
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]
Alunițele, numite științific nevi, sunt niște formațiuni compuse din celule numite melanocite, responsabile pentru culoarea pielii, prin producerea unui pigment numit melanină. Nevii pot fi congenitali (din naștere) sau dobândiți. Numărul lor poate fi redus (doi-trei) sau peste 50. Pot fi foarte mici sau foarte mari. Expunerea la razele ultraviolete ar putea fi un factor de creștere a numărului nevilor. Alt factor sunt hormonii feminini, ceea ce ar putea explica sporirea numărului lor în timpul sarcinii. Nu există o predilecție pe sexe.
Riscul nevilor este potențialul lor de a se transforma în melanom malign, o formă foarte periculoasă de cancer cutanat. Unele studii sugerează că 40% dintre melanoamele maligne se nasc din nevi melanocitari.
Din punct de vedere naturist, alunițele sunt considerate condensări energetice, ce semnalează blocajul unor organe interne, care cer mai multă atenție. Ca atare, nu se recomandă tratamentul lor, decât în unele situații.
Abordări preventive:
* Fotoprotecție – folosirea cremelor cu factori de protecție antisolară de cel puțin 30. Se recomandă cu predilecție cele care conțin ulei de nucă de cocos, oxid de zinc sau de titan.
* Solariile (cabine de bronzat) – trebuie evitate. Nu doar că au potențial de a crește numărul nevilor, ci cresc și riscul cancerului cutanat, al îmbătrânirii pielii și pot provoca dependență.
* Controlul personal – trebuie mereu controlată pielea, pentru a ne asigura că alunițele existente nu s-au schimbat ca aspect – culoare, mărime, sau nu au apărut altele noi. Orice modificare impune vizita de urgență la medicul dermatolog!!! În controlul nevilor trebuie urmărite următoarele aspecte:
• Asimetrie – atunci când tăiați imaginar, cu o linie, nevul în două jumătăți, fiecare jumătate să fie asemănătoare cu cealaltă. Aceasta înseamnă simetrie și normalitate. Dacă nu se aseamănă, sunt asimetrice, nevii sunt anormali.
• Marginile nevilor benigni au borduri clare, regulate. Când prezintă neregularități, sunt anormali.
• Culoare – nevii benigni au culoare uniformă. Dacă au pete de culoare, în special negru, gri, roșu, sunt semne anormale.
• Diametrul – majoritatea nevilor au diametrul sub 6 mm. Pot exista nevi normali, cu diametre mult mai mari, chiar giganți. Dar o mărime de peste 6 mm este un semnal de alarmă ce impune verificarea de către dermatolog.
• Evoluție – nevii benigni rămân stabili ca aspect. Atunci când aspectul se schimbă este un motiv de vizită de urgență la dermatolog.
Dincolo de autocontrolul obligatoriu, este importantă vizita la dermatolog, căci se pot descoperi modificări pe care pacientul nu le observă.
Recomandări
* Traumatismele (lovituri, frecări, sângerări) trebuie evitate. Ele pot să-i modifice aspectul, făcându-l greu de diferențiat de o leziune malignă.
* Uleiul de tămâie. Trebuie aplicat cu răbdare, căci efectul se vede în timp. Nu funcționează în toate cazurile (ca orice alt tratament).
* Dieta cu multe legume și fructe proaspete protejează împotriva efectului dăunător al razelor ultraviolete.
* Homeopatia ajută la încetinirea producerii alunițelor. Trebuie un tratament personalizat, individualizat.
Importanța verificării nevilor de către un medic dermatolog nu poate fi subestimată. Este bine să vi se pună un verdict de leziune banală de către un specialist, decât să o considerați personal neimportantă și să fie un melanom!!!
Vă urez succes!
Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„Caut un tratament naturist pentru uretrită cronică” (Răspuns pentru LIVIU D. – Brașov, F. AS nr. 1349)
Stimate domn, terapia cu produsele 100% naturale din gama Imunoinstant este deosebit de eficientă. Principalul component biologic ce stă la baza întregii game de produse IMUNOINSTANT este Imunoglobulina Y – anticorp specific extras din gălbenuşul ouălor hiperimune provenite de la găina ouătoare (Gallus domesticus). Produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și combaterea infecțiilor cu germeni patogeni, inclusiv în cazul infecţiei urinare cu Escherichia coli. Însă, pentru administrarea corectă a acestor produse şi reuşita aplicării lor este imperios necesară stabilirea unui diagnostic de certitudine a agentului/ agenţilor care au declanşat şi/sau menţin această afecţiune. De aceea, recomandarea este să repetaţi analizele de laborator (urocultură, hemoleucogramă, sediment de urină ş.a.), iar numai după obţinerea rezultatelor acestora să consultaţi medicii terapeuţi ai Cabinetului de Medicină Complementară Romvac, care vor stabili un protocol terapeutic pe baza produselor din gama Imunoinstant.
Dr. IRINA SPUDERCA – medic specialist Medicină de familie cu competență ecografie generală și consultant nutriție, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37

„Caut un leac pentru fibrilaţie atrială” (Răspuns pentru SABIN T., F. AS nr 1382)
Faptul că de la 45 ani ai început să ai hipertensiune arterială și aritmii mă duce cu gândul că, pe lângă un stil de viață stresant, s-ar putea să ai și un colesterol ridicat, cu depuneri de grăsimi oxidate pe pereții arterelor, mai ales în zona rinichilor. Aceasta este, de obicei, una din cauzele hipertensiunii la tineri. Stresul este ucigașul tăcut, care, totuși, poate fi combătut cu diverși nutrienți ce echilibrează atât glandele suprarenale, cât și homocisteina, aceasta din urmă fiind rezultatul chimic sau mai bine spus, traducerea chimică a stresului. Homocisteina, la momentul actual, poate fi măsurată.
* Un nutrient ce trebuie neapărat administrat este Coenzima Q10, care protejează împotriva stresului oxidativ la nivel celular și ajută mitocondria să ofere energie celulară. Fără o cantitate suficientă de Coenzima Q10, inima nu are o capacitate de contracție miocardică eficientă, iar lipsa cronică de Coenzima Q10 conduce, în timp, la boala cardiovasculară.
* Magneziul este un mineral extrem de important. Pe lângă cele peste 600 de roluri pe care le are în organism, unul este esențial, anume importanța lui în schimbul de ioni, la nivelul membranei celulare. Stresul este motivul principal pentru care magneziul se consumă în exces. Posibilitatea de a aduce un aport suficient de magneziu doar din alimente este extrem de scăzută. De aceea, există pe piață o multitudine de suplimente cu magneziu. Eu recomand și folosesc un magneziu complex, de origine vegetală, cu trei forme biochimice, conceput într-o formulă care să asigure o asimilare maximă în corpul uman (Magneziu Complex Neo Life).
* În cazul tău, este necesară și o dietă corespunzătoare care să conțină:
• fibre alimentare din vegetale (legume și fructe proaspete);
• carne albă (pește sau pasăre, din surse naturale, și nu de crescătorie);
• grăsimi bune, obținute din: avocado, somon, ou, nuci, ulei de măsline și de in;
• aport limitat de sare. E foarte important să controlezi cantitatea de sare din mâncare, de aceea singura soluție recomandată este gătitul acasă.
* Este, de asemenea, foarte importantă creșterea elasticității vaselor de sânge, prin suplimentarea zilnică cu vitamina C (1 până la 5 grame pe zi), din suplimente care să fie neapărat naturale. Tot din surse naturale sunt indicate și suplimentele care să aducă aportul de Coenzima Q 10 și de Magneziu.
Ar trebui adaugată și administrarea de ceaiuri din plante: talpa-gâștii, păducel, mentă, valeriană, sunătoare, urzică și coada-calului.
Pentru un program dietetic personalizat, mă poți contacta la numărul de tel. 0723/51.07.37.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Fetița mea suferă de vegetații adenoide” (Răspuns pentru CORNELIA – Cluj, F. AS nr 1384)
În cazul fetiței dvs., medicul specialist ORL și medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliară primitivă, sau o malformație velo-palatină. Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare ale sugarului și copilului mic induc un sindrom de obstrucție nazală, cu respirație bucală, la care se adaugă dispneea (respirație dificilă), toate acestea fiind asociate sau urmate frecvent de apariția unor complicații bronhopulmonare, otice, digestive sau chiar stări toxico-septice.
Profilaxia și tratamentul infecțiilor de căi respiratorii la sugar și copilul mic constau în:
* Instilații nazale – câte 2-3 picături dintr-o soluție adecvată (rețetă magistrală proprie). Administrarea instilațiilor nazale se va face în poziția culcat, cu capul în hiperextensie, la marginea patului.
* Pulverizații cu 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale) deasupra patului și în camera copilului, în vederea optimizării microclimatului ambiental și a îndepărtării alergenilor. Menținerea unei igiene normale a aerului respirat și a permeabilității foselor nazale, cu o respirație nazală corectă, sunt condiții obligatorii în vederea succesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă de hidrocortizon (25 mg) sau flixotide nebules (0,5 mg), diluate în 10 ml ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare, antialergice, mucolitice, bronhodilatatoare, polivitamine și preparate de calciu, la recomandarea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai în pusee acute, la recomandarea medicului, și după efectuarea examenului bacteriologic din exudatul faringian/secreția nazală/ sau sputa.
* Este benefică cura cu aerosoli naturali salini, în stațiunea balneoclimaterică Ocna-Sibiului.