Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dosarul „Certej”, redeschis de DNA!

Veste bună de pe frontul luptei ecologiste: noul șef al Direcției Națio­nale Anticorupție, procurorul-șef interi­mar Călin Nistor, a în­ceput să ia la puricat di­verse dosare clasate de structurile locale ale di­recției pe care o con­duce, iar concluziile sunt cât se poate de spec­ta­culoase. Cea mai importantă dintre ele vizează redeschiderea dosarului penal privind exploatarea de aur și argint de la Certej! Presat de societatea civilă (care l-a bombardat, efectiv, cu scrisori în acest sens) să preia, de la DNA Alba, dosarul penal privind exploatarea de la Certej, după ce procurorii închiseseră ancheta, Călin Nistor a cercetat soluția dată de Serviciul teritorial Alba Iulia și a in­fir­mat decizia acestuia, solicitând imediat „reluarea şi redeschiderea urmă­ririi penale”. Redeschiderea urmăririi pena­le trebuie aprobată acum de camera pre­liminară a Tribunalului Hunedoara. Dosarul viza infracțiuni grave, precum abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, neglijenţă în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale.

Asociația Mining Watch România sus­ține că procurorii DNA Alba au cla­sat fără argumente dosarul penal pri­vind exploatarea de la Certej, deschis în urma denunţului penal al societăţii civile, căruia i s-au alăturat, cu plângeri, Corpul de control al ministrului Afa­ce­rilor Interne, Comisia de abuzuri a Se­natului şi ANAF Timişoara. „Credem că asupra biroului teritorial DNA Alba exis­tă presiuni locale de natură să cre­eze suspiciuni asupra modului în care tratează aceste posibile infracţiuni. În aceste condiţii, considerăm necesar ca structura centrală a DNA să preia do­sarul”, a declarat reprezentantul Mining Watch, Roxana Pencea Brădăţan, con­form „Agerpres”. Asociația acuză „mul­ti­tudinea de nereguli şi posibile in­frac­ţiuni, comise în avizarea proiectului mi­nier cu cianuri de la Certej”. Conform declarațiilor organizaţiei, 618 hectare de teren forestier au fost trecute din do­me­niul public al statului, în domeniul pri­vat al comunei Certeju de Sus, în anul 2010. Dintre acestea, cel puţin 57 de hec­tare au fost concesionate către socie­tatea Deva Gold SA, spre a fi folosite pentru proiectul minier de exploatare a aurului şi argintului. Aceeaşi pădure este revendicată în instanţă de săteni, reuniţi într-o formă de asociere obşteas­că. „Doar pădurea mai stă în calea pro­iectului minier cu cianuri de la Certej. Dacă ea dispare, două iazuri de decan­tare cu deşeuri toxice se vor ridica dea­supra satului”, a mai spus reprezentanta Mining Watch. „Recons­tituirea drep­tului de proprietate în favoarea comunei Certeju de Sus s-a făcut prin scoaterea ilegală a acestui teren din fondul na­ţional forestier, prin încălcarea dreptu­rilor pe care le deţineau proprietarii de drept ai acestor terenuri sau prin falsi­ficarea unor registre publice din cadrul primăriei”. DNA Alba a clasat acest dosar penal în luna iulie, fără a indica argumente legale privind unele din aspectele sesizate.

CIPRIAN RUS

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian