Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LARISA

Foto: Dreamstime

Orice se poate spune despre Larisa, pisica verilor mei, dar nu că este o mâță obișnuită. În primul rând, la 11 ani, are o poftă de joacă și de pozne mai potrivită pentru o copiliță de 3-4 luni. În al doilea rând, după dimensiuni, toți musafirii sunt uluiți când află că nu e motan sau, mai bine spus, un motănoi dintre cei mai zdraveni. Apoi, a trecut cu brio până la această vârstă venerabilă prin vreo 6-7 operații foarte dificile, ultima dintre ele acum două luni, con­stând în refacerea os cu os a celor patru lăbuțe, după o sări­tură curajoasă de la balcon, de la etajul 8. Să mai spun că este spaima tuturor câinilor, de rasă sau nu, din cartier? Am văzut cu ochii mei un husky adult și vân­jos, însoțit de stăpân, speriat ca un șoricel la auzul fiorosului mior­lăit al Larisei, miorlăit com­parabil, ca număr de decibeli, cu si­re­na poliției.

Se înțelege că nu oricine este acceptat în a­pro­pierea acestei pisici. De fapt, mai toată afecțiunea ei – și nu puțină – s-a îndreptat spre capul familiei. Domnul Iones­cu, la rândul lui, i-a răspuns în același fel. Așa se face că La­risa este singura ființă care are oricând acces în micul birou al stăpânului, care poate asista nestingherită la munca lui de pictor amator, care-l însoțește în preumblările lui prin parc (co­coțată pe umăr), care are privi­legiul de a mânca din aceeași farfurie cu el. Doamna Ionescu, geloasă și cârtitoare la început, ca orice femeie, a acceptat în cele din urmă situația. Nici n-a avut încotro: rivala ei a marcat punct după punct.

O întâmplare de acum trei ani a făcut-o pe Larisa neprețuită. Atunci, d-l Io­nescu a trecut printr-o încercare grea a vieții lui: o operație dificilă la inimă. Tot în aceeași perioadă și absolut întâmplător s-a îm­bolnăvit și Larisa: o in­fecție ciudată i-a cuprins întregul organism. Într-un târziu, stăpânul s-a întors acasă, după o operație reu­șită, dar avertizat că ori­când pot apărea compli­cații. Și zilele pisicii pă­reau numărate. Ceea ce s-a petrecut atunci poate fi descris cu greu. Larisa a început să lupte cu moartea, cu un curaj mai mult decât omenesc. S-a agățat de fiecare respirație cu disperare, ca și când viața stă­pânului depindea de a ei, ca și când era o bătălie pe care tre­buia s-o ducă împreună. Au trecut săptămâni până când La­risa a putut să se țină pe picioa­re, deși medicul veterinar nu credea că va supraviețui, și alte săptămâni până a reușit să facă o tumbă care să-i descrețească fruntea stăpânului, care o privea cu lacrimi în ochi. Bătălia fusese câștigată.

“Cum suportați pisica asta? Eu aș arunca-o în stradă ime­diat!”. Ioneștii s-au obișnuit să audă cuvintele astea de la toate rudele, de la toți prietenii și cunoscuții. Le-ar lua prea mult timp să explice totul și probabil mulți n-ar înțelege. Așa că au întotdeauna un răspuns-stan­dard: “Așa, ne-am obișnuit cu ea…”.

IULIA MĂDĂLINA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian