Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock – 3

– Guvernul Dăncilă a căzut, guvernul Orban a fost votat, iar bătălia elec­torală pentru fotoliul prezidențial de la Cotroceni continuă. În tot acest timp, când la București ițele puterii se fac și de desfac, România reală, cea pe care o batem lună de lună la pas ca să-i spunem poveștile în paginile revistei noastre, continuă să o țină, drept înainte, pe drumul ei. Veștile bune despre România se înmulțesc! –

Promenada „Regina Maria” în fața Turnului Eiffel

Promenada Regina Maria din inima Parisului

La Paris, pe o porțiune a cheiului Senei, în fața Tur­nului Eiffel, a fost inaugurată „Promenada Regina Ma­ria a României”. Este pentru prima oară în ultimele decenii, când un spațiu public din centrul capitalei franceze primește numele unei personalități din țara noastră!

Ceremonia de inau­gurare a avut loc în pre­zența Fa­miliei Regale a României, a unor înalți oficiali francezi, am­basadori, jurnaliști și numeroși membri ai comu­ni­tății românești. „Sunt foarte fericit că a fost inaugurată prome­nada care poartă nu­me­le Reginei Maria. Este amplasată într-unul din­tre cele mai frumoa­se locuri din Paris, chiar între Tour Eiffel și Sena, un loc pe unde trec mulți parizieni, dar și mulți turiști și, implicit, mulți români. În 1919, când a venit la Paris în vizita ei legendară, la Conferința de Pace, Regina Maria a fost întâmpinată de scriitoarea Colette, cu fraza urmă­toare: «Majestate, Parisul vă va iubi!». Începând de azi, Orașul Lumină îi aduce un omagiu prin această promenadă, ampla­sată într-un loc plin de simboluri”, a declarat amba­sadorul Românei în Franța, Luca Nicu­lescu.

CNN Travel: Apusenii, pe lista celor mai frumoase locuri din Europa

Toamnă în Apuseni

Frumusețile naturale ale României revin în aten­ția publicului occidental, după ce, la început de octombrie, Munții Apuseni au fost incluși de site-ul american de călătorii CNN Travel pe lista celor mai frumoase locuri din Europa, alături de Valea Loarei, din Franța, sau Insulele Loforen, din Norvegia. „Acești munți sunt izolați, cu păduri străvechi și peșteri de calcar care coboară în râuri subterane, la fiecare pas. Timpul stă pe loc aici și, având prea puține lucruri de făcut, nu îți rămâne decât să respiri aerul cu miros de pin și să admiri sălbăticia din jur. Lupii se plimbă printre copaci, iar acvilele planează deasupra”.

Lista celor mai frumoase 20 de locuri din Europa publicată de CNN Travel prezintă locuri ascunse, mai puţin cunoscute, decât oraşele celebre sau plajele aglomerate cu turişti. Pe listă mai sunt incluse Lacul Inari din Finlanda, Adelboden din Elveţia, Parcul Național Forestier Bavarez din Germania.

Primul cartier construit de la zero, după Revoluție!

O altă știre „de bine” venită tot din Ardeal: orașul Cluj-Napoca va avea un nou cartier, primul care va fi proiectat şi construit de la zero, în ultimii 30 de ani în România, în baza unui plan urbanistic realizat prin interme­diul unui concurs internaţional. Cartierul se va întinde pe 250 de hectare. Con­cursul a fost câștigat de o echipă de arhitecţi locali – Octav Silviu Olănescu, Vlad Sebastian Rusu şi Ana­ma­ria Cornelia Olănescu – care au impresionat juriul prin coe­renţa propunerii, arhitecţii având sarcina de a proiecta „un oraş pentru oameni”. Primarul Emil Boc susține că noul cartier va ține seama de câteva reguli simple de calitate a vieții: „În 20 de minute de mers pe jos, vei găsi toate fa­cilităţile necesare într-un cartier – cre­şă, grădiniţă, şcoală, centru de cartier cu bancă, bulevarde trasate de la început, transport public cu accent pe dimensiu­nea ecologică, verde, cu respect pentru mediul înconjurător. Noul cartier va fi construit în zona Sopor, din Cluj-Napoca.

Românii, campioni europeni în Securitate Cibernetică

Echipa câștigătoare: România (Foto: Agerpres)

Echipa României a câștigat recent ultima ediție a Cam­­pionatului European de Securitate Cibernetică, depășind 19 echipe din alte țări. Participanții au avut o medie de 18 probleme noi pe zi, care au acoperit zone din­tre cele mai diverse, de la securitatea aplicațiilor de In­ternet, criptografie, inginerie inversă, exploatarea sis­te­melor informatice, până la programare, inginerie so­cială sau investigații IT. „Echipa României a făcut cu brio față presiunilor și a lucrat eficient, contra­cro­no­me­tru, pentru a-și asigura locul în top. Se vede clar o evo­­luție și o maturizare, fiecare membru având un set de cunoștințe și abilități tehnice care au permis echipei naționale să abordeze întreaga gamă de probleme pro­puse”, au explicat organizatorii concursului.

Pe urma strămoșilor dispăruți

Strămoşii ardeleni

Ardelenii care doresc să îşi găsească strămoşii pot întreprinde acest lucru fără a mai scotoci cu anii prin ar­hive înghițite de praf. Tot ce trebuie să facă este să ac­ceseze un site pe Internet (hpdt.ro:4080) şi să introducă datele orien­tative pe care le ştiu, numele, prenumele, lo­cul sau anul nașterii unui strămoș. Cercetătorii de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) au digitizat regis­trele de stare civilă din perioada 1850-1914, reușind să iden­tifice până acum aproape 400.000 de oameni care s-au născut, au trăit şi au murit în Transilvania. Specialiș­tii clu­jeni spun că e vorba despre o bază de date comple­xă, compatibilă cu orice bază de date de populaţie din lume. Cercetătorii au analizat registre de stare civilă gă­site la parohiile de dife­rite confe­siuni, găsind informaţii în ro­mână, latină, ma­ghiară şi germană, scrise cu alfabet latin sau chirilic. Pro­iectul de la UBB a fost realizat cu fonduri norvegiene, un grant de 650.000 de euro, cu care a fost încheiată faza-pilot. În total, au lucrat la acest proiect 24 de istorici, operatori de date, demografi şi sociologi.

Telemeaua de Sibiu, produs protejat în UE

Telemeaua de Sibiu a devenit, la mijlocul lunii octombrie, al șaptelea produs românesc re­cu­noscut și pro­tejat în U­niu­nea Eu­ropea­nă. Cererea de înregis­trare a a­ces­teia a fost aprobată, du­pă ce zece pro­du­cători au dorit obți­ne­rea recunoaș­terii oficiale eu­ropene, pentru a-și proteja re­țeta tradițională și a le oferi con­su­matorilor produse naturale și să­nă­toase. Telemeaua de Sibiu este o brânză produsă integral din lapte de oaie și se alătură celorlalte șase pro­duse alimentare româneşti pro­tejate în spațiul comunitar: tele­mea­ua de Ibăneşti, salamul de Si­biu, magiunul de prune de Topo­loveni, cârnații de Pleșcoi, scrum­bia afu­mată de Du­năre și novacul afumat din Ţara Bârsei.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian