
• A venit toamna, dar ele tot mai strălucesc prin grădini, cu aurul lor rupt din soare. Botezate de latini „Calendula”, alintate de români – „gălbenele”, n-au pereche în puterea cu care le sprijină femeilor frumusețea, preschimbându-le obrajii în flori •
Comprese cu gălbenele
Ingrediente: 4 linguri cu gălbenele proaspete sau uscate.
Se toarnă peste florile de gălbenele o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se fac comprese din tifon dublu, înmuiat în ceai. Se aplică pe faţa proaspăt spălată și se lasă timp de 15-20 de minute. Tratamentul este potrivit pentru oricare tip de ten. Se aplică la două zile. Stimulează regenerarea țesuturilor, favorizează producerea de colagen, șterge ridurile fine și menține pielea hidratată, moale și elastică.
Aplicate pe zona din jurul ochilor, compresele cu gălbenele acționează împotriva ridurilor și ochilor roșii, obosiți din cauza lucrului în exces, în fața ecranului computerului, a expunerii la soare sau la substanțe iritante, cum ar fi fumul.
Mască cu gălbenele
Ingrediente: 6 linguri cu gălbenele proaspete sau uscate.
Se mărunţesc gălbenelele cu mâna şi se amestecă cu puţină apă caldă. Se lasă la macerat două ore, apoi se aplică pasta obţinută pe faţă şi pe gât. După 30 de minute se clăteşte cu apă călduţă.
Rezultate excelente se obţin mai ales în cazul tenurilor uscate, îmbătrânite, ridate, precum şi al celor inflamate şi înroşite.
Mască pentru decolteu
Ingrediente: 4 linguri gălbenele proaspete, 2 linguri ulei de germeni de grâu.
Tocați mărunt gălbenelele și amestecați-le cu uleiul de germeni de grâu. Amestecul se aplică cu masaj ușor pe decolteu și sâni și se lasă să acționeze 30 de minute. Se clătește cu apă călduță.
Redă elasticitatea și suplețea pielii din zona sânilor și a decolteului.
Ulei de gălbenele
Ingrediente: 6 linguri cu flori de gălbenele proaspete, o cană ulei de migdale sau floarea-soarelui presat la rece.
Într-un recipient de sticlă se pun gălbenele tocate mărunt, peste care se toarnă uleiul, astfel ca florile să fie acoperite. Închideți sticla și depozitați-o într-un loc umbros, timp de trei săptămâni. Când timpul de așteptare expiră, se strecoară uleiul prin tifon și se pune în sticle păstrate la rece. Se recomandă pentru pielea ridată, îmbătrânită, uscată, pentru ștergerea cicatricelor și atenuarea cuperozei.
Se poate folosi simplu, aplicat pe piele cu masaj ușor, sau adăugat în creme și loțiuni. Înmoaie pielea, previne înroşirea şi iritarea ei.
Cremă cu gălbenele
Ingrediente: 15 g unt de cacao, 20 ml ulei de gălbenele, 5 g ceară de albine, 3 picături vitamina E.
Untul de cacao şi ceara se pun pe baie de aburi până se topesc, apoi se iau de pe foc şi se adaugă uleiul de gălbenele şi vitamina E, amestecând repede. Se păstrează la frigider maximum două luni.
Se aplică pe față sau pe corp, cu masaj ușor. Crema are efect nutritiv, reparator, calmant, antiinflamator, antiseptic. Se recomandă în special în cazul pielii ridate, uscate, îmbătrânite.