Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pe uliță cu „Formula AS” – „Ce-ar face Vlad Țepeș, dacă ar mai trăi?”

Satul Arefu

– De vorbă cu copiii din Arefu, satul aflat la poalele cetății lui Țepeș, Poenari –

Fabian Dineț, 8 ani – „Vlad Țepeș ar sta de vorbă cu urșii”

(Fabian e un băiat mândru, nerăbdător să-mi spună ce idei are. Povestește cu bucurie, dintr-o răsuflare.)

Eu n-am învățat la școală de Vlad Țepeș, că sunt mic, sunt clasa a 2-a. Ce știu, știu eu așa, din ce am auzit. De exemplu, știu că a construit cetatea Po­enari. Ai văzut cetatea? E sus, pe stâncă, lângă satul nostru și are muuuulte trepte. Eu am urcat de multe ori la ea, chiar dacă nu e ușor. Și acolo am văzut multe manechine trase-n țeapă și am auzit că așa făcea Vlad Țepeș cu oa­menii răi. Bine, eu cred că înainte, când trăia el, erau mai mulți oameni răi decât acum. Și atunci nu erau nici polițiști, și el trebuia să fie și polițist. Acum e dărâmată cetatea, că nu mai trăiește Vlad Țepeș ca s-o repare. Eu cred că, dacă el ar trăi azi, ăsta ar fi primul lucru pe care l-ar face: ar repara cetatea, s-o facă și mai falnică. Și cred că ar pune și un tobogan de sus de tot, până jos, la râu, să ne dăm pe el. Și leagăne, să se joace copiii. Pentru că și el ar avea copii. Și tot timpul ar fi deschisă cetatea, și doamna Țepeș, soția lui, ar fi bucuroasă să ne primească și ne-ar face plăcintă cu mere și nuci. Și mai cred că Vlad Țepeș ar ști și ce să facă să nu mai fie urși. Nu i-ar omorî, sau ceva, dar le-ar spune să meargă în pădure și să stea acolo, cuminți, să nu mai deranjeze oamenii tot timpul. Urșii sigur ar asculta de el, deoarece Vlad Țepeș a fost dom­nitor. Părerea mea e că urșii sunt un pic răi și omoa­ră oamenii și alte animale pentru că nu stă nimeni de vorbă cu ei. Dar Vlad Țepeș ar sta de vorbă cu urșii. Ar sta de vorbă cu toată lumea. Iar lumea l-ar vota președinte, că acum nu mai sunt domnitori. Iar pe oamenii răi nu i-ar mai omorî, pentru că nu l-ar lăsa doamna Țepeș. Și pentru că acum există polițiști.

Ana Maria Predescu, 12 ani – „Cred că ar fi om politic”

(Când zâmbește, o face cu tot sufletul; i se luminează privirea, altminteri serioasă.)

Singurul lucru cu care nu sunt de acord în ce-l privește pe Vlad Țepeș e că trăgea oa­menii în țeapă. Probabil că așa erau vremurile și pro­ba­bil că și el era un om im­pulsiv și dur. Dar sunt sigură că a fost un om drept, ce a încercat să facă bine. Dacă el ar trăi astăzi, cred că ar fi om politic, dar n-ar mai proceda așa, ca în Evul Mediu. Cu siguranță ar iubi zona asta, ar proteja natura și pe oamenii din localitate. Ne-ar scăpa și de urși! Din punctul meu de vedere, ar putea să-i tragă și în țeapă, doar să nu mai trăim seară de seară cu spaima lor. Așa am putea urca din nou la cetate și să ne mândrim cu ea. Știți că accesul e interzis din cauza urșilor, nu? Cel mai bine ar fi să-i mute în alte părți, mai izolate. Ar fi mai bine și pentru ei, și pentru noi, pentru toată lumea. Și ar mai fi un lucru bun dacă ar trăi Vlad Țepeș – ar înceta străinii să mai creadă în basmele cu vampiri!

Daria Hodoș, 6 ani – „Vlad Țepeș ar fi șerif și pescar”

(O zvârlugă de fată, pusă pe șotii, o zânucă. Râde, râdem împreună.)

Dacă Vlad Țepeș ar trăi azi, ar fi șerif. Dar n-ar fi om mare, ar fi copil, ca mi­ne. Și ar fi și pescar. Pentru că eu, când am fost la cetate, am găsit o cascadă mare și am pescuit acolo. Șase pești am prins! Și Vlad Țepeș ar fi prietenul meu și am pescui împreună. Și, ce, crezi că un copil nu poate fi șerif și pescar?! Poate! Vlad Țepeș ar da legi foarte bune, pentru noi, copiii. Să ne jucăm mai mult, să primim în­ghe­țată, pepeni… Dar el n-ar veni cu noi la gră­diniță, deoarece ar fi mai sălbatic. Și nici nu s-ar juca cu ceilalți copii, doar cu mine. Și, oricum, dacă m-ar supăra cu ceva, eu aș pune câinii pe el; câinii mei sunt foarte răi și mă apără pentru că mă iubesc. Oricum, nu s-ar juca foarte mult, pentru că ar fi ocupat să fie șerif și pescar.

Damian Dineț, 5 ani – „Pe Vlad Țepeș sigur l-ar mânca un urs”

(Un spiriduș de băiat. Și, ca orice spiriduș care se respectă, vorbește repede, sare de la una la alta.)

Eu am auzit că Vlad Țe­peș a murit, dar înainte să moară, el a făcut cetatea și lacul Vidraru. Am au­zit că l-au omorât niște oa­meni răi, pentru că el trăgea oamenii răi în țeapă, și pe ăia care furau mult și pe ăia care furau mai puțintel. Și ei s-au răzbunat, pentru că așa fac oamenii răi, se răzbună! El, dacă ar trăi, nu s-ar răzbuna, ar fi un om înțelept. Totuși, cred că, dacă ar locui la cetate, ar fi în mare pericol. Cetatea e foarte frumoasă și e mai mare decât orice casă pe care am văzut-o eu. Dar acum, acolo sunt urși, iar urșii sunt răi, nici de petarde nu se mai sperie. Și eu cred că pe Vlad Țepeș sigur l-ar mânca un urs. Nu, nu, ei n-ar fi prieteni, urșii nu sunt prieteni cu oamenii! Tu poți doar să le dai mâncărică, dar să știi că pufuleții nu le plac, că am încercat eu, și nici nu s-au atins de ei. Poate doar dacă Vlad Țepeș l-ar avea pe Tarzan, câinele meu, ar putea să omoare ursul. Tarzan e foarte puternic și mănâncă pufuleți.

Andreea Maria Popescu, 12 ani – „Dacă ar trăi, ar fi foarte stimat și iubit”

(Andreea are o maturitate și o sensibilitate mult peste vârsta ei. Vorbește cumpătat, atent, cu bun simț.)

Cred că, dacă Vlad Țepeș ar trăi azi, ar fi mai bine. Dânsul era un om corect, dintr-o bucată, comunicativ cu poporul și-și iubea țara. Trăgea oamenii nelegiuiți în țeapă și astfel li se făcea teamă să mai comită ile­ga­lități. Eu cred că așa ar face și astăzi, ar încerca să facă dreptate. Sigur, fără să-i tragă în țeapă pe criminali, deoarece vremurile și men­talitățile s-au schimbat, iar pedeapsa cu moartea nu mai există, nu mai e legală. Dar eu cred că le-ar da închisoare pe viață tuturor oamenilor care ar face rău. Și bine ar face! Cred că și cetatea, dacă dânsul ar trăi, ar fi mai spațioasă, s-ar ocupa mai mult de ea, ar angaja îngrijitor, lucruri de felul ăsta. Ar fi un om drept și cumpătat, iar în problema urșilor, sigur ar lua cea mai bună măsură, pentru că ar ve­dea că suntem terorizați de ei. Nu cred că i-ar omo­rî, i-ar muta sus, la munte, ar lua măsuri pentru si­guranța oamenilor și a animalelor. Asta e o pro­blemă foarte gravă, din punctul meu de vedere, iar noi nu avem nici o putere, că suntem oameni de rând. Ne-ar trebui un om înțelept care să facă o le­ge pentru asta, ca Vlad Țepeș. Sunt sigură că, dacă ar trăi azi, ar fi foarte stimat și iubit.

Andrei Hodoș, 8 ani – „Ar purta căciulă doar iarna, când e mai frig”

(Andrei e un copil serios, timid și cuminte. Mă privește în ochi, vorbește cu blândețe.)

Știu de Vlad Țepeș! Eu am fost la cetatea lui de multe ori și tot timpul m-am gândit cum a făcut-o. Că e sus de tot, pe stâncă, și îți dai seama ce greu e să cari zidurile alea mari și să faci turnuri și camere, azi nimeni nu poate! Și cel mai mult și mai mult îmi place cum se vede de acolo. Vezi tot, tot, tot, ce-ai în jur și până foarte, foarte departe, până ce e foarte departe se face cer. Se vede foarte frumos! Asta i-a plăcut lui Vlad Țepeș, să vadă mult. Și eu mai cred că un om care face așa o cetate trebuie să fie foarte gospodar și curajos. Poate chiar cel mai curajos om din țară. Dacă ar trăi azi, cred că ar fi tot domnitor, adică cum e acum preșe­dintele țării. Și ar face lucruri bune, n-ar fura și n-ar păcăli pe nimeni. Și politicienilor și oamenilor răi le-ar fi frică de el. Când mă gândesc așa la el, cred că ar fi tot așa, adică cu părul lung și cu mustață, dar căciulă ar purta doar iarna, când e mai frig. Și n-ar fi vampir, vampirii nu există. Doar oamenii cucu cred că există vampiri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian