
Urme românești în Spania
Misionar ortodox în Catalunya
Uneori, la ceas de răgaz, îmi imaginez românitatea răspândită pe glob ca pe un arhipelag de flăcări vii, pe un ocean întunecat. Credința luminează comunitățile de români aflați la mii de kilometri distanță de țară. Plecați cu milioanele la lucru în străinătate, pentru o pâine mai bună, românii par să nu-și fi uitat acasă viața spirituală, luându-și cu ei, ca pe o urgență absolută, biserica. „Cu Dumnezeu înainte!”, ca-n minunatele noastre proverbe vechi. Numai în Spania, de exemplu, țara în care ne-au purtat pașii în toamna asta, sunt aproape 80 de parohii ortodoxe românești, în timp ce la începutul anilor 2000, nu exista nici una.
Deschizător de drum al ortodoxiei românești în Spania a fost părintele Aurel Bundă, la inițiativa patriarhului Teoctist. Părintele Aurel a fost cel care a slujit pentru prima dată o liturghie ortodoxă în limba română la Barcelona, în anul 2000, și cel care, patru ani mai târziu, a obținut recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române în Spania. Tot sfinția sa a ctitorit și prima biserică ortodoxă românească în centrul Barcelonei, o minune arhitecturală, dar și o realizare miraculoasă în sine, având în vedere greutățile pe care le-a avut de depășit.
L-am cunoscut pe părintele Aurel Bundă la Barcelona, în această toamnă, în lunga expediție spaniolă întreprinsă de echipa „Formula As” pe urme vechi românești.
Carrer Capella, pământ românesc în Barcelona

La doi pași de legendara Sagrada Familia, catedrala imaginată de Gaudi și neterminată până astăzi, pe un colț de stradă, Carrer Capella nr. 11, se află biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe”. Liniile arhitecturii sale îți spun dintr-o privire că e românească. Pământul de sub ea este tot al românilor. A fost cumpărat în anul 2006, cu un ajutor de 592 de mii de euro din partea guvernului român. Început în 2011, sfântul lăcaș nu e încă finalizat. Totuși, la subsolul său a fost amenajată o biserică asemeni celor din catacombe, de o frumusețe simplă și robustă, dată de bolțile construite după un model tradițional catalan. Învelite în cărămidă veche, ele îi conferă o acustică specială, așa încât dacă șoptești în altar se aude până la ușă ce-ai spus. În curtea bisericii a fost înălțat un centru cultural, cu birouri, bibliotecă, sală de conferințe și săli de curs pentru elevii școlii parohiale – copii de români, născuți în Spania și care doresc să învețe să scrie și să citească în limba română. Identitatea națională, învățată cu primele litere din abecedar.
Când am pășit pentru prima oară în această biserică închinată Biruitorului de balauri, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (ocrotitor și al Catalunyei), părintele lipsea, dar am fost primiți cu drag de maica Antonia și de arhitectul catalan Lluis Gimenez Mateu, prof. univ. dr. la Universitatea Politehnică din Barcelona și apropiat al parohiei românești.
Maica Antonia este o moldoveancă ageră, născută la Iași, care a slujit mulți ani la Episcopia Buzăului, așa încât este pricepută în toate cele. „La episcopie am învățat și protocol, și slujirea de paracliser și pe aceea de vânzător la pangar, și pe aceea de cameristă. Așa că, atunci când a fost voia lui Dumnezeu să-l întâlnesc pe părintele Aurel și să vin încoace, am știut că pot fi utilă” – ne-a mărturisit.
Maica se află în Barcelona de cinci ani, a deprins limba spaniolă mulțumitor, în zilele obișnuite muncește ca să se poată întreține, iar sâmbăta și duminica, ajută la biserică. Se bucură mult că românii se strâng, tot mai mulți și mai tare, în jurul ei. „Noi, românii, nu prea ne întâlnim altfel în Barcelona, decât la biserică. Fiecare e prins cu truda lui zilnică și nici asociații ale românilor nu avem. În plus, unde se simt frații mai bine decât alături de preotul lor, și de sfinți, în biserică?”.
Profesorul catalan Lluis Gimenez Mateu vorbește o română curată și, chiar dacă este catolic, iubește mult ortodoxia. În anul 1997, a avut o bursă pentru doctorat la București, unde a învățat românește și unde și-a găsit și femeia vieții lui, pe Elena Nedelcu, tot arhitectă. S-au căsătorit la Bușteni și au doi copii, care, la rândul lor, vorbesc la fel de bine catalana și româna. Lluis și-a dat doctoratul cu o teză despre arhitectura bisericilor ortodoxe românești și a realizat, împreună cu Elena și cu arhitectul român Dorel Cordoș, proiectul acestei biserici. Alături de cei doi, se îngrijește, și el, de punerea acestui proiect în operă.
L-am întrebat pe arhitectul Lluis Gimenez Mateu dacă a învățat greu româna.
– Nu, deloc. E o limbă latină și, în plus, româna și catalana au un fond mare de cuvinte comune… Mi-a făcut plăcere să învăț. Apoi, nici n-am prea avut încotro, căci, deși soția vorbește foarte bine catalana, socrii mei nu știu limba și trebuie să vorbim românește când vin pe la noi. Lluis îmi spune că îi place mult natura din România și că și-ar dori ca țările noastre să fie mai aproape geografic una de alta, ca să poată merge mai des în Carpați sau în Deltă. „Aveți o țară fabuloasă! Oriunde am mers în ea mi-a plăcut și, dacă n-ar fi la 3000 de kilometri distanță, aș călători mai mult în România”.
„Am umplut orașul de afișe în care anunțam că slujesc de Paști. Au fost peste 400 de oameni. Mi-a înflorit inima”

Părintele Aurel Bundă este un buzoian smerit și blând, crescut în seminarul ortodox și care și-a dus studiile teologice până la cea mai înaltă treaptă, aceea a titlului de doctor, obținut la București, cu o teză intitulată „Bizanțul și sud-estul european, în prima jumătate a secolului al XV-lea”. Este, de asemenea, licențiat în istorie. Căsătorit și tată a trei copii, a construit o primă biserică, tot cu hramul Sfântului Gheorghe, la care are mare evlavie, la Spitalul Floreasca din București. Pe lângă activitatea pastoral-misionară desfășurată în Parohia Sfântul Gheorghe din Barcelona, părintele a mai slujit, în perioada 2001-2008, în Calatayud, Zaragoza, Tarragona, Lerida, Girona, Vilanova, Manresa, Arbicies și Reus. Din anul 2006 ocupă postul de Protoiereu misionar al Protoieriei Ortodoxe Române de Barcelona.
– Preacucernice părinte protopop, v-am căutat, pentru că mulți români din Spania vă îndrăgesc și vă prețuiesc ca preot și ca deschizător de drumuri pentru ortodoxia românească de aici. Cum ați ajuns preot misionar la Barcelona?
– După cum știm, nimic nu e întâmplător. Eu am fost al doilea preot misionar de spital numit în România și am slujit din 1994, timp de câțiva ani, la Spitalul de Urgență Floreasca, din București. Având în vedere această experiență de misionar, în anul 2000, pe când mă aflam cu o bursă la Geneva pentru redactarea tezei mele de doctorat, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist mi-a cerut să merg la Barcelona, să văd dacă s-ar putea așeza aici piatra de temelie spirituală a unei noi comunități de români. Inițial, am venit cu o viză temporară, de turist. Pe atunci, vă amintiți, nu eram în Uniunea Europeană și nu aveam voie să venim la muncă în statele UE. Românii care se aflau în Spania veniseră ca turiști, dar uitând să mai plece, locuiau ilegal. Nu exista nici o asociație românească, un magazin, un restaurant, unde să-i găsesc pe compatrioții mei. Mai mult, Biserica Ortodoxă Română nu era recunoscută oficial în Spania. Prin urmare, cum să faci o parohie? Nici nu se punea problema! Totuși, am stat aici vreo două luni, în toamna lui 2000, și am cercetat regulamente, legi și posibilități de a face misiune ortodoxă, am avut întâlniri cu diverși preoți catolici… În aprilie 2001, am revenit și am umplut orașul de afișe, în care anunțam că slujesc de Paști într-o foarte veche biserică bizantină, a Sfântului Lazăr, pe care mi-au pus-o la dispoziție frații catolici de la Sant’ Egidio. Am ieșit pe străzi să-mi caut românii, cum s-ar zice. În noaptea de Înviere, eu am fost și preot, și dascăl, iar la slujbă au asistat peste 400 de români. A fost o mare sărbătoare. Mi-a înflorit inima.
– V-a fost greu să vă adaptați în Spania?
– Nu mi-a fost nici ușor. Nu cunoșteam limba, nu aveam voie să rămân ca preot, nu aveam nici drept de ședere îndelungată… Dar după acea slujbă de Sfintele Paști, în toamna lui 2000, a avut loc o întrunire a asociației Sant’ Egidio, la Barcelona, la care am fost invitat, alături de alți câțiva ierarhi ai noștri. Atunci s-au legat și mai bine relațiile cu preoții romano-catolici. Iar pe 11 septembrie 2001, am depus la Ministerul Afacerilor Religioase de la Madrid actele pentru recunoașterea BOR de către regatul Spaniei. Pe urmă, timp de trei ani, cât am așteptat un răspuns, n-am mai plecat din Spania, căci nu mai aveam viză și, fiindcă depășisem timpul ultimei vize, nu m-ar fi lăsat să mă întorc. Din fericire, în 2004, Biserica Ortodoxă Română în Spania a fost recunoscută oficial, drept cult. Iar spre finalul lui 2001, frații catolici mi-au dat o sală de vreo 60 de metri pătrați într-o mânăstire catolică abandonată, unde am început să oficiez liturghia, duminică de duminică. Sala aceea am ținut-o până în 2015, când ne-am mutat în biserica aceasta, a noastră, nouă. În tot acest timp, a fost o colaborare fără probleme cu romano-catolicii. Am avut și activități culturale și sociale împreună. Prima școală duminicală am avut-o acolo, la dânșii.
„Proiectul bisericii a fost pus în dezbatere publică, trei luni”

– Cum privesc autoritățile de stat dezvoltarea Bisericii Ortodoxe Române în Spania, care e una organică, având în vedere numărul mare de români de aici?
– Este adevărat că suntem mulți români în Spania, cred că vreo opt sute de mii, din care vreo cinci sute de mii sunt ortodocși, dar mult mai puțini sunt și practicanți. Așa încât, desigur, avem o prezență mai puternică decât alte naționalități, dar nu una covârșitoare. Iar autorităților nu le punem probleme, dimpotrivă… Catalunya fiind un teritoriu multietnic, oficialii privesc minoritățile cu o anumită deschidere, dar au și suspiciunile lor. De exemplu, când am cerut autorizația de construcție a acestei biserici – care era prima din Spania și încă prima pe un teren cumpărat de români, iar nu concesionat, cum mai sunt și altele acum –, primăria de sector a Barcelonei ne-a respins solicitarea. Niște funcționari de acolo ne-au spus că așa ceva nu se va face niciodată în Barcelona. Fără îndoială, și faptul că ne aflăm în apropierea Sagrada Familia îi deranja, căci, pe undeva, se gândeau să nu știrbim din aura legendară a acesteia… Până la urmă, după ce am făcut lobby pe lângă parlamentari, președinți de partide politice și pe lângă primarul Barcelonei, ne-au dat autorizația de construcție. Dar nu înainte de a pune proiectul în dezbatere publică timp de trei luni și numai după ce s-a dat o lege specială, care să ne permită să construim în spiritul arhitecturii românești. Așa am reușit ca, în decembrie 2007, să punem piatra de temelie a sfântului lăcaș. Fundamental a fost ajutorul dat de către guvernul României, pentru cumpărarea terenului. În 2011, am început efectiv clădirea bisericii, pe care nădăjduim să o teminăm curând. Între timp, din 2015, slujim în biserica de la subsol, care nu fusese gândită ca un spațiu liturgic, ci ca unul pentru acțiuni culturale, dar se potrivește perfect. Este o atmosferă de creștinism primar acolo. (Zâmbește)
– Ce ar mai fi de făcut și cât ar costa?
– În vreo două luni, dacă am avea 50-60 mii de euro, am termina partea de construcție. Mai costă vreo 200 de mii de euro pictura murală… Plus finisaje, dotări… Cu totul, undeva la 400 mii de euro. În maximum trei ani, am avea biserica pusă la punct. Însă, în ultima vreme, este mai greu cu sponsorizările.
– Astăzi, sunt 80 de parohii românești în Spania. O adevărată minune. Cum s-a întâmplat?
– Începând cu 2001, timp de opt ani, am mers peste tot unde auzeam că sunt români, iar acolo unde găseam suficienți credincioși, întemeiam o parohie, slujeam un timp și apoi ceream preot pentru ea, cu ajutorul și binecuvântarea ÎPS Iosif, mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Mă duceam câte 400-500 de kilometri, ca să cunosc comunități românești… Așa am înființat, cred, vreo 15 parohii. Apoi ele s-au înmulțit prin strădania altor preoți și a PS Timotei, care a fost ales episcop al Spaniei și Portugaliei, în 2008, când s-a înființat și eparhia, ca urmare a numeroaselor parohii existente.
„Copiii catalani vor să învețe românește la biserica noastră”

– Sfinția Voastră, pentru o biserică atât de frumoasă ca aceasta pe care o faceți, există și credincioși? Vin românii la slujbe? Îl mai au în suflet pe Dumnezeu?
– Românii din Spania nu și-au pierdut credința cu care au venit de acasă. Bisericile sunt pline mereu. Și oamenii își iau și copiii cu ei. În fiecare duminică, sunt peste 100 de copii la împărtășanie. Doamne, ce bucurie să-i vezi, frumoși, smeriți, simți țara în ei, smerenia aceea a noastră, pe care părinții lor au luat-o cu ei. Biserica este casa lor.
– Copiii mai învață limba română?
– Bineînțeles. Și, mai mult, avem solicitări și din partea catalanilor. Catalana este foarte apropiată de limba română, sunt aproximativ 2000 de cuvinte identice. Avem catalani care au trecut la ortodoxie și o trăiesc într-un chip minunat. Văd ortodoxia ca pe un sprijin în această parte de lume, foarte secularizată, în care oamenii s-au îndepărtat de biserica romano-catolică și au uitat de Dumnezeu.
– Ați proiectat lângă biserică un centru cultural. Are și el căutare? Ce acțiuni propuneți în cadrul lui?
– Centrul cultural este vital în păstrarea și afirmarea identității noastre. Noi ne simțim foarte bine în Catalunya, dar rămânem totuși români, cu specificul nostru, cu tradițiile, obiceiurile și limba noastră, pe care suntem datori să le cultivăm. În acest centru se face școală românească la fiecare sfârșit de săptămână. Patru profesori și preoteasa mea se ocupă de elevi… Pe de altă parte, centrul nostru este util și pentru menținerea bunelor relații cu catalanii. Anul acesta, de exemplu, am început un proiect cu Ministerul Învățământului de aici, prin care 140 de tineri elevi la colegiu au făcut ora de religie la biserica noastră, în cursuri intensive, timp de o săptămână. Programul poartă titlul „Cunoscând ortodoxia” și sperăm să-l continuăm și în anii ce vin, pentru că tinerii au arătat mult interes, au avut întrebări adânci, iar unii au vrut să afle cum pot deveni preoți ortodocși. A fost o provocare foarte frumoasă pentru noi.
„În parohie avem enoriași foarte bine văzuți de societatea catalană”

– Între enoriașii pe care îi aveți și pe care îi cunoașteți mai bine, există nume proeminente care s-au impus în societatea spaniolă?
– Da, desigur, de pildă, pe marele jurnalist Valentin Popescu – un senior al publicisticii spaniole, care are o vârstă venerabilă –, pe dl Virgil Ani, care predă la Universitatea din Barcelona și care a primit anul acesta Crucea „Sfântul Gheorghe”, cea mai importantă distincție a Catalunyei. De asemenea, până nu de mult, orchestra Operei din Barcelona era formată într-o proporție de 30% din muzicieni români, dintre care unii vin la noi la biserică. Avem și medici chirurgi renumiți în parohie…
– Aceste exemple de români vrednici și apreciați au ajutat la o percepție mai bună și mai corectă a lor printre spanioli?
– Da, este o profundă schimbare de percepție și de atitudine, în ultimii ani. Și, fără falsă modestie, și biserica noastră contribuie la această privire mai bună asupra românilor. De pildă, săptămâna trecută, clădirea bisericii a fost prezentată ca model de arhitectură de către un mare arhitect, în El Pais, ziarul cel mai important din Spania…
– Mai există biserici în Spania construite de români?
– O, da, sunt multe! Catedrala românească din Madrid, bisericile din Alcala, la Saragoza, Roquetas de Mar… Unele construite de la zero, altele găzduite în clădiri adaptate sau renovate… Cea mai mare parte a preoților noștri slujesc în biserici date de biserica romano-catolică. În ultimii ani, însă, tendința este de a avea locașuri proprii de rugăciune.
– Așadar, ortodoxia înflorește în Spania…
– Da. E ceva natural. Atâta vreme cât românii îi sunt credincioși și au nevoie de îndrumare spirituală, în biserică, noi, preoții, n-avem voie să lipsim de la datorie. Dumnezeu n-a pus frontiere credinței. O slujim peste tot unde este poporul Lui.
Cei care doresc să sprijine finalizarea bisericii românești „Sf. Gheorghe” din Barcelona pot dona pe numele parohiei, în contul ES5001820206330203379682, deschis la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.