Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dezastrul din păduri: după copaci, cad oamenii

Trei evenimente tragice au avut loc în ultimele zile în pădurile României. Un silvicultor – pădurarul Ră­ducu Gorcioia, din cadrul Oco­lului Silvic Pașcani, Di­rec­ția Silvică Iași – și-a pierdut viața, în timp ce făcea de pază în pădure, ucis cu bestialitate de un grup de infractori sur­prinși la furat de lemn, maistrul de vâ­nătoare Mihai Bostan , din cadrul Oco­lului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț – a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea, în vreme ce Liviu Pop, pădurar din Lăpuș, Maramureș, tată a trei copii, a fost ucis bestial cu propria armă și aruncat într-o râpă. E doar finalul unei lungi liste de agresiuni asupra paznicilor pădurii. În ultimii ani, alți patru pădurari au fost omorâți (Ieronim Oul din Bistrița-Năsăud, Dănel Boboc din Gorj, Victor Chiriță din Dolj, Gheorghe Dogaru din Brașov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moar­tea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative). Acesta e tabloul revoltător al unei țări în care, imediat după revenirea la putere, PSD s-a ocu­pat cu prioritate să îmblânzească pe­dep­sele pentru infracțiunile din sec­to­rul silvic, înăsprite, pentru scurtă vre­me, de Guvernul lui Dacian Cioloș! Aces­ta e tabloul unei țări în care, după toa­te atacurile asupra Justiției, după toa­te eliberările din închisori, după eternele victimizări ale marilor in­fractori, legea nu mai sperie pe nimeni!

„La toate acestea au contribuit, în mare măsură, retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea per­so­na­lului silvic și lăsarea fără pază a circa 10% din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990, care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului fo­restier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri”, se plâng sindicaliștii din Silvicultură.

Ani și ani de zile, s-a tăiat „la ras” în pădurile României. O întreagă mafie a pădurii a luat naștere după Revoluție, uneori cu largul concurs al unora din Romsilva. Silvicultorii care nu au „co­laborat”, cei care nu au intrat în jocul perfid al mafiei au fost în­depărtați cu forța. Cu bătaia, la nevoie, cu bâta, acum cu arma! Puținii oameni care au avut curajul, eroismul de a se opune unui sistem cocoloșit de sus, de la Pa­latul Victoria, au plătit cu viața. Ne-am pierdut, în toți acești ani, nu doar cele mai frumoase păduri, ci și cei mai cu­rajoși apărători ai ei. Nimeni nu pare scandalizat. Pe 3 noiembrie, în Piața Universității, e anunțat un mare miting împotriva tăierilor ilegale de păduri și pentru susținerea celor care încă se mai opun, cu prețul vieții, aces­tui dezastru al României noastre. Dacă nici acum nu ridicăm vocea, s-ar putea ca data vi­i­toare să fie prea târziu…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian