Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

8 sfaturi care vă vor reda starea de bine

Foto: Shutterstock – 3

Mai ales în afecțiunea despre care vorbim, reglajele aparent banale sunt cele ce permit intestinului să se relaxeze. Iar ele sunt foarte ușor de activat.

1. Mestecatul în ritm de melc

Pacienții cu colon iritabil ar trebui să aplice la fiecare îmbucătură conceptul american „Slow Eating” (mâncatul încet). Căci, după cum bine știm, digestia începe deja din cavitatea bucală, astfel încât mestecatul lent reduce substanțial munca intestinului. Ideal ar fi să nu ingerați mai mult de 50 de grame de alimente pe minut, ceea ce echivalează cu minimum 30-40 de mișcări de masticație în intervalul de timp respectiv.

2. Meditație în mers

Este un excelent exercițiu de atenție, care se folosește de două lucruri ce reprezintă o permanență a vieții noastre de zi cu zi: mersul și respirația. Pe lângă antrenarea atenției, acest tip de meditație reușește să relaxeze un sistem nervos vegetativ care a devenit hiperactiv. Timp de 10-15 minute pe zi, mergeți (desculți, dacă se poate) pășind cât mai lent și, în același timp, observați tot ce se întâmplă în corpul dvs. și în jur. Inspirați și expirați continuu, profund și calm.

3. Băi cu uleiuri esențiale

Intestinul este un fan al procedurilor wellness. Rețeaua lui fină de trasee nervoase se va liniști perfect dacă faceți o baie caldă la 38,5 cu uleiuri esențiale de roiniță și lavandă. Amestecați câte 7 picături din cele două uleiuri în 20 ml de smântână și turnați mixtura în apa de baie. Stati 20 de minute în cadă.

4. Dans cu umbrele

Un studiu efectuat la Massachusetts General Hospital (SUA) arată că intestinul se destinde deja după nouă săptămâni de practicare a exercițiilor Tai Chi. Depărtați picioarele la distanța șoldurilor și îndoiți genunchii, inspirați, ridicați brațele prin lateral, descriind un cerc amplu până deasupra capului, palmele fiind orientate spre tavan, apoi întindeți genunchii. Îndoiți-i din nou pe expirație și coborâți brațele în față până la înălțimea șoldurilor, cu palmele îndreptate în jos. Executați 12 repetări.

5. Cataplasmă cu cartofi

O cataplasmă caldă și umedă cu cartofi, așezată pe plexul solar, calmează crampele abdominale. Zdrobiți 3-5 cartofi fierți în coa­jă și întindeți-i pe un șervet de bucătărie umezit, pe care îl veți pune pe zona de deasupra ombilicului, fixân­du-l cu un fular de lână.

6. 2 în 1 de la farmacie

În farmacii se găsește un preparat nou, Gelsectan, care protejează și întă­rește intestinul. El acționează conco­mitent în două direcții: formează o peli­culă protectoare ce acoperă pere­tele iritat al in­testinului și totodată favorizează înmul­țirea bac­teriilor folositoare din flora intes­tinală.

7. Nutriționistul de pe telefonul mobil

Ghid de buzunar pentru cei cu probleme gastrointestinale: apli­ca­ția gratuită Cara, destinată te­le­foanelor cu sistem de operare Android și iOS. Veți primi sfaturi legate de alimentele recomandate sau contra­indicate, informații despre medicamente și suplimente, precum și sugestii pentru o mai bună gestionare a stresului.

8. Atenție la băuturi!

Un studiu rea­lizat de curând la Uni­ver­sitatea din Seul arată că simp­tomele sindromului de colon iritabil se reduc cu aproape 20% dacă bolnavul bea zilnic mai mult de 1,5 litri de apă plată alcalină și ionizată, care produce efecte benefice pentru flora intestinală. În schimb, apa minerală carbo­gazoasă, laptele, cafeaua și alcoolul irită intestinul.



No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian