Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Magia gălbenelelor

Foto: Shutterstock

• A venit toamna, dar ele tot mai strălucesc prin grădini, cu aurul lor rupt din soare. Botezate de latini „Calendula”, alintate de români – „gălbenele”, n-au pere­che în puterea cu care le sprijină femeilor frumusețea, preschim­bându-le obrajii în flori •

Comprese cu gălbenele

Ingrediente: 4 linguri cu gălbe­nele proaspete sau uscate.

Se toarnă peste florile de gălbe­nele o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se stre­coară. Se fac comprese din tifon du­blu, înmuiat în ceai. Se aplică pe faţa proaspăt spălată și se lasă timp de 15-20 de minute. Tratamentul este potrivit pentru oricare tip de ten. Se aplică la două zile. Stimulează rege­nerarea țesuturilor, favorizează pro­du­cerea de colagen, șterge ridurile fine și menține pielea hidratată, moa­le și elastică.

Aplicate pe zona din jurul ochilor, compresele cu gălbenele acționează împotriva ridurilor și ochilor roșii, obosiți din cauza lucrului în exces, în fața ecranului computerului, a expu­nerii la soare sau la substanțe iritante, cum ar fi fumul.

Mască cu gălbenele

Ingrediente: 6 linguri cu gălbe­nele proaspete sau uscate.

Se mărunţesc gălbene­lele cu mâna şi se ames­tecă cu puţină apă cal­dă. Se lasă la macerat două ore, apoi se aplică pasta obţinută pe faţă şi pe gât. După 30 de minute se clă­teşte cu apă călduţă.

Rezultate excelente se obţin mai ales în cazul tenurilor us­cate, îmbă­trâ­nite, ridate, precum şi al celor in­flamate şi înroşite.

Mască pentru decolteu

Ingrediente: 4 linguri gălbenele proaspete, 2 linguri ulei de germeni de grâu.

Tocați mărunt gălbenelele și a­mes­­tecați-le cu uleiul de germeni de grâu. Amestecul se aplică cu masaj ușor pe decolteu și sâni și se lasă să acționeze 30 de minute. Se clătește cu apă călduță.

Redă elasticitatea și suplețea pielii din zona sânilor și a decolteului.

Ulei de gălbenele

Ingrediente: 6 linguri cu flori de gălbenele proaspete, o cană ulei de migdale sau floarea-soarelui presat la rece.

Într-un recipient de sticlă se pun gălbenele tocate mărunt, peste care se toarnă uleiul, astfel ca florile să fie aco­perite. Închideți sticla și depozi­tați-o într-un loc umbros, timp de trei săptămâni. Când timpul de așteptare expiră, se strecoară uleiul prin tifon și se pune în sticle păstrate la rece. Se recomandă pentru pielea ridată, îm­bătrânită, uscată, pentru ștergerea ci­catricelor și atenuarea cuperozei.

Se poate folosi simplu, aplicat pe piele cu masaj ușor, sau adăugat în creme și loțiuni. Înmoaie pielea, pre­vine înroşirea şi iritarea ei.

Cremă cu gălbenele

Ingrediente: 15 g unt de cacao, 20 ml ulei de găl­benele, 5 g ceară de al­bine, 3 picături vita­mi­na E.

Untul de cacao şi cea­­ra se pun pe baie de aburi până se topesc, apoi se iau de pe foc şi se adaugă uleiul de gălbenele şi vitamina E, ames­tecând repede. Se păstrează la frigi­der maxi­mum două luni.

Se aplică pe față sau pe corp, cu ma­saj ușor. Crema are efect nutritiv, reparator, calmant, antiinflamator, an­­tiseptic. Se recomandă în special în ca­zul pielii ridate, uscate, îmbătrâ­nite.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian