Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cu speranță spre 2020

Se împlinesc, zilele acestea, 30 de ani de la evenimentele din 1989. Noul dosar trimis de procurori spre instanță – căci trei de­cenii nu ne-au fost de-ajuns să le dăm de cap celor în­tâmplate în acel decembrie de foc! – dă suficiente indicii că revolta oamenilor de la Ti­mișoara, București, Cluj, Si­biu, și din întreaga țară, a fost rapid con­fiscată de un grup pregătit să preia puterea. România pășea în Anul Nou 1990 în­do­liată, dar și cu foarte multă speranță. O spe­ranță care nu s-a împlinit, distrusă toc­mai de cei care au confiscat revolta. Au fost 30 de ani grei, plini de capcane și de pro­vocări. Tocmai când, după intrarea noas­tră în NATO și în Uniunea Europeană, părea că suntem pe un drum fără de întoarcere, tocmai atunci a venit criza eco­nomică, iar după ea, tot felul de derapaje antidemocratice, pe care nu le mai cre­deam posibile. Speranța a renăscut prin vo­tul la europarlamentare, care prin par­tici­parea diasporei, a dat tonul schimbării. A venit apoi votul covârșitor de la pre­zi­dențiale, care a confirmat direcția euro­atlan­tică a României. S-a dovedit încă o dată cât de important este votul într-o de­mocrație, fie și așa firavă, precum a noas­tră.

Anul 2020 vine cu două rânduri de noi alegeri foarte importante: cele locale, de alegere a primarilor, și cele parlamentare. La 30 de ani de la evenimentele din 1989, acesta este cel mai mare dar pe care țara de astăzi îl are din partea celor care și-au riscat viața în fața tancurilor și a gloanțelor acoliților regimului Nicolae Ceaușescu. Iar felul în care ne raportăm la votul nostru e datoria cea mai mare pe care o avem pentru cei ce s-au sacrificat în ’89. Nici o democrație nu îți garantează prosperitate și liniște eterne, dar îți lasă, spre deosebire de regimurile totalitare, libertatea de a-i alege pe cei care ți se par capabili să-ți re­prezinte interesele, ori măcar pentru a-i pe­naliza pe cei care nu și-au îndeplinit cum se cuvine promisiunile. Nu-i deloc puțin. Acum 30 de ani, unii și-ar fi dat via­ța pen­tru dreptul de a vota după libera con­știință!

Dincolo de disputele politice – de la care omul așteaptă mai ales să nu-l încur­ce, dacă tot nu-l pot ajuta – sperăm ca România să rămână și în 2020 tot așa cum am descoperit-o în ultimii ani: funda­men­tal optimistă, temeinică și creativă. O țară care se dezvoltă fără să aștepte „directive” de la centru – încă un semn că vremea co­munismului e dusă – și care învață tot mai bine justa măsură între valorile noas­tre, românești, și cele europene. Un 2020 plin de împliniri tuturor!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian