolul de față ne concentrăm asupra stresului și epuizării fizice și nervoase, ne vom referi pentru început la această categorie de probleme. Studiile arată că sportul îmbunătățește calitatea somnului, reglează producția de hormoni ai stresului, creează, deja după primele 5 minute de antrenament, o stare de bine (printr-o secreție mai abundentă de serotonină) și previne depresia. Contribuie la menținerea aptitudinilor cognitive și împiedică declanșarea demenței senile, stimulând formarea de celule noi în hipocamp, acea zonă a creierului care este responsabilă pentru învățare și memorie. Reduce rezistența la insulină și implicit riscul de diabet, mărește capacitatea pulmonară, normalizează valorile lipidelor din sânge, scade tensiunea arterială, previne afecțiunile cardiovasculare și asigură buna funcționare a sistemului imunitar. Întărește mușchii și le redă flexibilitatea, combate osteoporoza, stopând procesul de demineralizare și, determinând o creștere a densității osoase, consolidează tendoanele și ligamentele, ca și coloana vertebrală, modificând postura și eliminând durerile de spate. Specialiștii de la Facultatea de educație fizică și sport din Köln afirmă că toate acestea se pot realiza cu un antrenament cu durata de 20 de minute, efectuat zilnic, la intensitate moderată.
* Dormiți cât vă trebuie – Cei mai mulți dintre oameni au nevoie de șapte până la opt ore de somn pentru a se deștepta a doua zi odihniți și cu mintea limpede. Din păcate, nu toată lumea poate beneficia de un repaus nocturn de calitate ireproșabilă: există persoane care adorm foarte greu, ori se trezesc de mai multe ori în cursul nopții. Când această situație neplăcută se prelungește, se poate apela și la un somnifer prescris de medic, dar numai pe termen scurt, deoarece asemenea substanțe creează dependență. Uneori, tulburările de somn dispar în urma corectării unor deprinderi dăunătoare, cum sunt abuzul de alcool și nicotină, culcarea la ore neregulate și în general târzii, expunerea la lumina albastră emisă de ecrane (televizor, calculator) până foarte aproape de momentul când vă băgați în pat, prostul obicei de a ațipi în fotoliu, în fața televizorului. Dacă totuși retușurile aduse stilului de viață nu dau rezultate, nu recurgeți din start la somnifere, ci încercați mai întâi unul dintre numeroasele preparate cu extracte din plante și melatonină comercializate în farmacii (Persedon noapte – Sandoz; Bien Dormir Forte – Fiterman Pharma; Sleep Optimizer – Jarrow Formulas). O altă variantă posibilă ar fi antihistaminicele sedative, care tratează alergiile și în același timp induc somnolență.
Ce ne relaxează cu adevărat

Soarele și natura – 75%
Timpul petrecut cu familia – 66%
Plecarea din localitate – 62%
Timpul rezervat pentru propria persoană – 60%
Absența suprasolicitării de la locul de muncă – 57%
Exercițiul fizic și sportul – 46%
Renunțarea la telefonul mobil și internet – 27%