La o primă vedere, ai putea zice că Bianca este o fată obişnuită. Nici prea înaltă, nici prea scundă, cu părul blond revărsat pe umeri, cu un aer jovial şi tonic. Dar dacă îi studiezi chipul mai îndeaproape, ai să descoperi o forţă tulburătoare. Fără a fi un alergător profesionist, Bianca Dinu a avut forţa fizică şi mentală, curajul şi determinarea de a participa, în urmă cu doi ani, la un Ultramaraton – 105 km de alergare montană – o competiţie extremă, pe care a încheiat-o cu o medalie. Ce m-a atras la ea și m-a determinat să-i solicit un interviu? Starea minunată de echilibru pe care i-o dă activitatea fizică permanentă, precum și sentimentul acela de libertate molipsitoare pe care îl capeți când ești doar tu cu natura, ancorat în prezent, fără ieri, fără mâine, atent la tot ce e în jurul tău și extraordinar de fericit. Și m-am mai gândit că povestea ei poate să fie un model pentru oamenii care vor să-și activeze modul de a trăi, descoperindu-și sinele amorțit. Bianca are 39 de ani, e din Ploieşti şi e de profesie tehnician dentar.
“Să alergi sau să mori”
Deși pasionată de meserie, lucrurile intraseră într-o oarecare rutină în viaţa profesională a Biancăi, așa că în dimineaţa în care un antrenor, zărind-o în alergare uşoară pe bandă, în sala de sport, i-a propus să se alăture grupurilor de alergare din parcul Herăstrău, ea a acceptat. Asta era în 2013. Numai că, odată ce s-a dat startul la alergare, în fiinţa Biancăi s-a trezit un simţământ nou: sentimentul puterii fizice, al energiei dobândite prin sport.
– În 2014, într-un concediu la malul mării, am citit cartea autobiografică a francezului Kilian Jornet – cel mai bun alergător montan din lume. Cartea se cheamă “Să alergi sau să mori. Jurnalul unui campion”. M-a inspirat enorm, așa încât am luat pe loc hotărârea să încep și eu să alerg pe munte. Eram încă pe plajă când am terminat cartea și chiar atunci, de acolo, am sunat-o pe prietena mea Oana și ne-am găsit următoarea competiție de alergare montană: “Cozia Mountain Run”.
– Cum a fost?
– A fost mai greu decât m-am așteptat. ,Eu visam pajiști, nu urcuș în alergare, dar, la un moment dat pe traseu, m-am întâlnit cu un cunoscut, care mi-a strigat “Hai, Bianca, că ești a doua fată!” Îți dai seama că asta m-a motivat și în final am terminat cursa pe podium, cu medalie de bronz.
Meditație în mișcare
Anul următor, Bianca ia startul la cursa de 105 km, ultramaraton montan, în Munții Ciucaș! Începuse să iubească muntele tot mai mult și să urce tot mai sus. Acum, oricând o cauți pe Bianca, vară – iarnă, ea e pe munte, radiind de fericire.
– Bianca, povestește-mi, te rog, despre participarea ta la Ultramaratonul din Ciucaș. Mi se pare ceva extraordinar. Să parcurgi 105 km e un efort și cu mașina, dar să alergi atât… Cum a fost?
– Cum să-ți spun?! Eu mereu am fost curioasă să-mi aflu limitele reale, fără să-mi pun bariere mentale; să zic că eu nu aș face asta, nu aș putea etc. Și așa mi-am descoperit noi laturi și calități pe care nu știam că le am. Prima asumare a fost să mă înscriu în competiție. Ți se dă o fișă de înscriere, un regulament. Ți se spune clar că ești responsabil de ce ți se întâmplă. Adică, nu te duci câine surd la vânătoare. Bineînțeles, nu m-am dus cu gândul să câștig. Pur și simplu, obiectivul meu a fost să termin cursa. Nu știam cum o să reacționez, cum o să mă simt! Am mers să-mi măsor puterile, rezistența, anduranța și să experimentez. N-a fost ușor. Mi se umflau mâinile, mă durea capul, că nu aveam încă antrenament de om de munte.
Clar, îți trebuie volum foarte mult de alergare în spate, odihnă multă și alimentație corespunzătoare. Și instructaj, pentru că nu e ușor. Trebuie să fii puternic, să nu te sperii de stările pe care le ai pe parcurs, să te setezi mental dacă vrei să termini cursa, că altfel, abandonezi. Sunt mulți sportivi de performanță care abandonează, darămite alergătorii de ocazie, care au impresia că odată cu echipamentul foarte scump și performant și-au cumpărat și condiția fizică necesară. Ei bine, nu e deloc așa.
– Cine sunt cei care participă la maratoanele montane?
– E o lume cu anumite principii și mentalități, cu anumite direcții. Mulți sunt din Brașov, din Râșnov, din Zărnești, din zone unde au muntele în spatele casei și sunt obișnuiți cu asta, și apoi sunt mulți corporatiști din București, care fac asta în timpul liber, în afara serviciului și a vieții obișnuite sau de familie, ca stil de viață asumat. Sunt destui sportivi de performanță, sportivi de top (cei care termină cam primii 10), mai sunt cei care au făcut sport din școală, din liceu și au continuat o viață sportivă, cu plan de antrenament, cu grijă pentru nutriție, și mai sunt amatori, așa ca mine (râde), care vin să-și măsoare puterile. Unii vin să se împrietenească cu alți sportivi, alții să-și armonizeze gândurile. Fiecare cu motivația lui. Mai sunt cei care vin să fugă de diverse probleme și care găsesc sau nu rezolvarea lor în timpul alergării. E o formă de meditație în mișcare, alergarea. Lași în urmă trecutul și nu te gândești nici la viitor. Ești conectat la pulsul vieții, la propria ta respirație, la bătăile inimii, la întregul tău corp, clipă de clipă. Simți când se schimbă chimia organismului, când ești deshidratat sau când te apucă foamea.
Sentimente limpezite
– Tu cum te-ai simțit? Ai fost bucuroasă, epuizată…
– A fost greu, am prins ceață pe munte, plus întuneric…, e ușor să te rătăcești. Apoi a început ploaia. Alunecam…, erau pietre, tufișuri, jnepeni, noapte… Am râs, ce era să fac?! Drumul era marcat cu mici piese reflectorizante pe lângă marcajele turistice convenționale, dar a fost foarte dificil. Se lăsase ceață, ploua, de eram super nervoasă la un moment dat. E o provocare foarte mare și un cumul de sentimente că nici nu mai știi ce simți. Trebuie să negociezi imediat cu tine atunci pe loc, ca să faci față neprevăzutului, să nu te încurce diverse senzații și emoții și să mergi înainte. Și am reușit!
– Povestește-mi un pic și despre munte, Bianca. Văd că pui mereu online poze de pe unde mergi, pe trasee, pe stânci… Cum arată frăția cu natura?
– E minunat să mergi pe munte, Delia! Eu acolo îmi fac condiția fizică de câțiva ani încoace. Fac asta aproape weekend de weekend. Dar e nevoie să fii responsabil. Sunt oameni care pleacă singuri și nu-și dau seama de posibilele pericole. Vremea e foarte schimbătoare pe munte. Acum e soare, peste 5 minute poate să plouă cu tunete și fulgere sau chiar să ningă. Dacă mergi singur și, să zicem, îți luxezi un picior și mai ești și fără semnal la telefon, ce faci? Sau dacă mergi fără echipament, poți să-ți riști viața. Iarna, avalanșele nu sunt doar poveste, gheața și prăpăstiile sunt pericole reale. Chiar și vara. La fel cum sunt și animalele sălbatice și câinii de stână, care sunt chiar mai periculoși decât urșii. Dar dincolo de pericole și gesturi necugetate, atunci când ești pregătit fizic și psihic, dacă ești în grup și ești echipat corespunzător, muntele îți oferă cele mai frumoase confruntări cu tine și cele mai limpezi sentimente. Te simți liber, împuternicit, învingător și mai viu ca oricând.