COACĂZELE NEGRE
Mai cernite și mai urâțele în comparație cu fragii și zmeura, lipsite de aromă și străluciri rubinii, coacăzele negre sunt o veritabilă Cenușăreasă a naturii. Abia la sfârșitul poveștii, când prințul le așază în picior pantofiorul de aur, arată ce comori se ascund sub înfățișarea lor reculeasă. Puține alte alcătuiri ale firii au atâta forță de-a vindeca. Coacăzele negre conțin un număr impresionant de minerale și vitamine, între care vitamina C într-o formă care se dovedește a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistând la căldură și oxidare. Coacăzele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizează rapid organismul, ajută la reechilibrarea metabolismului, normalizează activitatea nervoasă, măresc acuitatea vizuală, elimină anemia, favorizează procesele de creștere și refacere, măresc imunitatea naturală a organismului. Dintre cele peste 50 de boli și tulburări tratate cu ajutorul lor menționăm:
* Anemie – sucul, la fel ca pulberea de coacăze negre uscate, stimulează formarea hematiilor și compensează deficitul de fier. Se bea zilnic o cană cu suc pe stomacul gol sau se ia o linguriță cu pulbere de trei ori pe zi. O cură durează 2-3 săptămâni.
* Miopie progresivă – coacăzele negre, fructele și frunzele, cresc acuitatea vizuală (inclusiv cea nocturnă), favorizează corectarea anumitor deficiențe ale vederii. Se fac cure îndelungate (3-6 luni) cu pulbere sau cu macerat de coacăze negre.
* Sensibilitate la infecții (respiratorii, intestinale, renale) – se consumă zilnic 100 g de fragi și 100 g de coacăze negre. În afara sezonului se ia o jumătate de linguriță cu pulbere de coacăze negre și o jumătate de linguriță cu pulbere de măceșe pe zi.
* Articulații umflate, dureroase – sucul și ceaiul de coacăze negre (obținut cu apă călduță, din fructe și frunze) au efecte antiinflamatoare și depurative ideale, fiind în mod deosebit indicat în cure de 21 de zile pentru reumatici.
* Ateroscleroză, arterită, hipertensiune – în toate aceste cazuri se recomandă o cură de fructe – 500 g pe zi, vreme de două săptămâni.
* Litiază renală (cu urați) – în fiecare zi se bea de dimineață o cană cu suc proaspăt, iar seara o cană cu ceai fierbinte de fructe și frunze. În a zecea zi de cură se bea un litru din ceaiul obținut dintr-o lingură cu frunze de mesteacăn, o lingură cu boabe de ienupăr și o lingură cu frunze de coacăz negru, la un litru de apă clocotită.
* Alcoolism – două linguri cu fructe uscate și o linguriță cu semințe de pătrunjel se fierb la foc domol în trei sferturi de litru de apă, vreme de 15 minute, după care se lasă să se răcească. Se bea tot acest preparat odată, pe stomacul gol; cura durează 6 luni. Pot apărea reacții puternice de vomă, diaree, ca semn al dezintoxicării organismului. Dacă cura nu este întreruptă câteva săptămâni și nu se consumă alcool, dependența dispare relativ repede și apare chiar o anumită intoleranță la alcool.
* Tulburări specifice debutului menopauzei – pulberea de fructe uscate, la fel ca ceaiul fierbinte, au efecte ușor sedative, oprește hemoragiile, normalizează activitatea endocrină. Se beau una-două căni cu ceai pe zi sau se iau trei lingurițe cu pulbere pe stomacul gol.
AFINELE
Cu fructele lor ca niște mărgele negre, brumate, afinele înglobează în ele toată energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc. Sunt fructe specifice marilor înălțimi, făcute special, parcă, pentru a completa hrana destul de săracă a oamenilor de la munte. O porție de afine valorează cât 3-4 pastile cu vitamine, cu specificația că vitaminele conținute de afine sunt mult mai ușor de asimilat, deoarece sunt în formulă naturală.
Din lista de afecțiuni în care se folosesc cu succes fructele de afin am selectat câteva:
* Ateroscleroză cerebrală, tulburări de circulație encefalică – se consumă în fiecare zi 200-300 g de fructe proaspete, înainte de fiecare masă. În afara sezonului se consumă o linguriță cu pulbere de afine uscate de trei ori pe zi.
* Diaree, enterocolită de fermentație – pulberea de afine uscate este un leac care acționează fără greș în aceste afecțiuni. În cazurile acute se ia o linguriță rasă din două în două ore. Suplimentar, se poate bea un ceai cald din fructe și frunze, pentru rehidratare.
* Oxiuroză – se face un macerat dintr-o lingură cu fructe zdrobite, la 400 ml apă rece; în afara sezonului, se pune pulbere de fructe în apă și se lasă la temperatura camerei, vreme de 8 ore; se bea în trei reprize, în decursul unei zile.
* Diabet – se pun la înmuiat de seara până dimineața două linguri cu frunze mărunțite în jumătate de litru de apă. Dimineața se strecoară, se pune licoarea obținută deoparte, iar frunzele se opăresc cu o cană cu apă clocotită și se lasă să se răcească 20 de minute. Se combină cele două extracte și se bea acest amestec pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Tratamentul se ține 40 de zile, apoi se face pauză 14 zile, după care se repetă.
* Infecții urinare – se folosesc fructele uscate și măcinate, se ia câte un vârf de cuțit din două în două ore. Se poate face și o tinctură dintr-o cană cu afine zdrobite și frunze de afin tăiate mărunt, peste care se toarnă patru căni cu alcool diluat (50°) sau rachiu. Se lasă la macerat 10-14 zile, timp în care sticla se scutură de două-trei ori pe zi. Se strecoară în sticle închise la culoare. Se consumă circa două-trei linguri pe zi.
* Arterite ale membrelor inferioare, sechele după infarct – se bea macerat de fructe uscate (o linguriță cu pulbere la un pahar cu apă) în cure de șase luni, două-trei pahare pe zi.
* Candidoză bucală și digestivă – jumătate de kilogram de afine proaspete consumate zilnic, vreme de o săptămână, elimină această afecțiune.
* Faringite, stomatite, afte – se face o infuzie din două lingurițe cu afine uscate zdrobite, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită; se infuzează 20-30 minute. Se face gargară de mai multe ori pe zi, din care una înainte de culcare.
* Micoze, eczeme, răni sângerânde – se fierbe o linguriță cu fructe uscate într-un pahar cu apă, vreme de 5 minute, la foc domol; se filtrează, după care cu soluția obținută se fac loționări cu un tampon de vată; fructele rămase după filtrare se aplică pe locul afectat sub formă de cataplasme, folosindu-se un pansament steril.
MURELE
Forma fructelor și a frunzelor, micii spini de pe tulpină recomandă murele ca fiind un fel de verișor primar, ceva mai sălbatic, al zmeurei. Cele mai importante virtuți tămăduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale și antihemoragice redutabile. Fructele sunt depurative, răcoritoare, ușor astringente, laxative în stare proaspătă și antidiareice în stare uscată; în medicina populară, fructele erau frecvent folosite pentru a trata răgușeala și bolile de gât, în general. Iată un mic îndrumar terapeutic pentru mure:
* Constipație – cu 15 minute înainte de fiecare masă se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 1-2 lingurițe cu miere.
* Dureri de gât, răgușeală – jumătate de pahar de mure proaspete se combină cu un pahar și jumătate de miere lichidă și se amestecă bine, după care se lasă să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consumă ca atare sau filtrat, patru-șase lingurițe pe zi.
* Ciclu menstrual prelungit ori cu sângerări abundente – se ia o linguriță cu fructe uscate și una cu frunze, se opăresc cu o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat vreme de 20 de minute. Se bea acest ceai ceva mai fierbinte, îndulcit cu miere, trei-patru căni pe zi.
* Infecții urinare – o lingură cu frunze de mur, una cu frunze de afin și o linguriță cu fructe de afin se pun la înmuiat de seara până dimineața în jumătate de litru de apă. Dimineața se strecoară, iar plantele care rămân se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se așteaptă să se răcească. La sfârșit, se combină cele două licori, obținându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană din oră în oră.
* Diaree – se ia din două în două ore o jumătate de linguriță cu frunze uscate și, eventual, un vârf de cuțit de mure uscate.
* Leucoree – o lingură cu frunze de mur se opăresc cu jumătate de cană cu apă, după care se lasă la răcit. Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia.
* Hemoroizi, fisuri anale – cinci linguri cu frunze se opăresc cu doi litri de apă clocotită, se lasă la răcit, după care se strecoară. Se face o baie de șezut cu acest extract vreme de 10 minute. Frunzele rămase se folosesc pentru o cataplasmă ce se ține o oră pe anus.
(Modul de preparare a sucurilor, pulberilor și maceratelor din fructe de pădure s-a publicat în numărul trecut al revistei https://www.formula-as.ro/2019/08/12/fructele-rosii-de-padure-fragii-si-coacazele/)