Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ȘTEFAN DUMITRACHE, Directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș: „Aici, istoria este vie!”

Formula AS, pe Argeș în sus

– Grupul de reporteri ai revistei Formula AS s-a aflat pentru câteva zile în zona montană a Argeșului, nu departe de capitala istorică a ju­dețului, Curtea de Argeș. Surpriza a fost uriașă. Am găsit un loc în care istoria concurează cu fru­musețea priveliștilor, iar vechea capitală a Țării Românești este astăzi o așezare superbă, cu un aer domnesc. Cum se explică prosperitatea și fru­musețea orașului?

– Curtea de Argeș a fost mereu un loc prosper, cu doar câteva, foarte mici întreruperi în vremea anilor comuniști. Începând cam de pe la 1100, acest loc a cunoscut o perioadă de creștere neîntreruptă, de vreo șase-șapte sute de ani. Și în prezent, orașul crește, dar cred că trecutul este esențial pentru ceea ce este astăzi Curtea de Argeș.

– Mulți dintre domnitorii și întemeietorii Țării Românești, dar și familiile regale ale României își au mormintele aici, de la Seneslau și Negru Vo­dă, până la Regele Mihai. Se poate explica aceas­tă atracție a capetelor încoronate ale Româ­niei pentru acest loc?

– În primul rând, Curtea de Argeș a fost un foar­te important centru spiritual. Pentru câteva secole, aici a fost principalul centru religios de la sud de Carpați. Cele mai vechi biserici din Muntenia aici le găsim – Biserica Domnească și Biserica Sân Nicoară. Frumusețea și rafinamentul lor îi uimesc și astăzi, atât pe români, cât și pe numeroșii vi­zi­ta­tori străini care vin să le vadă. Apoi, Curtea de Ar­geș era și un loc foarte bine protejat și ușor de apă­rat – era înconjurat de păduri și cu un râu foar­te lat, de 150-200 de metri ca albie, deci greu de trecut. Și de aici mai erau, practic, încă două etaje de re­tra­­gere, primul la Corbeni, și apoi la cetatea Po­ie­nari, cu ziduri groase, puternice, înconjurată de ape. Are în spate Făgărășii, cei mai înalți munți ai Ro­­mâniei, și e aproape de zăcămintele de sare de la Vâlcea, ceea ce însemna bogăție. Era și un loc foar­te potrivit ca distanță între răsărit și apus. Ră­pus de frumusețea naturii și de bogăția istoriei, Re­geleCarol I a ales acest loc pentru așezarea sa veș­nică, deși cre­dea că, fiind catolic, nu va fi în­mor­mântat în mâ­năstire. Din fericire, bi­serica ro­mână a admis înhumarea lui în biserica mânăstirii. Carol I a bătut țara în lung și în lat călare, căutând un loc unde să tră­iască și un loc în care să moară. A ales Curtea de Argeș. Ener­gia acestui loc, fru­musețea aparte, cu munții ăștia splen­dizi, care se vedeau în depărtare, biserica foar­te frumoasă a mâ­năstirii, cu elemente nemai­în­­tâlnite de arhitectură – georgiene și armenești… ceva l-a făcut să spună că aici vrea să fie înmor­mân­tat. După un incendiu masiv, la solicitarea lui Carol, Mânăstirea a fost refăcută de André Le­comte de Nouy, pe baze inginerești moderne, dar păstrând absolut tot ce era întreg. Atunci a fost făcut și micul palat regal din spate, pentru Carol și regina Eli­sa­be­ta; așa a apărut și par­cul, făcut tot de André Lecomte, care, îndrăgostit, la rândul său, de aceste locuri, a ales să fie înmor­mântat aici, nu în Franța natală.

– Istoria scrisă în ma­nuale este cu mult mai mi­căși mai banală decât is­toria care îți iese pe viu în drum. Cum vă ex­pli­cați această tendință de mi­ni­malizare a trecutu­lui?

– Din păcate, noi, ro­mâ­nii, avem o vocație de sub­estimare a valo­ri­lor pro­prii… Dar, indi­ferent de ce spun ma­nua­lele, aici se poate ve­dea pe viu istoria. Regii în­te­meietori ai Țării Ro­mâ­nești au fost de sta­tu­ră eu­ropeană. Neamul Dră­culeș­tilor – din care făceau parte Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Vlad Țepeș, Mih­nea cel Rău etc. – avea legături foarte impor­tante cu occi­den­tul. Dăneștii, o al­tă di­nas­tie, avea legături cu Bi­zanțul și cu Occi­den­tul, Dan al II-lea lupta în armata lui Si­gis­mund de Luxem­burg, cot la cot cu Don Pedro de Portu­galia… Exemplele sunt mul­te… A­vem cu ce ne mândri, im­­por­­tant este ca și noi să fim as­­tăzi la înălțimea moște­nirii.

– Ce credeți că ar trebui să vadă neapărat un turist ca­re ajunge în Curtea de Argeș?

– În afară de mânăstirea pe care toată lumea cred că o știe, cine ajunge în Curtea de Argeș ar tre­bui să vadă încă trei locuri foar­te importante, după părerea mea: Biserica Dom­­­neas­că, Biserica Sân Nicoară și Biserica Ola­rilor. Biserica Dom­nească este importantă nu doar prin vechimea ei, dar și pentru frumu­se­țea ei unică. Când pătrunzi pentru prima oară în ea rămâi side­rat. Apoi sunt de văzut ruinele Bi­sericii Sân Nicoară, datată la 1300, dar eu cred că e mai ve­che. Din pă­cate, este într-o stare avan­sată de de­gradare. Este însă sin­gura bise­ri­că de secol 13 la sud de Car­pați afla­tă în pi­cioare, atâta cât mai este… Iar Biserica Olarilor este spe­cială pen­tru că, deși este datată de secol XVII, la să­pă­turile arheologice s-au găsit mo­­ne­de de dinainte de 1600, iar pe pi­sanie spune că aceas­tă bise­rică a fost făcută de Monahia Salonia la 1300! Bănuim că biserica era pe vremuri chiar lângă zidul Curții Dom­nești și, posibil, să fi fost mânăstirea unei fete de domnitor care s-a călu­gă­rit. În plus, la noi se spune că maicile au apărut în secolul XIV și, iată, măr­tu­ria unui schit de măi­cuțe încă de la 1300!

– Dar și o simplă plimbare ne­is­torică prin oraș este de-a dreptul încântâtoare. Am fost fer­me­cați de ce am văzut: străzi, oaze mari de verdeață, clădiri interbelice.

– Da, s-a păstrat o arhitectură destul de fru­moa­să, cu case de pe la 1900, care dau un parfum de epo­că. Este și o casă de la 1800, casa Goangă, fa­mi­lie extrem de impor­tan­tă în oraș, care l-a și dat pe primul rector al Uni­versității din Cluj, Florian Ștefănescu Goan­gă, dar și pe marele ba­ri­ton Petru Ștefănescu Goangă și pe alți câțiva po­liticieni im­por­tanți. Este un oraș destul de verde, și bule­vardul prin­cipal, cu te­rase, dă un aer de vacanță tih­ni­tă. Mulți turiști și-au schim­bat traseul către Sibiu pe aici, tocmai pen­­tru a­ceastă at­mos­fe­ră pa­triar­ha­lă. Aș zice chiar că tu­ris­mul a de­ve­nit în ul­ti­mii ani un mo­tor foarte im­portant al dezvoltării orașului. Numai anul tre­cut au fost peste ju­mă­tate de mi­lion de turiști la mâ­năstire, iar între Curtea de Argeș – ba­rajul Vi­dra­ru și Transfă­gărășan au apă­rut puzde­rie de pen­siuni.

Ce ar trebui îm­bunătățit, după părerea dvs.?

– În primul rând, vă vorbesc ca istoric. S-a apro­­bat un fond de un miliard de lei pentru res­­tau­rare de mo­nu­mente și noi sperăm ca din acești bani ai gu­ver­nu­lui să res­taurăm Curtea Dom­neas­că a bisericii și rui­nele bi­sericii Sân Nicoară. Aces­tea ar fi urgențe, du­pă părerea mea. Dar, de­și fondul a fost aprobat, nu s-a dat o me­to­dologie de utilizare și… stăm și aș­teptăm. Am în­țeles că și primărie are pla­nuri de refa­cere a orașului pe as­pectul său is­to­ric, inclusiv pavarea cu granit, așa cum era când­va.

– Sunteți optimist în legătură cu viitorul Curții de Argeș?

– Da, eu sunt optimist. Sunt mulți investitori aici cu diferite făbricuțe – Dr. Oetker, Fuchs, Kärcher, Errea, așa că nu doar că nu este șomaj, ba chiar avem lipsă de forță de muncă. Ca fapt inedit, aș putea să amintesc o veche fabrică de globuri de Cră­ciun, care astăzi a devenit Fabrica lui Moș Cră­ciun și unde iarna vin în jur de 20 de autocare pe zi! Copii veniți să vadă cum se fac glo­burile și să îi cunoască pe priculicii Moșului. Le­gat de dez­vol­tarea orașului, există un paradox: sunt bani, dar nu prea mai sunt constructori… Am dorit să facem un spi­tal cu 4,5 milioane de euro, bani eu­ropeni, dar abia la a două strigare a venit o firmă… Deci, bani de investiții sunt, acum e lupta pe cons­truc­tori, pen­tru că majoritatea lor au plecat în stră­ină­tate, și între cei rămași, puțini sunt serioși și buni. Chiar și în jurul nostru sunt sate cu bugete de in­ves­tiții de 100-200 de miliarde lei vechi, ceva de ne­gândit în urmă cu câțiva ani. Deci, bani sunt, să spe­răm că o să avem și cu cine să îi folosim. Toate as­tea înseamnă o stabilitate a zonei, progres și… optimism.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian