
Se împlinesc 4 ani, la sfârșitul acestei luni, de la tragedia din clubul Colectiv. A fost momentul în care corupția generalizată și aroganța instituțională, ambele întruchipate de figura premierului Victor Ponta, au scos în stradă zeci de mii de oameni. Premierul s-a sacrificat pentru partid și, păcălit de cel ce avea să-i ia locul în fruntea PSD-ului, Liviu Dragnea, a plecat de la Palatul Victoria, lăsând impresia unui sfârșit politic prematur. Ce a urmat se știe: a fost numit un guvern interimar, condus de Dacian Cioloș, asupra căruia s-au aruncat toate zoaiele precedentei administrații social-democrate. După doar un an de așa-zisă opoziție, PSD a revenit la putere mai întărit decât plecase. Cum trecutul penal îl împiedica să ia funcția de premier, Liviu Dragnea a condus prin interpuși, mai mult sau mai puțin fideli, până când a ajuns la varianta actualei prezidențiabile, Viorica Dăncilă.
În timp ce Liviu Dragnea conducea cu mână forte cruciada anti-justiție, fostul premier dădea din colț în colț, să-și facă un nou loc în politică. A încercat să se dea naționalist verde, nu i-a ieșit, a încercat să-l salveze pe premierul Sorin Grideanu de răzbunarea lui Dragnea, nu i-a ieșit, a dat-o, până la urmă, pe calea unui socialism curățel, de tip european. Asta, în paralel cu o asiduă luptă de racolare de oameni din PSD și ALDE, în noul său partid, Pro România. La început discret în declarații, rezervat, chiar și când vorbea despre Laura Codruța Kovesi, Victor Ponta și-a calculat atent revenirea în politica mare. L-a ajutat și contextul: la câte a făcut Liviu Dragnea, Ponta (cu doctoratul lui fals), părea un copil de grădiniță. Dar iată că piciul de grădiniță s-a făcut din nou mare, crescând într-un an cât alții în trei, după ce a înghițit cu poftă tot ce a căzut din PSD și ALDE. A devenit sforarul numărul 1 din Parlament, omul fără de care e greu să votezi legi ori să propui moțiuni de cenzură, omul fără de care e greu să vii cu o soluție de premier, până la viitoarele alegeri parlamentare. Rezultatul moțiunii de joi va fi deja cunoscut la ora citirii acestor rânduri. Dar, indiferent de rezultatul lor, marele câștigător al întregii combinații e Victor Ponta. Vorbește deja în numele stângii, e gata să strângă sub noua lui siglă toată gașca de PSD-iști care ne-au adus unde suntem azi. PSD-ul nu moare, PSD-ul se transformă. Își schimbă părul, dar năravul ba, așa cum Victor Ponta lasă să se întrevadă zilele acestea.
În vidul creat după bascularea lui Victor Ponta de la putere, o parte a protestatarilor din Piața Victoriei a cerut “Oameni noi în politică”. Din păcate, nu prea sunt de găsit. În zona opoziției de centru-dreapta PNL-ul patinează pe soluția Ludovic Orban, iar la stânga treaba e clară: “omul nou” e Victor Ponta. Și n-au trecut nici patru ani de la Colectiv…