
Imaginea orașului de provincie este o prejudecată
– Teatrul din Petroșani, pe care îl conduceți cu mult talent și inspirație ca director, se bucură de o faimă greu de înțeles, având în vedere locul în care se află. Când zici Petroșani, zici Valea Jiului, o zonă lovită de șomaj și de sărăcie, în care oamenii visează mai degrabă la pâine decât la teatru…
– Nimic mai fals! Imaginea unui oraș de provincie gen cătun, plin de mineri aflați în șomaj, este departe de adevăr. E o prejudecată. În Valea Jiului sunt mulți intelectuali de valoare, aici există o Universitate cu elită academică, avem studenți, liceeni, sunt profesorii școlilor, medici, ingineri, magistrați. Este o comunitate normală și bine educată. Avem la Petroșani un public foarte bun de teatru, format, educat, pentru că aici există teatru de 71 de ani, din 1948! Cel puțin o dată pe lună jucăm și la Lupeni, unde există un palat cultural superb. Petroșaniul este o comunitate mică… dar este cea mai mică localitate din țară care are un teatru profesionist, adică nu doar o sală cu aproape 400 de locuri și o scenă bine dotată, dar și o a doua sală, pentru spectacole neconvenționale.
– Care este rețeta succesului dvs., a renumelui de care vă bucurați?
– Mă bucur că suntem percepuți în felul acesta! Nu aș putea să apreciez eu pe ce treaptă a teatrelor din România suntem, însă vă pot spune care a fost strategia noastră: libertate, comunicare, diversitate. Cel mai probabil, popularitatea noastră a crescut odată cu piesă Hedda Gabler, de Ibsen, un spectacol care a primit multe aprecieri. La premiera ei au venit critici de teatru din toată țara și au fost încântați. Dar în afară de acest succes, cred că am crescut și pentru că în ultimii ani am stabilit parteneriate cu trei universități din țară – cea de la Iași, de la Cluj și cea de la Craiova, plus parteneriate cu alte instituții de cultură. Și, nu în ultimul rând, am avut o diversitate largă de repertoriu, pe scena noastră se joacă atât piese clasice, cât și moderne, spectacole de magie sau concerte de muzică. Cred că am oferit calitate unui public larg și divers, și asta ne-a făcut populari și respectați.
Când domnul director este actor

– Din păcate, strădania dvs. a fost pusă la încercare. Recent, s-a încercat înlocuirea dvs. din funcția de director, însă, în mod surprinzător, angajații teatrului au ieșit în stradă să protesteze și să vă susțină…
– E, într-adevăr, o situație un pic atipică… Directorii sunt blamați și nu sunt iubiți de angajați, dar în cazul nostru, oamenii nu au ieșit în stradă neapărat pentru mine, au ieșit pentru a susține o idee, un loc de muncă și de creație în care se simt confortabil, unde au dreptul să vorbească, sunt respectați, își impun punctul de vedere. Oamenii au simțit bucuria de a-și face meseria în libertate. Echipa de astăzi a teatrului, de la artiști la tehnicieni (care după mine sunt tot artiști), este echilibrată și recalibrată. Rezonăm la aceleași lucruri, avem opinii asemănătoare și avem același scop – de a da publicului teatru de calitate. Asta, pentru că și eu sunt actor și le înțeleg nevoile. Eu sunt atât actor al Teatrului din Craiova, cât și actor al Teatrului din Petroșani, din 2008, așa că în 2017, când am preluat conducerea, știam exact ce se întâmplă aici și care este situația. Nu mi-a fost greu să identific problemele și să găsesc soluții. Această libertate de mișcare le convine artiștilor, și de aici, și bucuria lor de a veni la teatru, de a juca în spectacole și de a ieși în fața publicului. Ne consultăm în permanență – ce spectacole, ce piese punem în scenă? Care e frecvența de lucru? Această comunicare a mea cu ei cred că a fost cheia. Discutăm, comunicăm, negociem împreună, și ei au dreptul de a-și da acordul pe ceea ce se întâmplă în teatru. De asta nu au vrut schimbare. Au reacționat așa nu pentru mine, ci pentru această stare de bine în care ne aflăm.
– Într-o lume supusă televizorului, internetului și telefoanelor deștepte, cum convingeți publicul să vină la teatru, mai ales pe cel tânăr?

– Facem în permanență sondaje, ca să vedem ce vor, ce le place și ce nu le place. Dar cel mai important argument este varietatea repertoriului, care trebuie să țină cont și de ceea ce se întâmplă în societate. Avem mai multe paliere – unul dintre ele este cel pentru tânăra generație, ca să formăm publicul de mâine și că să îi ajutăm pe tineri în acest context al alienării și singurătății provocate de rețelele sociale. Și pot să vă asigur că teatrul câștigă teren! Singura modalitate de a atinge sufletele tinerilor este să discuți problemele cu care se confruntă. Pentru că au întrebări și caută răspunsuri și informații. Nu e simplu, pentru că trebuie să ajungi la esențe, să afli ce îi frământă cu adevărat, trebuie să le cunoști și limbajul, ca să poți comunica cu ei. Pentru asta dezvoltăm un proiect în care aducem pe scenă pericolele sociale cu care se confruntă tânăra generație, de la prostituție la droguri, la lipsa valorilor sigure și a unor proiecte de viață fezabile, fără de care poți fi pierdut. Este o formă de educație prin teatru, o formă de a-i pune în gardă pe tineri în fața tentațiilor ce le pot distruge viitorul. După spectacol, întotdeauna purtăm discuții cu ei și încercăm să avem un dialog cât mai deschis. Avem și spectacole pentru copii. Celor din zone defavorizate sau din centrul de plasament le oferim spectacole gratuite… Cred că eforturile noastre sunt în direcția bună: avem 100 de abonați, și, la multe spectacole, biletele se epuizează cu două săptămâni înainte.
– Ați închegat în Petroșani o echipă stabilă, cu actori foarte buni. Cum i-ați convins să nu plece la alte teatre mai mari?
– Nu încape îndoială că, și pentru artiști, banii au importanța lor, însă nu cred că ei devin principala motivație. Firește că am încercat să ținem și noi pasul cu salariile, dar totodată am încercat să îi motivăm, să le oferim posibilitatea să joace și să accepte și alte colaborări. În plus, am invitat la Petroșani spectacole de la alte teatre din țară și asta a devenit o politică a noastră. În felul ăsta se poate face o comparație între ce jucăm noi și ce se joacă în altă parte, actorii au un schimb de experiență, pot să învețe de la colegii din țară. Pe această linie am fost total deschiși. Și avem un proiect care se numește Cap de afiș, prin care fiecare actor are dreptul să pună în scenă ce vrea el, în mod absolut. Are libertatea totală de a face ce vrea și cum vrea, actorul este și propriul lui regizor și se pune în scenă singur, în fața publicului.
130 de artiști pe scenă

– Anul trecut ați avut o Gală a teatrului românesc care a durat 11 zile! Acum se apropie deschiderea noii stagiuni. Ce ați pregătit pentru public anul acesta?
– Într-adevăr, anul trecut am avut o Gală, în care ne-au onorat cu prezența foarte multe nume mari ale teatrului românesc. Am avut și balet, dar și un concert al Filarmonicii din Craiova, o interpretare a Carminei Burana cu 130 de artiști pe scenă. Pentru deschiderea stagiunii am pregătit o evocare a scriitorului I. D. Sârbu, un mare intelectual și dramaturg local, al cărui nume îl și poartă teatrul nostru. Vom avea spectacol-lectură, piesă de teatru și întâlnire cu cei ce l-au cunoscut, pentru a afla de la ei cum era acest om foarte special, ce ne-a lăsat o moștenire culturală impresionantă. Vor fi și alte surprize în stagiunea ce urmează, spectacole-lectură, poezie, muzică. Vrem să-i mulțumim și anul acesta pe spectatori.
– Mai are teatrul o șansă în această lume modernă, ultra-tehnologizată?
– Da, absolut. Eu cred chiar că asistăm la o renaștere a teatrului, pentru că începem să ne plictisim de excesul de tehnologie. Este utilă, dar dezumanizantă, cerebrală și rece, și e firesc să vrem să ne întoarcem la sensibilitate și la uman. Dacă îi dai publicului emoție, l-ai câștigat. Aceasta este cartea principală pe care mizează teatrul – emoția directă. Și nicio tehnologie nu va putea înlocui legătura magică dintre actorul aflat pe scenă și public.