Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cămara cu sănătate

Foto: Shutterstock

• Remedii de pe vremea bunicii •

Terci de măr cu salvie contra diareei

Se spală două mere, li se scoate căsuța cu sâmburi și se taie bucăți. Se pun la fiert cu puțină apă. Când me­rele se terciuiesc, se adaugă 1 lingu­riță cu miere, 1 lingură cu unt și 1 lin­guriță cu sal­­vie uscată și mărunțită. Se lasă să stea 15 minute, apoi se ia câte o lingură de mai multe ori pe zi, pe stomacul gol.

Bere fierbinte contra răcelii

Este un leac vechi, folosit mai de­mult în Ba­nat, iar acum dat uitării, deși este deosebit de efi­cient. Se pune o cană de bere pe foc și se lasă să se încăl­zească, dar fără să de­pă­șească 40 de grade, pentru că substanțele active se pierd. Se bea cu înghițituri mici, cât se poate de caldă. Cor­pul începe re­pede să transpire și se elimină în felul acesta germenii răcelii.

Băutură energizantă cu ou

O lingură cu miere se amestecă cu un albuș de ou, o banană zdro­bi­tă, o lin­guriță cu tinctură de propolis, sucul unei lămâi, o stafidă și o cană cu lapte fierbinte. Apără contra răce­lilor care se află la început.

Comprese cu oțet contra temperaturii

Se amestecă oțet de mere și apă în părți egale. Se înmoaie în lichid o com­presă și se stoarce ușor. Trebuie să fie udă, dar fără să curgă. Ambele pi­cioare ale bolnavului se înfășoară în comprese, de la glezne până la ge­nunchi. Deasupra se pun pro­soape us­cate. Bolnavul nu trebuie acoperit, se re­duce efectul compreselor cu oțet.

Ceai “adio dureri de stomac”

Se amestecă câte o lingură cu se­mințe de chi­men și ana­son, se pun la fiert în 500 ml de apă și se lasă la infuzat 5 minute. Se strecoară lichidul și se pun în el câte un plic (sau o lin­guriță) de mu­șețel și de mentă. Se la­să să mai dea un clocot, apoi se pune vasul la in­fuzat 5 minute. Se stre­coară ceaiul și se bea cu înghițituri mici, cât mai fierbinte.

Oțet de usturoi contra tusei și bronșitei

Circa 150 g de ustu­roi proaspăt zdrobit se pun într-un litru de oțet de mere și se amestecă bine. Amestecul se lasă două săp­tă­mâni la loc întu­necos, apoi se păs­trează în frigider câteva săptă­mâni. Contra tusei și bronșitei, se pun ca­taplasme cu oțet de usturoi pe piept, iar în caz de dureri de gât, se face gar­gară cu oțet diluat cu puțină apă fier­binte. La fel de eficient este și în ră­celi cu nas înfundat, când se pun pică­turi în fiecare nară.

Pelinul și intestinele

30 g frunze us­cate de pelin se pun la macerat 24 de ore în 60 ml alcool de 70 de grade, după care se adaugă 100 ml vin alb. Se lasă la macerat 10 zile. Se ia o linguriță, dimi­neața, pe stomacul gol.

Lămâie contra crizelor de bilă

Se stoarce o lămâie, apoi se toacă mărunt și se fierbe în 300 ml apă, într-un vas acoperit, la foc mic, timp de 20 de minute. Se strecoară, se îndul­cește cu puțină miere, apoi se adaugă și sucul stors înainte. Întreaga cantitate se bea într-o zi.

Rețetă pentru hepatite

Aveți nevoie de următoarele in­grediente: 3 kg morcovi, 3 kg miere, 3 kg lămâi, 1 kg pătlagină. Morcovii se rad pe răzătoarea mică, lămâile se spală și se taie mărunt, pătlagina se fierbe într-un litru de apă, până rămâne o cană. Se amestecă toate ingredientele, se pun în borcane și se păs­trează în frigider. Se ia în fiecare dimineață o lingură cu amestec pe stomacul gol, înainte de masă cu 15 minute.

Spanacul contra hemoroizilor

Se râșnesc fin 100 g semințe de spanac și se amestecă cu 400 g miere. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Gențiană, ghimbir și rozmarin pentru digestie lentă

Se râșnesc și se amestecă în părți egale: rădăcină de gen­ția­nă, ghimbir și rozmarin. Se adminis­trea­ză câte o linguriță cu pulbere sub­lin­gual, timp de 15 mi­nute, de 4 ori pe zi, timp de două luni. După ce a fost ținută sub limbă, pulberea se înghite cu o cană de ceai din flori de salcâm.

Insomnie: scorțișoară și miere

Se adaugă o jumătate de linguriță cu pudră de scorțișoară și o linguriță cu miere, la o cană cu lap­te cald. Se bea înainte de culcare.

Alifie pentru infecții ale unghiilor, furuncule, arsuri, tăieturi

Se face o alifie din ceară de albine și ulei de floarea-soarelui presat la rece, topite și ameste­cate pe baie de aburi. Cica­trizarea și vindecarea sunt rapide.

Ceai de soc pentru lumbago

Se bea 1 litru de ceai de soc pe zi: 4 linguri cu soc se infuzează, 15 mi­nute, într-un litru de apă clocotită. Se frecțio­nează zona afec­tată cu untură amestecată cu us­turoi pisat.

Noduli tiroidieni

Se râșnesc și se amestecă urmă­toa­rele plante: drăgaică (sânziene) – 4 părți, coada-calului – 4 părți, găl­benele – 2 părți, traista-ciobanului – 2 părți, salvie – 2 părți, ciuboțica-cucu­lui – 3 părți, urzică – 2 părți și tătăneasă – 3 părți. Se ia sublingual, câte o linguriță cu pulbere, de patru ori pe zi. Se ține 5 minute, după care se înghite cu o cană cu ceai din ace­lași amestec. Tratamen­tul se face timp de 3 luni. Apoi încă 3 luni se folo­sește ceaiul din ame­stecul de mai sus, din care se beau 4 căni pe zi.

Suc contra obezității

Se beau 2 pahare de suc din rădăcini de pătrunjel și păstâr­nac între mese, timp de 7 zile. Cura se repetă la fiecare două luni.

Ceai de frasin: se face un ceai din 2 lingurițe frasin (frunze sau flori), la 500 ml apă clo­cotită. Se in­fuzează 20 de minute. Se bea neîndulcit, în trei re­prize, după mesele prin­cipale.

Obezitate și menținerea siluetei

Se consumă de trei ori pe zi câte un pahar cu suc făcut din: țelină, var­ză și mere, în părți egale.

Ceai pentru regenerare celulară

Se face un amestec în părți egale (câte o linguriță) din scorțișoară, nuc­șoară și frunze de dafin uscate. Se pun într-o cană cu apă fierbinte și se infu­zează 20 minute. Se strecoară. Con­ținutul se împarte în două. Se bea ju­mătate de cană dimi­neața și jumătate de cană după-amiaza.

Macerat de hrean contra reumatismului articular

Se introduc într-o sticlă de 1,5 l următoarele: o cană cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, o cană și jumă­tate cu hrean ras, gaz – până la um­plerea sticlei. Se lasă la mace­rat 10 zile, la tem­peratura ca­merei, agitân­du-se de 3-4 ori pe zi. Se strecoară și se folo­sește la masajul zonelor dure­roase.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian